ΔΕΠ/Υ

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας

Σήμερα οι παιδοψυχολόγοι και οι παιδοψυχίατροι ακούνε πολλά για την παιδική υπερκινητικότητα. Το πρόβλημα της ΔΕΠ/Υ είναι αμφιλεγόμενο και προκαλεί έντονες διαμάχες τόσο στους επαγγελματίες που ασχολούνται με παιδιά όσο και στους γονείς. Όσο κι αν έχει χαρακτηριστεί αρρώστια «αμερικανικού τύπου» ή «αρρώστια της μόδας», αυτή η παιδική παθολογία χτυπάει εξίσου μαθητές σε όλες τις χώρες, σύμφωνα με την ερευνητική αναφορά του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και την Ιατρική Ερευνά, η ΔΕΠ/Υ αφορά 200.000 παιδιά, μόνο στη Γαλλία.Η συχνότητα της διάγνωσης ειδικών μαθησιακών δυσκολιών στη χωρά μας αυξάνεται ακλουθώντας τα διεθνή δεδομένα.Παλιότερα τα ποσοστά των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες επί του γενικού πληθυσμού κυμαίνονταν μεταξύ 3% με 5%  ενώ σήμερα έχουνφτάσειδιεθνώςπάνω από 20%(Bush, NoChildLeftBehind), ένα στα πέντε παιδιά στις ΗΠΑ έχει προβλήματα μάθησης και προσοχής όπως η δυσλεξία και η ADHD, διεθνώς γνωστή ως Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) – Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητα(ΔΕΠ/Υ), σύμφωνα με το NationalCenterforLearningDisabilities, στην Ελλάδα το ποσοστό αγγίζει το 25% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία προ πενταετίας.

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ) αποτελεί μια από  τις πιο διαδεδομένες διαταραχές συμπεριφοράς της παιδικής ηλικίας. Είναι ένα πρόβλημα που εκφράζεται με δυσκολίες στην μάθηση και στη συμπεριφορά των  παιδιών. Οφείλεται σε εγκεφαλική δυσλειτουργία, η οποία επηρεάζει την ικανότητα του παιδιού να συγκεντρωθεί, αλλά και να οργανωθεί και να ελέγξει τις παρορμήσεις του και την συμπεριφορά του.
Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της διαταραχής είναι τα εξής: ελλειμματική προσοχή, υπερκινητικότητα, παρορμητικότητα.

Τα προβλήματα αυτά πρέπει να είναι ορατά τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο και να είναι τέτοιου μεγέθους , έτσι ώστε να προβληματίζουν το περιβάλλον του παιδιού.

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”