Η διαδικασία της σίτισης στα παιδιά

Όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, οι γονείς ενδιαφέρονται για την διαδικασία της σίτισης των παιδιών τους και τις δυσκολίες που μπορεί να προκύπτουν. Οι επαγγελματίες υγείας, μαζί με την οικογένεια, είναι οι πρώτοι, οι οποίοι καλούνται να διερευνήσουν αυτές τις δυσκολίες.

Οι δυσκολίες αυτές μπορεί να αναφέρονται, είτε σε άρνηση σίτισης, είτε σε μη επαρκή ποσότητα τροφής για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του παιδιού.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γονείς, καταβαλλόμενοι από άγχος, πιθανόν να πιέσουν το παιδί για να φάει. Ακόμη, μπορεί να χρησιμοποιήσουν κάποιο άλλο φαγώσιμο, είτε για να το δελεάσουν, είτε για να το ξεγελάσουν, ώστε να καταφέρουν να βάλουν την τροφή στο στόμα του. Αυτό, όμως, μπορεί να  ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αποστροφή του για το φαγητό και να συνδέσει την διαδικασία αυτή με αρνητικά συναισθήματα.

Παρακάτω, θα παρουσιαστούν κάποιοι τρόποι διευκόλυνσης της διαδικασίας της σίτισης, από την εργοθεραπευτική σκοπιά:

  1. Η σίτιση είναι μια διαδικασία εμπλοκής. Πάρ’ τε το παιδί μαζί σας, ενώ μαγειρεύετε. Είναι βασικό να εμπλέκεται και αυτό στην διαδικασία προετοιμασίας του φαγητού, καθώς, πολλές φορές, έχει την περιέργεια να δοκιμάσει αυτό που έφτιαξε.
  2. Η σίτιση είναι αίσθηση. Παρακινείστε το παιδί να λερώσει τα χέρια του για να καταλάβει την υφή του φαγητού, να το μυρίσει, να δει πώς αλλάζει οπτικά μορφή το φαγητό όταν το μαγειρέψουμε. Προσπαθήστε να εκθέσετε το παιδί σε νέες υφές, οσμές και γευστικές εμπειρίες.
  3. Η σίτιση είναι μοίρασμα. Βάλ’ τε τα φαγητά στο τραπέζι και ζητήστε να σας περάσει τα πιάτα που βρίσκονται κοντά του. Καλό θα είναι το φαγητό στο πιάτο να είναι ξεκάθαρο τι περιέχει και να μην κρύβει μέσα άλλα φαγώσιμα.
  4. Η σίτιση είναι μια ρουτίνα. Η ώρα του φαγητού είναι συγκεκριμένη, περιλαμβάνει το στρώσιμο του τραπεζιού και είναι μια ώρα που συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια μαζί. Καλό θα είναι τα παιδιά να μην τρώνε σε διαφορετική στιγμή από το μπαμπά και την μαμά και σίγουρα όχι μπροστά σε οθόνες.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η διαδικασία της σίτισης επιδρά στην σωματική ανάπτυξη του παιδιού, στον λόγο και την επικοινωνία του, στην αλληλεπίδραση γονέα και παιδιού, στην κοινωνικοποίηση και στο μοίρασμα αξιών και στοιχείων του κάθε πολιτισμού.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Αναστασιάδου Δημητρά

Εργοθεραπεύτρια S.I.

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”