Πόσο σημαντική είναι η ρουτίνα στα παιδιά;

Η ρουτίνα αποτελεί την αρχή της συναισθηματικής αγωγής και της πειθαρχίας. Μέσα στην οικογένεια είναι σημαντική η ύπαρξη της, καθώς βοηθά, όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και τους ίδιους τους γονείς, να ζουν σε ένα καλά οργανωμένο περιβάλλον, στο οποίο νιώθουν ασφάλεια. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο, οι γονείς μπορούν να θέσουν τα κατάλληλα όρια στα παιδιά τους.

Αν και η κάθε οικογένεια έχει τις δικές της καθημερινές ρουτίνες, ένα συνηθισμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει: πρωινό ξύπνημα και ετοιμασία για το σχολείο, μια συγκεκριμένη ώρα για το φαγητό, για τον ύπνο και το μπάνιο, τη μελέτη, τις δραστηριότητες, όπως και τον χρόνο για παιχνίδι, είτε στο σπίτι, είτε σε εξωτερικό χώρο, κ.ά.. Το πρόγραμμα αυτό βοηθά τα παιδιά να ξέρουν τι πρόκειται να κάνουν μέσα στην ημέρα και τι να περιμένουν, γεγονός που τα οδηγεί στο να νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά.

Μέσω αυτής της οργάνωσης, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται καλύτερα τον χρόνο τους. Παραδείγματος χάρη, θα μπορούν να γνωρίζουν ότι, μόλις τελειώσει το παιχνίδι, θα πρέπει μαζέψουν τα παιχνίδια τους, καθώς μετά ακολουθεί η ώρα που πρέπει να κάνουν μπάνιο και να πάνε για ύπνο. Έτσι, μπαίνουν σε μια διαδικασία να ακολουθούν ένα πρόγραμμα, χωρίς να υπάρχουν εντάσεις στο σπίτι.

Το σημαντικότερο όλων, όμως, θα λέγαμε πως είναι ότι, μέσα από την ρουτίνα, το παιδί θα αυξήσει την αυτοπεποίθησή του και θα γίνει ανεξάρτητο. Γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντί να το καθοδηγούν συνέχεια οι γονείς, το παιδί θα νιώσει αυτοπεποίθηση και θα είναι υπεύθυνο για τον εαυτό του.

Αυτό, λοιπόν, που θα βοηθούσε στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία όλης της οικογένειας, θα ήταν να είστε συνεργάτες του παιδιού σας. Αντί να του επιδεικνύετε κάθε φορά τι πρέπει να κάνει, προσπαθήστε να δουλεύετε από κοινού για την τήρηση του προγράμματος που έχει οριστεί, βελτιώνοντας, συγχρόνως, τη μεταξύ σας επικοινωνία και, κατ’ επέκταση, τη σχέση σας.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Λεμονιά Στοϊδου

Λογοθεραπεύτρια

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”