Γιατί όταν μιλάω στο παιδί μου δεν με ακούει;

Σε μια απαιτητική καθημερινότητα, γεμάτη με υποχρεώσεις, όταν απευθυνόμαστε στο παιδί μας, το κάνουμε βιαστικά και περιμένουμε να ανταποκριθεί άμεσα. Συχνά, όμως, δεν θα απαντήσει ή δεν θα κάνει αυτό που θέλουμε, τη στιγμή που το θέλουμε. Και αναρωτιόμαστε: «Τι κάνω λάθος και δεν με ακούει όταν του μιλάω;». Η ερώτηση που θα έπρεπε να κάνουμε, όμως, στον εαυτό μας είναι: «Εγώ το ακούω πραγματικά όταν μου μιλάει;».

Η απάντηση πιθανόν να είναι «Όχι…». Και αυτό, γιατί, συχνά, χανόμαστε στις δικές μας σκέψεις, με αποτέλεσμα να μην ακούμε πραγματικά, όταν έρχεται η σειρά μας να το κάνουμε. Πώς περιμένουμε, λοιπόν, να μας ακούσει το παιδί μας, όταν εμείς του δίνουμε το αντίθετο παράδειγμα; 

Όταν το παιδί έρχεται να μας μιλήσει, οφείλουμε να το επιβεβαιώνουμε ότι είναι σημαντικό για εμάς. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μέσα από την ενεργητική ακρόαση. Έτσι, πρέπει να δείχνουμε ενδιαφέρον για όσα μας λέει, να κάνουμε ερωτήσεις, να σχολιάζουμε θετικά και να συζητάμε για τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Ίσως να μην είναι δυνατό να γίνεται αυτό κάθε στιγμή της ημέρας, αλλά μπορούμε να βρούμε μία ώρα που θα αφοσιωνόμαστε στην μεταξύ μας επικοινωνία. Όταν ένα παιδί βλέπει ότι το ακούμε, νιώθει σημαντικό, με συνέπεια να ενισχύεται η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή του.

Ακόμη, δείχνοντας αφοσίωση στα λεγόμενά του και κατανόηση στις σκέψεις και τα συναισθήματά του, δημιουργούμε εμπιστοσύνη και έναν ισχυρό δεσμό επικοινωνίας γονέα-παιδιού. Πόσο σημαντικό είναι να νιώθει ένα παιδί ότι “ακούγεται” από την οικογένειά του και ότι αποτελεί πολύτιμο μέλος της!

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, μέσα από την ενεργητική ακρόαση, ένα παιδί ενισχύει τις γνωστικές και γλωσσικές του δεξιότητες. Δίνοντάς του χώρο και χρόνο να εκφραστεί, ενισχύει το λεξιλόγιο και τη δομή του λόγου του, καθώς προσπαθεί να αποτυπώσει με σαφήνεια τις σκέψεις του. Επιπλέον, αναπτύσσει την ικανότητα να αναλύει και, πιθανόν, να επιλύει καταστάσεις, στις οποίες ενδέχεται να βρεθεί. Για να υιοθετήσει το παιδί μία σωστή συμπεριφορά, όμως, πρέπει να γίνουμε εμείς το παράδειγμα προς μίμηση!

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Ελισάβετ Παναγιωτίδου

Λογοθεραπεύτρια

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”