Γιατί είναι απαραίτητη η δέσμευση στη θεραπευτική διαδικασία;

Κατά την ένταξη ενός παιδιού στη θεραπευτική διαδικασία, καταλυτικό παράγοντα διαδραματίζει η θεραπευτική σχέση, η οποία αποτελεί τον πυρήνα της θεραπείας. Τα στοιχεία που την απαρτίζουν και την καθορίζουν διαφέρουν από παιδί σε παιδί.

Μέσα από την εβδομαδιαία τριβή θεραπευτή και παιδιού, αναπτύσσεται μια σχέση γνησιότητας, συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Μέσω αυτής της διαδικασίας, το παιδί θα δεθεί με το θεραπευτή και θα υπάρξει μια θεραπευτική συμμαχία, με απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση και την εξέλιξη, βασιζόμενοι πάντα στο παιχνίδι. Οι θεραπείες γίνονται μέσα από τα ενδιαφέροντα του παιδιού, προκειμένου να περνάει διασκεδαστικά το χρόνο του όσο βρίσκεται εκεί, υλοποιώντας, ταυτόχρονα, και τους στόχους της εκάστοτε συνεδρίας.

Ακόμη, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι θεραπείες δεν είναι μάθημα, αλλά είναι απαραίτητες για την βελτίωση του παιδιού. Επομένως, οποιαδήποτε πιθανή διακοπή για κάποιο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως, να επιφέρει παλινδρόμηση και μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την αποκατάστασή του σε τυχόν δυσκολίες.

Σίγουρα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κρίνουμε πως ένα παιδί χρειάζεται διάλειμμα από τη θεραπευτική διαδικασία, είτε γιατί έχει επέλθει κόπωση, είτε γιατί θέλουμε να δώσουμε χρόνο στο παιδί να αφομοιώσει όλα όσα έχει μάθει. Πριν παρθεί, όμως, μια τέτοια απόφαση, πάντα είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του θεραπευτή.

Συμπερασματικά, η σταθερότητα και η δέσμευση στη θεραπεία είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποκομίσουν τα παιδιά τα καλύτερα δυνατά θεραπευτικά αποτελέσματα, αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους και πετυχαίνοντας τους στόχους που έχουν θέσει. 

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Αθηνά Τσιάτσιου

Occupational Therapy Assistant

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”