Θέλεις να γίνουμε φίλοι;

Ο άνθρωπος είναι από την φύση του ένα κοινωνικό ον, που επιδιώκει να συναναστρέφεται με άλλα άτομα και να κάνει μαζί τους παρέα. Η έννοια της φιλίας δίνει νόημα στην ζωή του, σε οποιοδήποτε αναπτυξιακό στάδιο και αν βρίσκεται.

Ειδικά όμως για τα παιδιά, η φιλία αποτελεί ζωτικό παράγοντα της γνωστικής, κοινωνικής και συναισθηματικής τους ανάπτυξης, καθώς τους προσφέρει ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον, πέραν των ορίων της οικογένειας. Δημιουργείται με την δική τους θέληση, επιλέγοντας τα πρόσωπα με τα οποία θα έρθουν σε επαφή και εξερευνώντας, παράλληλα, τις επιδράσεις και τα αποτελέσματα που θα έχει η συμπεριφορά τους στο περιβάλλον γύρω τους.

Οι δεσμοί ανάμεσα στα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσονται από πολύ νωρίς, με διαφορετικές, όμως, μορφές, συναρτώμενες με την ηλικία τους, με αποτέλεσμα να διακρίνονται διαφορετικά αναπτυξιακά στάδια φιλίας.

Στα πρώτα στάδια και συγκεκριμένα στην προσχολική ηλικία, το παιδί διακατέχεται ακόμα από έντονα σημάδια εγωκεντρισμού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μπει στην θέση του φίλου του και να εστιάσει στα συναισθήματα και τις ανάγκες του.

Μεγαλώνοντας, οι φιλίες γίνονται πιο ομαδικές, με στοιχεία αμοιβαιότητας και εκτίμησης μεταξύ των φίλων. Η αλληλοβοήθεια και η στήριξη γίνονται κριτήρια φιλίας στην προεφηβεία και η εμπιστοσύνη θεωρείται μια αξία που θα καθορίσει εάν η σχέση θα αντέξει στον χρόνο ή θα είναι περιστασιακή.

 Η θέση του παιδιού μέσα στην παρέα παίζει κομβικό ρόλο στο αίσθημα αποδοχής και, κατ’ επέκταση, στην αυτοεκτίμηση και την κοινωνική του αυτοπεποίθηση. Τα παιδιά που προσαρμόζονται πιο εύκολα, είναι περισσότερο αποδεκτά από την παρέα και πιο δημοφιλή. Αντίθετα, τα συνεσταλμένα, εσωστρεφή ή όχι τόσο κοινωνικά, συχνά, απορρίπτονται. Τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν υψηλότερο βαθμό μοναξιάς, ανησυχούν περισσότερο για τις σχέσεις τους με τους συνομηλίκους και έχουν την τάση να αποδίδουν τα προβλήματά τους στους τρίτους. Μάλιστα, το κόστος στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη είναι τόσο μεγάλο, που μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα στις μετέπειτα φιλικές επαφές τους και στην προσαρμογή τους στα κοινωνικά σύνολα.

Ολοκληρώνοντας, είναι πολύ σημαντικό να παρατηρούνται οι δυναμικές στις φιλίες των παιδιών, διότι, μέσω αυτών, εξασφαλίζεται η ευεξία τους και η ολόπλευρη ανάπτυξή τους. Χάρη στις φιλικές σχέσεις είναι δυνατόν να καλλιεργηθούν οι κοινωνικές δεξιότητες, η ισότητα, η ελευθερία, η ενσυναίσθηση, η αυτοεκτίμηση, η αυτοπεποίθηση και, τέλος, η διαμόρφωση της προσωπικής ταυτότητας του κάθε παιδιού ξεχωριστά.  

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Σοφία Μπιτέρνα

Ψυχολόγος

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”