Η αξία της αδρής κινητικότητας στην ανάπτυξη του παιδιού

Η αδρή κινητικότητα περιλαμβάνει τις δεξιότητες εκείνες, που απαιτούν την κίνηση ολόκληρου του σώματος και αφορούν τις μεγάλες μυϊκές ομάδες, που συμβάλλουν στην πραγματοποίηση των καθημερινών λειτουργιών. Αυτές οι δεξιότητες είναι πολύ σημαντικές, καθώς δίνουν τη δυνατότητα στο παιδί να υλοποιεί δραστηριότητες, όπως είναι το τρέξιμο, η βάδιση, τα πηδηματάκια, το παιχνίδι στην παιδική χαρά και τα αθλητικά παιχνίδια. Ακόμη, είναι απαραίτητες για την αυτοεξυπηρέτηση, όπως αποτελούν οι διαδικασίες της ένδυσης, της απόδυσης και του μπάνιου.

Επιπρόσθετα, οι δεξιότητες αδρής κινητικότητας συμβάλλουν στην μυϊκή αντοχή του παιδιού μπροστά σε μια άκρως απαιτητική σχολική μέρα, καθώς καλείται να καθίσει σε μια ευθυτενή στάση στο θρανίο, να ακολουθεί τις οδηγίες του δασκάλου, να μετακινείται στους κατάλληλους χώρους του σχολείου για τα ανάλογα μαθήματα και να κουβαλάει στην πλάτη του τη σχολική τσάντα.

Πιο αναλυτικά, μερικά από τα δομικά στοιχεία που χρειάζονται για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων της αδρής κινητικότητας είναι:

  • Η μυϊκή δύναμη: η ικανότητα άσκησης δύναμης ενάντια σε κάποια αντίσταση.
  • Ο κινητικός σχεδιασμός: η ικανότητα κίνησης του σώματος με κατάλληλη ακολουθία και χρονισμό, προκειμένου να υλοποιηθούν οι επιμέρους κινήσεις, για να ολοκληρωθεί η δραστηριότητα με εκλεπτυσμένο έλεγχο.
  • Η κινητική μάθηση: η αλλαγή στην κινητική ικανότητα του ατόμου, που επέρχεται ύστερα από την εξάσκηση κινητικών προτύπων.
  • Ο στασικός έλεγχος: η ικανότητα σταθεροποίησης του κορμού και του αυχένα, για να μπορέσουν να συντονιστούν τα υπόλοιπα μέλη.
  • Η αισθητηριακή επεξεργασία: η ακριβής καταγραφή, ερμηνεία και απόκριση των ερεθισμάτων που λαμβάνονται από το περιβάλλον και από το ίδιο το σώμα.
  • Η σωματογνωσία: η ικανότητα αναγνώρισης των τμημάτων του σώματος και η κατανόηση της οποιαδήποτε κίνησης πραγματοποιηθεί σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη ή σε σχέση με το χώρο.
  • Η ισορροπία: η ικανότητα διατήρησης της θέσης σε πιθανές απότομες αλλαγές του κέντρου βάρους του σώματος.
  • Ο συντονισμός: η ικανότητα εκτέλεσης πολλαπλών κινήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματική κίνηση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ανάπτυξη της αδρής κινητικότητας αποτελεί τη βάση για τη λεπτή κινητικότητα, δηλαδή την οργάνωση και την εκτέλεση των πιο εκλεπτυσμένων κινήσεων των χεριών. Έτσι, λοιπόν, η ικανότητα ενός παιδιού να παραμένει σε ευθυτενή στάση, συμβάλλει στην επιτυχή συμμετοχή του σε δραστηριότητες λεπτής κίνησης, όπως αποτελούν οι διαδικασίες της γραφής, της ζωγραφικής και ο ορθός χειρισμός του ψαλιδιού, καθώς και η ικανότητα διατήρησης της προσοχής την ώρα του μαθήματος.

Για όλους, λοιπόν, τους παραπάνω λόγους, καταλαβαίνουμε πως η αδρή κινητικότητα έχει ύψιστη σημασία στην ανάπτυξη του παιδιού,  διότι το βοηθά να λειτουργεί στην καθημερινότητά του, αλλά επιδρά σημαντικά και στην μετέπειτα ακαδημαϊκή του μάθηση.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Αθηνά Τσιάτσιου

Occupational Therapy Assistant

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”