Ερωτηματολόγιο Επικοινωνιακών Ικανοτήτων

Communication Skills Assessment Questionnaire (EAEI)

To ερωτηματολόγιο Αξιολόγησης Επικοινωνιακών Ικανοτήτων αποτελεί την προσαρμοσμένη και σταθμισμένη εκδοχή του Social Communication Questionnaire (SCQ, Rutter, Bailey, &Lord, 2003) στην Eλληνική.

Απευθύνεται κυρίως σε γονείς και κηδεμόνες παιδιών ή γενικότερα ατόμων άνω των τεσσάρων ετών, τα οποία πιθανόν να παρουσιάζουν αυτισμό. Το SCQ χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο για την αξιολόγηση της αλληλεπίδρασης των παιδιών και των επικοινωνιακών τους ικανοτήτων εντοπίζοντας ελλείμματα που συνδέονται με το αυτιστικό φάσμα.

Τα κεντρικά ελλείμματα τα οποία αφορούν στο αυτιστικό φάσμα σύμφωνα με την τέταρτη αναθεωρημένη έκδοση του ταξινομητικού εγχειριδίου της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders; DSM-IV; American Psychiatric Association, 2000), εντοπίζονται στην κοινωνική αλληλεπίδραση, στην λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία και στις επαναλαμβανόμενες και στερεοτυπικές δραστηριότητες και συμπεριφορές.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη, πέμπτη, έκδοση του ταξινομητικού εγχειριδίου της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (DSM-V, American Psychiatric Association, 2013), τα ελλείμματα αυτά εντοπίζονται στην επικοινωνία/κοινωνική αλληλεπίδραση και την επαναλαμβανόμενη στερεοτυπική συμπεριφορά.

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”