Γιατί το παιδί μου αντιγράφει συμπεριφορές;

Κατά τη βρεφική ηλικία, τα μωρά έχουν τη συνήθεια να μιμούνται τους φροντιστές τους. Θα τα δούμε, συχνά, να αντιγράφουν εκφράσεις του προσώπου ή κινήσεις που κάνουν οι γονείς τους και, με αυτόν τον τρόπο, ξέρουμε ότι μαθαίνουν.

Δεν είναι μόνο τα βρέφη, όμως, που το κάνουν αυτό, αλλά και τα παιδιά προσχολικής ή νηπιακής ηλικίας. Στα νήπια, αρέσει να μιμούνται τις πράξεις και τα λόγια των γύρω τους. Η μίμηση ενός άλλου συνομήλικου, μπορεί να είναι αστεία κάποιες φορές, κάποιες άλλες, όμως, για πολλούς γονείς μπορεί να γίνει ενοχλητική, απογοητευτική ή και ανησυχητική. Αυτό συμβαίνει, όταν τα παιδιά αντιγράφουν μια ανάρμοστη συμπεριφορά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πιθανόν, να απογοητευτούμε, καθώς δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί το κάνουν.

Παρακολουθώντας ένα παιδί που αντιγράφει άλλους, πρέπει να εντοπίσουμε ποιον μιμείται, για να καταλάβουμε τον λόγο που το κάνει. Για παράδειγμα, το παιδί που αντιγράφει ένα μεγαλύτερο αδερφάκι ή φίλο στο σχολείο, θα μπορούσε να το κάνει από θαυμασμό. Γενικότερα, τα παιδιά θα αντιγράψουν αυτούς που θαυμάζουν και θέλουν να μοιάζουν περισσότερο.

Ένας άλλος πιθανός λόγος μίμησης μιας συμπεριφοράς θα μπορούσε να είναι ο φόβος της περιθωριοποίησης. Από την πρώτη στιγμή που τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο, προσπαθούν να μιμηθούν τους άλλους, για να νιώθουν ότι ανήκουν στην ομάδα.

Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει λόγος σχεδόν για όλα όσα κάνει ένα μικρό παιδί, και, όπως και τα βρέφη, έτσι και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, μαθαίνουν όταν μιμούνται τους άλλους. Για να είμαστε πιο ακριβείς, η μίμηση αποτελεί μέρος της ανάπτυξης ενός παιδιού. Αναλυτικότερα, όταν ένα παιδί μιμείται έναν συνομήλικο, ξεκινά να μαθαίνει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Είναι το θεμέλιο, λοιπόν, για να αναπτύξουν τα μικρά παιδιά τις διαπροσωπικές τους σχέσεις με τους άλλους και τα βοηθά να χτίσουν τις κοινωνικές τους γνώσεις.

Τέλος, πέρα από τις συμπεριφορές μίμησης που μπορεί να μας ανησυχήσουν, η αντιγραφή μπορεί να λειτουργήσει και αντίθετα. Για παράδειγμα, τα παιδιά που βλέπουν τους συνομηλίκους τους να δείχνουν καλοσύνη και ενσυναίσθηση, θα μιμηθούν κι εκείνα τη συμπεριφορά τους. Αυτό τους οδηγεί στο να αναπτύξουν και τα δικά τους συναισθήματα ενσυναίσθησης και καλοσύνης.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Ελισάβετ Παναγιωτίδου

Λογοθεραπεύτρια

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”