Το παιδικό ιχνογράφημα

Το παιδικό ιχνογράφημα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των παιδιών σε διάφορους τομείς, όσο και για την συναισθηματική και νοητική τους κατάσταση.
Τα παιδιά περνούν τον χρόνο τους ζωγραφίζοντας πληθώρα σχεδίων, αφηρημένα και μη, πολύχρωμα ή μονόχρωμα, ρεαλιστικά και φανταστικά, απλά και πολύπλοκα.
Έτσι, το παιδικό ιχνογράφημα μπορεί να δώσει ευρήματα για την γνωστική και ψυχική θέση του παιδιού, καθώς, επίσης, και να καταδείξει σημεία όπου το παιδί αδυνατεί να εκφράσει λεκτικά.
Ο Λογοθεραπευτής, ο Ψυχολόγος και άλλες ειδικότητες που συνεργάζονται και δουλεύουν με παιδιά, αξιολογούν το παιδικό ιχνογράφημα. Έτσι, μπορούν να αποκτήσουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα, χωρίς, ωστόσο, αυτό να αποτελεί απόλυτο κριτήριο για την ψυχική κατάσταση των τελευταίων.
Η αξιολόγησή του έχει να κάνει με το τι ζητείται από το παιδί να απεικονίσει και ποιο κομμάτι θέλει ο ειδικός να διερευνήσει.
Πιο συγκεκριμένα, αξιολογούνται η χρήση χρωμάτων, το μέγεθος και η θέση των σχεδίων στη ζωγραφιά, καθώς, επίσης, και η πίεση των μαρκαδόρων στο χαρτί.

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”