ΔΕΣΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΔΕΣΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ MOVEMENT ASSESSMENT BATTERY FOR CHILDREN-2

Η Δέσμη Κινητικής Αξιολόγησης Movement Assessment Battery for Children-2 (MABC-2) αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς Δέσμες Κινητικής Αξιολόγησης στον κλινικό και εκπαιδευτικό τομέα, καθώς απαντά στην ανάγκη ολιστικών προσεγγίσεων για την ανίχνευση, την αξιολόγηση και την παρέμβαση των διαταραχών του κινητικού συντονισμού και των κινητικών μαθησιακών δυσκολιών.
Από την πρώτη έκδοση, η MABC-2 υιοθετεί μια τέτοια προσέγγιση, καθώς προσφέρει:

  • Λίστα Παρατήρησης (Movement Assessment Battery for Children-2/ΛΠ), η χρήση της οποίας παρέχει μία καλή εικόνα για το εάν υπάρχουν κινητικές δυσκολίες και συμβάλλει στη δημιουργία ενός πλήρους προφίλ της κινητικής καθημερινότητας του παιδιού. Οι πληροφορίες από την εφαρμογή της Λίστας Παρατήρησης συμβάλλουν σημαντικά στην απόφαση για το εάν χρειάζεται περαιτέρω αξιολόγηση ένα παιδί και, παράλληλα, αποτελούν μία εξαιρετική βάση για το σχεδιασμό και την προσαρμογή κινητικών παρεμβατικών προσεγγίσεων.
  • Τυποποιημένο Τεστ Κινητικής Αξιολόγησης (Movement Assessment Battery for Children-2), το οποίο έχει σχεδιαστεί για παιδιά και εφήβους ηλικίας από 3 ετών και 0 μηνών έως 16 ετών και 11 μηνών που, είτε αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες, είτε φαίνεται ότι έχουν προβλήματα στον κινητικό τομέα της ανάπτυξης, ΑΔΚΣ, ΔΕΠ-Υ, FASD, Σύνδρομο Tourette, ASD, Σύνδρομο Williams, Fragile Χ, Σύνδρομο Asperger, κ.λπ. Είναι σύντομο και παρέχει μια πολύ καλή εικόνα των πιθανών δυσκολιών στις βασικές κινητικές δεξιότητες. Πλήθος επιστημονικών ερευνών στην Ελλάδα πιστοποιούν ότι το MABC-2/ΚΤ είναι αξιόπιστο, έγκυρο και κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί και στο ελληνικό περιβάλλον. Πρέπει να τονιστεί πως οι δημιουργοί της Δέσμης υποστηρίζουν ότι είναι πολιτισμικά ανεξάρτητη («culturally free»).  Η διαπολιτισμική του εγκυρότητα έχει επίσης υποστηριχθεί από πολλές σχετικές μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι το MABC-2/ΚΤ θεωρείται ένα αξιόπιστο και χρήσιμο εργαλείο για τον εντοπισμό παιδιών με κινητικές δυσκολίες.
  • Εγχειρίδιο Οικολογικής Παρέμβασης για Παιδιά με Κινητικές Δυσκολίες (Ecological Intervention for Children with Movement Difficulties), ένας καινοτόμος και ολοκληρωμένος οδηγός, όπου συνδέονται η Αξιολόγηση και η Παρέμβαση. Η προσέγγιση αυτή βασίζεται στην εκτεταμένη εκπαιδευτική και κλινική εμπειρία των δημιουργών και στην κατανόηση των αρχών της κινητικής μάθησης. Ξεκινώντας με μια περιγραφή της θεωρητικής βάσης, ο θεραπευτής καθοδηγείται μέσα από μια, βήμα-προς-βήμα, παρουσίαση οργανωτικών θεμάτων για το πώς να βοηθήσει ένα παιδί να μάθει ή να βελτιώσει μια κινητική δεξιότητα.

Οι τρεις αυτές διαστάσεις της Δέσμης, αλληλοσυμπληρώνονται, δημιουργώντας μία σταθερή και αξιόπιστη βάση για τον σχεδιασμό του θεραπευτικού προγράμματος σε παιδιά με κινητικές δυσκολίες. Παράλληλα, οι υποκειμενικές και αντικειμενικές πληροφορίες, παρατηρήσεις, μετρήσεις που προκύπτουν από τη χρήση της Λίστας Παρατήρησης και του Κινητικού Τεστ MABC-2, παρέχουν μία εικόνα της κινητικής επάρκειας του παιδιού/εφήβου.

κινητική αξιολόγηση movement assesment
Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”