Σιωπηλά Παραμύθια

Στη σύγχρονη εποχή που η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη θόρυβο, η σιωπή μπορεί να γίνει ένα ισχυρό εργαλείο εκφραστικότητας και αφήγησης. Τα «Σιωπηλά Παραμύθια», λοιπόν, μας επιτρέπουν να εξερευνήσουμε την ανθρώπινη ψυχολογία, να μεταφέρουμε συναισθήματα και να συνδεθούμε βαθύτερα με τους άλλους. Με αυτόν τον τρόπο, μας υπενθυμίζουν ότι η δύναμη της αφήγησης είναι πέρα από τις λέξεις και μας καλούν να ακούσουμε τις σιωπηλές ιστορίες που κρύβονται στην καθημερινή μας ζωή.

Τις σιωπηλές αυτές ιστορίες μπορούμε να τις ανακαλύψουμε μαζί με τους μικρούς μας φίλους, δίνοντας μια ευχάριστη και ξεχωριστή νότα στην καθημερινότητά τους.

Για να γίνει η εμπειρία αυτή ακόμα πιο μοναδική: 

  • Αρχικά, επιλέξτε ή δημιουργήστε έναν ήσυχο χώρο, όπου θα τοποθετήστε τα «Σιωπηλά Βιβλία».
  • Προσκαλέστε τους φίλους των παιδιών σας.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να αγγίξουν τα βιβλία, να τα κοιτάξουν, να  τα ξεφυλλίσουν, να είναι κοντά στα βιβλία και κοντά ο ένας στον άλλον.
  • Πείτε τους να πάρουν μια βαθιά ανάσα και να απελευθερώσουν τον αέρα. Να νιώσουν τη σιωπή και να απολαύσουν την απουσία των λέξεων. Να χρησιμοποιήσουν μάτια και χαμόγελα. Βεβαιωθείτε ότι συμμετέχουν όλα τα παιδιά στην εμπειρία ανάγνωσης. Τα βιβλία μπορούν να οδηγήσουν σε στιγμές αληθινής ηρεμίας και γαλήνης.
  • Έπειτα, παρακινήστε τα να αφουγκραστούν τη σιωπή του κάθε βιβλίου και να ξεφυλλίσουν τις σελίδες του. Επισημάνετε πράγματα, με σκοπό να γίνετε μέρος της ιστορίας, μαζί με όλα τα παιδιά.
  • Ακούστε τι συμβαίνει, βιώστε κι εσείς τη στιγμή μαζί τους. Αν συνεχίζουν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά, προχωρήστε. Αν δεν απαντήσει κανείς, μπορείτε να δοκιμάσετε να αλλάξετε βιβλίο.
  • Τα παιδιά μπορούν να ερμηνεύσουν, να φανταστούν, να εμπλακούν και να  αντιδράσουν στην ιστορία. Επικοινωνήστε μεταξύ σας χωρίς λόγια. Προσπαθήστε να μη μιλάει κανείς.
  • Δείξτε τις εικόνες σε όλους, περνώντας το βιβλίο από χέρι σε χέρι. Περιμένετε και ακούστε τους όλους. Πιθανές ερωτήσεις ή παρατηρήσεις είναι ευπρόσδεκτες.
  • Εμπλουτίστε την εμπειρία με ρυθμικούς ήχους, όπως παλαμάκια ή χτυπήματα.
  • Τέλος, κλείστε το βιβλίο. Αυτό είναι το τέλος του ταξιδιού. Ευχαριστήστε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην ανάγνωση του «Σιωπηλού Παραμυθιού».

Κλείνοντας, συμπεραίνουμε ότι, μέσω αυτών των παραμυθιών, τα παιδιά θα μπορέσουν να ανακαλύψουν και να δημιουργήσουν την δικιά τους, μοναδική ιστορία, χωρίς περιορισμούς. Θα μπουν στο ρόλο του παραμυθά, δείχνοντας την δική τους οπτική και ερμηνεία. 

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

  

Share

Συντάκτης

Τούφας Κωνσταντίνος

MSc Λογοθεραπευτής S.I.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”