Εικόνα σώματος και εφηβεία: Γιατί είναι τόσο σημαντική;

Η εφηβεία αποτελεί μία περίοδο ανάπτυξης με ραγδαίες αλλαγές σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο. Η μετάβαση από την παιδική, στην εφηβική ηλικία, κρύβει ένα μεγάλο σύνολο αλλαγών. Μια από αυτές, λοιπόν, αφορά την αύξηση του ενδιαφέροντος που έχουν τα παιδιά για την εξωτερική εμφάνιση, τόσο των ίδιων, όσο και των γύρω τους. Αυτό το ενδιαφέρον σχετίζεται με τις αλλαγές που παρατηρούνται στο σώμα τους κατά την έναρξη της εφηβικής ηλικίας. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό για τον έφηβο να αρχίζει να διαμορφώνει μία υγιή εικόνα σώματος, που θα ενισχύσει την ψυχολογική του ανάπτυξη και ευεξία.

Αρχικά, χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι το σώμα δεν έχει μόνο βιολογική υπόσταση, αλλά διαμορφώνεται και βάσει των επιταγών της εποχής, καθώς και του μέρους στο οποίο ζει ο κάθε άνθρωπος. Επομένως, είναι αναμενόμενο το άτομο να διαμορφώσει και να παρουσιάσει το σώμα του με τρόπους που θα λάβει κοινωνική αποδοχή. Ουσιαστικά, καλείται να «κατασκευάσει» κοινωνικά το σώμα του, αποκτώντας το επιθυμητό βάρος και ακολουθώντας τις τάσεις της μόδας, προκειμένου να εξασφαλίσει την συμμετοχή του στις διάφορες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι παρέες.

Για τους εφήβους, η πραγματικότητα που βιώνουν είναι αυτή ενός σώματος που μεταβάλλεται συνεχώς. Οι αλλαγές που προκαλεί η έκκριση ορμονών είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία, γεγονός που πυροδοτεί μία σειρά συναισθηματικών αλλαγών και συμπεριφορών. Έτσι, συχνά, νιώθουν φόβο, άγχος και ανησυχία για την φυσιολογική πορεία της ωρίμανσης, αμηχανία, ντροπή και ανασφάλεια για τη νέα τους εμφάνιση. Σε αυτά τα πλαίσια, η εικόνα του σώματος γίνεται ιδιαίτερα ευάλωτη. Επίσης,  είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως τα άκομψα σχόλια ή η σκληρή κριτική, μπορούν να βιωθούν πολύ επώδυνα σε αυτή την ηλικία.

Η εικόνα των εφήβων για το σώμα τους δεν είναι στατική, αλλά δυναμική, λόγω των αλλαγών που υφίστανται, αλλά και ανάλογα με τις αντιδράσεις που λαμβάνουν από το περιβάλλον τους. Έτσι, είναι πολύ πιθανόν την μία μέρα ο έφηβος να είναι απόλυτα ικανοποιημένος από το σώμα του, γιατί έλαβε ένα κομπλιμέντο και την άλλη να σκέφτεται υποτιμητικά για τον εαυτό του, γιατί μπορεί να συνέκρινε το σώμα του με εκείνο ενός συνομηλίκου, που, πιθανόν, είναι πιο γυμνασμένο.

Τα πρότυπα εμφάνισης είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα τόσο στα κορίτσια, όσο και στα αγόρια και προωθούνται από πληθώρα μέσων. Ο έφηβος που βρίσκεται σε μία φάση διαμόρφωσης της ταυτότητάς του, είναι πολύ πιθανόν να νιώθει μεγάλη πίεση, προκειμένου να μοιάσει σε αυτά, που έχουν αυστηρές απαιτήσεις ύψους, βάρους και εμφάνισης, χωρίς να υπάρχει περιθώριο αποκλίσεων. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διερευνήσουμε τα πρότυπά τους, ενώ απαραίτητη είναι και η τοποθέτηση αυτών σε πραγματικές διαστάσεις, να εξηγήσουμε, δηλαδή, την ύπαρξη ατελειών και την επεξεργασία που υφίστανται οι εικόνες, δημιουργώντας ένα ιδανικό, αλλά όχι πραγματικό σώμα.

Καθώς ο έφηβος πειραματίζεται και γνωρίζεται με το σώμα και, γενικότερα, την εμφάνισή του, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν, προσφέροντας αποδοχή και υποστήριξη και αποφεύγοντας την άσκηση κριτικής, επειδή ασχολείται έντονα με την εμφάνισή του. Ακόμη, πέρα από τα φυσικά χαρακτηριστικά, είναι σημαντικό να αναφερόμαστε και σε στοιχεία του χαρακτήρα των παιδιών, όπως είναι η γενναιοδωρία, η καλοσύνη ή ακόμα και σε ταλέντα τους, κάτι που θα τους βοηθήσει να εκτιμήσουν καλύτερα τον εαυτό τους, μέσα από ένα συνδυασμό, τόσο εξωτερικών, όσο και εσωτερικών χαρακτηριστικών.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Κατερίνα Μπόσι

Ψυχολόγος

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”