Ποιοτικός χρόνος: το καλύτερο δώρο του γονέα προς το παιδί

Με αφορμή τον τίτλο ενός βιβλίου, στο οποίο γίνεται λόγος για τον χρόνο που αφιερώνουμε στην οικογένειά μας, επισημαίνεται το πόσο πολύτιμος είναι και γι’ αυτό δεν θα έπρεπε να τον περιορίζουμε, εξαιτίας της έντονης και πιεστικής καθημερινότητάς μας.

Πολλοί πιστεύουμε πως, ξεκλέβοντας λίγο χρόνο από το πρόγραμμά μας και οργανώνοντας ενδιαφέρουσες και αστείες δραστηριότητες με τα παιδιά, π.χ. επίσκεψη σε ένα μουσείο, σε κινηματογράφο ή σε φίλους, πετυχαίνουμε να περάσουμε μαζί τους ποιοτικό χρόνο. Ωστόσο, αυτός ο λεγόμενος «ποιοτικός» χρόνος, δεν είναι παρά η προσπάθειά μας, ως πολυάσχολοι γονείς, να συμπιέσουμε την απόλαυση των οικογενειακών στιγμών σε μία μόνο κεφάτη ώρα.

Φυσικά και δεν είναι κακό να γίνονται οι παραπάνω ευχάριστες δραστηριότητες, αλλά δεν είναι πάντα απαραίτητο ο χρόνος που αφιερώνεται στην οικογένεια να είναι διασκεδαστικός. Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι: Είμαστε σίγουροι ότι αυτό έχει ανάγκη το παιδί ή απλώς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το δικό μας αίσθημα ενοχής;

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είμαστε οι γονείς και όχι οι φίλοι των παιδιών μας και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να είμαστε πάντα η πιο συναρπαστική τους παρέα. Αρκεί να τους προσφέρουμε το ενδιαφέρον και την προσοχή μας, ακόμα και όταν ασχολούμαστε με «βαρετές» δραστηριότητες, όπως είναι το μπάνιο τους, η προετοιμασία του πρωινού τους και ο έλεγχος της ορθογραφίας τους. 

Αυτό που χρειάζονται περισσότερο τα παιδιά είναι να αισθάνονται ασφάλεια από τους γονείς τους. Το γεγονός αυτό απορρέει, κυρίως, από την ικανοποίηση των βασικών τους αναγκών (φαγητό, μπάνιο, ντύσιμο) και λιγότερο από τον χρόνο για παιχνίδι μαζί τους, καθώς αυτό είναι κάτι που μπορούν να το κάνουν με άλλα σημαντικά πρόσωπα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να πάμε και στο άλλο άκρο και να μην παίζουμε καθόλου με τα παιδιά μας. Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο για παιχνίδι με εκείνα, όποτε μπορούμε. Βέβαια, αυτός ο χρόνος θεωρείται ελεύθερος και όχι ποιοτικός.

Η χρυσή τομή ανάμεσά τους είναι να κάνουμε το καθημερινό πρόγραμμα όσο πιο ευχάριστο μπορούμε. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα περνάμε διασκεδαστικά μαζί με το παιδί και, ταυτόχρονα, θα του χαρίζουμε το αίσθημα ασφάλειας που χρειάζεται. Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε πως, μόνο εάν το παιδί αισθανθεί ότι οι γονείς του είναι δίπλα του, και ειδικά στις δύσκολες στιγμές, θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τις «σκληρές» μάχες της καθημερινότητας και θα αισθανθεί περισσότερο αυτό-αποτελεσματικό.  

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Σοφία Μπιτέρνα

Ψυχολόγος

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”