Διαταραχές Φωνής

Φωνή είναι το ακουστικό σήμα (οι ήχοι) που δημιουργείται από τον λάρυγγα και τα φωνητικά όργανα. Η φωνή για να παραχθεί χρειάζεται συνεχή τροφοδότηση από την αναπνοή. Η διαδικασία εκπνοής αέρα μεταξύ των φωνητικών χορδών, ονομάζεται φώνηση.

Οι διαταραχές στη φώνηση ποικίλουν σε σοβαρότητα, από ολοκληρωτική απουσία φωνής (αφωνία), έως διάφορα επίπεδα σοβαρότητας φωνητικής βλάβης (δυσφωνία). Τα χαρακτηριτικά της φωνής, τα οποία επηρεάζονται από τις διαταραχές φωνής είναι το ύψος, η ένταση, η αντήχηση, το εύρος, η ποιότητα, η σταθερότητα και η ευελιξία της φωνής. Ανάλογα με την αιτία, η οποία προκάλεσε τη διαταραχή, οι διαταραχές φωνής χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες τις λειτουργικές και τις οργανικές.

Οργανικές διαταραχές είναι αυτές που οφείλονται σε δυσλειτουργίες των οργάνων φώνησης ή σε προβλήματα υγείας που επηρεάζουν τα όργανα της φώνησης (ανατομικές ανωμαλίες, νευρολογικές παθήσεις, ενδοκρινολογικοί παράγοντες κλπ).

Στην κατηγορία των λειτουργικών διαταραχών ανήκουν οι υπερλειτουργικές διαταραχές, οι οποίες προκαλούνται από την κακή χρήση της φωνής (οζίδια, τους πολύποδες των φωνητικών χορδών κλπ) και οι ψυχογενείς διαταραχές, οι οποίες οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες (άγχος, ηβηφωνία κλπ).

Στόχος της λογοθεραπείας είναι η αύξηση της ποιότητας της φωνής και η σωστή χρήση των μηχανισμών φώνησης από το άτομο, ώστε βελτιωθούν οι κοινωνικές, εκπαιδευτικές ή επαγγελματικές ανάγκες του ατόμου και γενικά η καθημερινότητά του.

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”