Ξεσπάσματα θυμού

Η συμπεριφορά των παιδιών μπορεί, συχνά, να είναι πηγή σύγχυσης και απογοήτευσης για εμάς τους γονείς. Τα ξεσπάσματα, η περιφρόνηση, η ντροπαλότητα και η επιθετικότητα, είναι μερικές μόνο από τις πτυχές που μπορεί να παρουσιάσουν, η κατανόηση και η αποτελεσματική διαχείριση των οποίων μπορεί να αποτελεί μια πρόκληση, όπου χρειάζεται η δική μας υπομονή για σωστή καθοδήγηση και παρέμβαση.

Τα παιδιά μπορεί να επιδεικνύουν ανυπακοή, με σκοπό να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους ή να δοκιμάσουν τα όριά μας. Επομένως, είναι σημαντικό να παραμένουμε ήρεμοι και συγκρατημένοι, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια από τις προαναφερθείσες συμπεριφορές. Η αντίδραση με θυμό ή απογοήτευση, μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, κάνοντας πιο δύσκολη την αποκλιμάκωση των συναισθημάτων που βιώνει το παιδί εκείνη τη στιγμή.

Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των θυμών, είναι η αναγνώριση των πρώιμων προειδοποιητικών σημείων. Έτσι, καλό θα ήταν να δώσουμε προσοχή στη συμπεριφορά του παιδιού μας, εντοπίζοντας τα ερεθίσματα που μπορεί να το οδηγήσουν σε εκρήξεις, όπως πείνα, κόπωση ή απογοήτευση. Σε αυτές, συνήθως, τις περιπτώσεις, παρατηρούνται και οι ανάλογες αλλαγές στις εκφράσεις του προσώπου ή ένταση στο σώμα και, κυρίως, στα άκρα.

Από την άλλη πλευρά, όταν εντοπίζουμε μια καλή και σωστή συμπεριφορά, καλό θα ήταν να παρέχουμε την κατάλληλη επιβράβευση. Έτσι, αισθάνονται ότι έχουν αξία και σεβασμό από τους μεγαλύτερους και, ταυτόχρονα, θα γενικεύσουν αυτή τη συμπεριφορά και σε άλλες, αντίστοιχες καταστάσεις.

Τέλος, για τη διαχείριση των ξεσπασμάτων, ο καθορισμός σαφών και συγκεκριμένων ορίων είναι, επίσης, απαραίτητος. Η συνέπεια στην επιβολή αυτών των ορίων, θα βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν τι περιμένουμε από αυτά και θα μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης επικείμενων εκρήξεων.

Γενικότερα, η συμπεριφορά των παιδιών είναι μια περίπλοκη και δύσκολη διαδικασία. Για τον λόγο αυτό, οι στρατηγικές που προαναφέρθηκαν μπορούν να βοηθήσουν, τόσο εμάς στο να τα διαχειριστούμε, όσο και τα ίδια, ώστε να επικοινωνήσουν πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες τους. Έτσι, αναπτύσσουν σημαντικές δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν το άγχος και την απογοήτευση που, πιθανώς, να τα κατακλύζει, όταν βρίσκονται μέσα σε ένα επεισόδιο, με αποτέλεσμα να διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους. Με υπομονή, συνέπεια και θετική ενίσχυση, τα παιδιά θα αναπτύξουν θετικές συμπεριφορές και κοινωνικές δεξιότητες, που θα τους βοηθήσουν μελλοντικά.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Αμαλία Παπαδοπούλου

Λογοθεραπεύτρια

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”