Νευροδιαφορετικότητα

Νευροδιαφορετικότητα: «Η Υπέροχη Ποικιλομορφία στον Κόσμο των Ανθρώπων»

Η νευροδιαφορετικότητα περιγράφει την ιδέα ότι οι άνθρωποι βιώνουν και αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Δεν υπάρχει ένας «σωστός» τρόπος σκέψης, μάθησης και συμπεριφοράς και οι διαφορές δεν θεωρούνται ελλείμματα.

Η λέξη νευροδιαφορετικότητα, λοιπόν, αναφέρεται στην ποικιλομορφία όλων των ανθρώπων, αλλά χρησιμοποιείται, συχνά, στο πλαίσιο της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού, καθώς και σε άλλες νευρολογικές ή αναπτυξιακές διαταραχές, όπως η ΔΕΠ/Υ ή οι μαθησιακές δυσκολίες.

Η έλλειψη ευαισθητοποίησης και κατάλληλων υποδομών μπορούν να προκαλέσουν τον αποκλεισμό των ατόμων με νευροαναπτυξιακές διαφορές. Η κατανόηση της νευροδιαφορετικότητας από κοινότητες, σχολεία, περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης και χώρους εργασίας, μπορεί να βελτιώσει τη συμπερίληψη για όλους τους ανθρώπους. Είναι σημαντικό να καλλιεργήσουμε ένα περιβάλλον που ευνοεί τη νευροδιαφορετικότητα και να αναγνωρίσουμε τις ατομικές δυνατότητες και τα ταλέντα, παρέχοντας, παράλληλα, υποστήριξη για τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Έρευνες δείχνουν ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούμε, κάνουν τη διαφορά στον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Έτσι, άτομα που είναι νευροαποκλίνοντες και μαθαίνουν ότι αυτό σημαίνει ότι είναι διαφορετικοί σε κάποιον τομέα, είναι πιο πιθανό να είναι περισσότερο ευτυχισμένοι και να στοχεύουν υψηλότερα στην καριέρα τους.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε τα νευροαποκλίνοντα άτομα. Μερικά από αυτά είναι:

  1. Ακούω. Τα άτομα που είναι νευροαποκλίνοντα μπορεί να αισθάνονται παρεξηγημένα ή απομονωμένα. Να είστε πρόθυμοι να τους ακούσετε. Σεβαστείτε τους ίδιους και τις επιλογές τους.
  2. Επικοινωνία με τρόπους που τους βοηθούν. Μερικές φορές, προτιμούν τη γραπτή επικοινωνία, όπως τα γραπτά μηνύματα ή τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε σχέση με μια τηλεφωνική κλήση ή μια συνομιλία πρόσωπο με πρόσωπο. Δώστε τους τον χρόνο και τα μέσα που χρειάζονται για να επικοινωνήσουν.
  3. Δεν υπάρχουν δύο νευροαποκλίνοντες άνθρωποι που να είναι ίδιοι. Οι προσωπικότητες και οι προτιμήσεις των ατόμων μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές, ακόμη και όταν έχουν την ίδια διαταραχή.
  4. Τα άτομα που είναι νευροαποκλίνοντα έχουν ικανότητες και ταλέντα που τους κάνουν να ξεχωρίζουν.
  5. Αντιμετωπίστε τους πάντες με σεβασμό!

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Τούφας Κωνσταντίνος

MSc Λογοθεραπευτής S.I.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”