Τα οφέλη και οι προκλήσεις της χρήσης κινητού τηλεφώνου από τα παιδιά

Τα κινητά τηλέφωνα είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι εύκολα στην χρήση τους, δίνοντας, παράλληλα, διαφορετικές επιλογές και ευκαιρίες στους  ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν, προσελκύοντας όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον τους. Έτσι, λοιπόν, μπορεί να γίνει κατανοητό γιατί έχουν γίνει ένα σημαντικό μέρος της ζωής, όχι μόνο των μεγάλων, αλλά και των μικρών παιδιών, τα οποία τα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά τους.  Αναλογιζόμενοι, επομένως, το χρόνο και τη χρήση τους, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε, τόσο τα οφέλη, όσο και τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη σχέση αυτή.

Τα περισσότερα σύγχρονα κινητά, δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να έρθουν σε επαφή με εφαρμογές και παιχνίδια με πολύχρωμα γραφικά και συναρπαστικά κινούμενα σχέδια, που τραβούν την προσοχή των παιδιών και κάνουν την διαδικασία ευχάριστη. Οι φορητές συσκευές τους επιτρέπουν να προσαρμόζουν τις εμπειρίες τους, επιλέγοντας χαρακτήρες, ρυθμίσεις και δραστηριότητες που τους ενδιαφέρουν, παρέχοντας μια αίσθηση ιδιοκτησίας και ελέγχου.

Παράλληλα, υπάρχουν πολλές εφαρμογές εκπαιδευτικού χαρακτήρα, αλλά και παιχνίδια που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν νέες έννοιες με διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο, βελτιώνοντας, έτσι, τις μαθησιακές τους δεξιότητες.

Ακόμη, τους δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουν σε επαφή με τους γονείς, καθώς μπορούν να πραγματοποιήσουν κλήσεις ή να στείλουν μηνύματα, ζητώντας βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, π.χ. αν χαθούν ή αν βρεθούν σε μία επικίνδυνη κατάσταση. Αυτό τους προσφέρει μία αίσθηση ασφάλειας.

Παρόλο που τα κινητά τηλέφωνα έχουν ορισμένα θετικά στοιχεία, η υπερβολική χρήση τους μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Οι πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη πιθανόν να οδηγήσουν σε έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, φτωχές κοινωνικές δεξιότητες και μειωμένο εύρος προσοχής. Μπορούν, επίσης, να συμβάλλουν σε προβλήματα ύπνου, αλλά και σε δυσκολίες σύναψης φιλικών σχέσεων, ακόμα και σε διαδικτυακό εκφοβισμό. Για το λόγο αυτό, προτείνεται η θέσπιση ορίων στον χρόνο οθόνης και η ενθάρρυνση της διαπροσωπικής αλληλεπίδρασης.

Συνεπώς, είναι συνετό να διδάσκουμε τα παιδιά σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, τονίζοντας τη σημασία να μην μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες με αγνώστους και να είναι προσεκτικοί κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο ή την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Επιπλέον, μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις ρυθμίσεις γονικού ελέγχου στα κινητά τηλέφωνα, για να ελέγχουμε το περιεχόμενο στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση τα παιδιά.

Κλείνοντας, οι φορητές συσκευές μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο για τα παιδιά, εάν χρησιμοποιούνται με υπευθυνότητα και μέτρο. Κατανοώντας τα οφέλη και λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις, μπορούμε να κάνουμε την πλοήγηση των παιδιών στον ψηφιακό κόσμο πιο ασφαλή. Έτσι, τους δίνουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες που τους παρέχει.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Αμαλία Παπαδοπούλου

Λογοθεραπεύτρια

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”