Πώς μπορούν τα παιδιά να επιτύχουν τους στόχους τους με ανθεκτικότητα

Κάνω ό,τι δεν μπορώ να κάνω μέχρι να μάθω να το κάνω. – Πάμπλο Πικάσο

Το Γέτι, η Δύναμη του Ακόμη της Μαρίνας Γιώτη είναι ένα παραμύθι-ύμνος για τη νοοτροπία της ανάπτυξης, πώς να ενθαρρύνουμε, δηλαδή, ακόμα και την αποτυχία. Μια σταθερή νοοτροπία μπορεί να μας εμποδίσει να μάθουμε από τα λάθη μας, ενώ μια νοοτροπία ανάπτυξης μπορεί να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε τα λάθη ως ευκαιρίες μάθησης.

Σταθερή νοοτροπία: Υποστηρίζει ότι τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά δεν μπορούν να αλλάξουν, σαν να είναι λαξευμένα σε πέτρα. Αυτό, συχνά, οδηγεί σε υπερβολικό φόβο αποτυχίας και λαθών.

Νοοτροπία ανάπτυξης: Τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου. Αυτός ο τρόπος σκέψης οδηγεί σε προθυμία αντιμετώπισης των προκλήσεων, σε πάθος για μάθηση καθώς και σε πάθος για μεγαλύτερα επιτεύγματα.

Η χαρά των θεραπευτών είναι να διαβάζουν παραμύθια μαζί με τα παιδιά· επίσης, όταν ανακαλύψουν ευφάνταστα και δημιουργικά παραμύθια, τα απολαμβάνουν και τα χρησιμοποιούν ως θεραπευτικό μέσο. Πώς;

Στις ειδικές θεραπείες πάντα προσπαθούμε να επιτύχουμε στόχους, πολλοί από αυτούς, όμως, είναι δύσκολοι και συχνά μας ματαιώνουν. Η επίτευξη των στόχων, γενικότερα, απαιτεί ανθεκτικότητα και αποφασιστικότητα κι αυτός είναι ο λόγος που η δύναμη του «ακόμη» είναι τόσο σημαντική. Εκεί έρχεται να βοηθήσει το Γέτι!

ψυχική υγεία των παιδιών

Διαβάζοντας το Γέτι, η Δύναμη του Ακόμη, τα παιδιά με τη βοήθεια των θεραπευτών μπορούν να καταλάβουν ότι το «ακόμη» είναι η ικανότητά τους να συνεχίζουν, να προσπαθούν και να επαναπροσδιορίζουν τον εαυτό τους, ανεξάρτητα από τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν.

Το Γέτι, η Δύναμη του Ακόμη και το Γέτι, Ημερολόγιο Θετικής Σκέψης μπορούν να αποτελέσουν μια ισχυρή δύναμη για την επίτευξη βασικών στόχων που θέτουμε στις θεραπείες μας:

1. **Επιμονή**: Τα παιδιά μαθαίνουν ότι, ακόμα κι όταν αντιμετωπίζουμε αποτυχίες στην πορεία για την επίτευξη των στόχων μας, το «ακόμη» μας ωθεί να συνεχίσουμε. Αντί να παραδοθούν, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν ότι ακόμη υπάρχει χρόνος και ευκαιρία για βελτίωση, μέσα από την εξάσκηση.

2. **Ανάπτυξη**: Το «ακόμη» ενθαρρύνει τα παιδιά να επενδύσουν στην προσωπική τους ανάπτυξη, μαθαίνοντας νέες δεξιότητες μέσα από τη δύναμη των παραμυθιών· οι θεραπευτές επιδιώκουν την περαιτέρω εκπαίδευση και κατάρτιση των παιδιών, γνωρίζοντας ότι πάντα υπάρχει κάτι ακόμη που μπορούν να κάνουν.

3. **Αυτοεξέλιξη**: Με το «ακόμη» οι θεραπευτές αναζητούμε τρόπους για να βελτιώσουμε και να εξελίξουμε τις δυνατότητες των παιδιών. Μαθαίνοντάς τους την αυτοαξιολόγηση και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εκδηλώσουν την αυτοσυνειδησία, τα ωθούμε να γίνουν ακόμη καλύτερα.

4. **Ανακάλυψη**: Με το «ακόμη» οι θεραπευτές καταφέρνουν να βοηθήσουν τα παιδιά στην ανακάλυψη νέων ευκαιριών και προοπτικών και να μη σταματούν σε έναν στόχο αν αυτός δεν επιτυγχάνεται, αλλά να αναζητούν τις επόμενες πόρτες που δεν έχουν ανοίξει ακόμη.

5. **Αυτοπεποίθηση**: Με κάθε «ακόμη» που ακούν τα παιδιά, ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους. Αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα και την αποδέχονται ως ευκαιρία για μία ακόμη εξέλιξη. Αυτό το γνωρίζουν οι θεραπευτές και, έτσι, γίνονται αρωγοί στην ανάπτυξή τους.

ψυχική υγεία των παιδιών

Σε κάθε πτώση, ο θεραπευτής βρίσκει τη δύναμη να σηκωθεί ξανά, λέγοντας «ακόμη». Ξεπερνάει τις προκλήσεις και επιτυγχάνει τους στόχους του, κάνοντας ένα βήμα τη φορά. 

Στο τέλος, το «ακόμη» είναι η υπενθύμιση ότι κάθε μέρα είναι μια νέα ευκαιρία για ανάπτυξη και επίτευξη. Είναι η δύναμη που μας ωθεί να εξελισσόμαστε, να μάθουμε και να είμαστε καλύτεροι από ό,τι πριν. Ας αναγνωρίσουμε την ισχύ του «ακόμη» και ας το χρησιμοποιήσουμε για να καταφέρουμε τα αδύνατα και να ζήσουμε μια ζωή πλούσια σε επιτυχίες, αλλά και ευτυχία.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Τούφας Κωνσταντίνος

MSc Λογοθεραπευτής S.I.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”