3 λόγοι για ευτυχισμένα παιδιά

Για να είναι κανείς ευτυχισμένος χρειάζεται διαρκή προσπάθεια και αγώνα. Χρειάζεται να ξεπερνάμε τα εμπόδια της ζωής και να σκεφτόμαστε πως ό,τι μας συμβαίνει, είναι ακόμη ένας λόγος για να εξελιχθούμε. Υπάρχουν, όμως, 3 συμβουλές που φαίνεται να βοηθούν στην παγίωση της ευτυχίας στη ζωή μας και μας τις διδάσκουν οι Φινλανδοί, οι οποίοι κατέχουν την πρωτιά στην ευτυχία.

Επί πέντε συνεχόμενες χρονιές, λοιπόν, η Φινλανδία κατέχει την πρώτη θέση ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με το World Happiness Report. Στην έκθεση του 2022, κάτοικοι από 156 χώρες κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη ζωή τους σήμερα σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10, με χειρότερο βαθμό το μηδέν, ενώ εξετάζονται επίσης οι παράγοντες που συμβάλλουν στην κοινωνική υποστήριξη, το προσδόκιμο ζωής, τη γενναιοδωρία και την απουσία διαφθοράς.

Ο Φινλανδός ψυχολόγος και φιλόσοφος Φρανκ Μαρτέλα, που μελετά τις βασικές αρχές της ευτυχίας, έρχεται συχνά αντιμέτωπος με το εξής ερώτημα: «Τι ακριβώς κάνει τους ανθρώπους στη Φινλανδία τόσο εξαιρετικά ικανοποιημένους από τη ζωή τους;»

Για να διατηρήσουν οι Φινλανδοί μια υψηλή ποιότητα ζωής, αυτά είναι τα τρία πράγματα που δεν κάνουν ποτέ:

1. «Ποτέ δεν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους συνανθρώπους μας»

Υπάρχει μία διάσημη φράση ενός Φινλανδού ποιητή: «Μην συγκρίνετε και μην καυχιέστε για την ευτυχία σας». Οι Φινλανδοί το λαμβάνουν ιδιαίτερα σοβαρά υπόψη τους αυτό, ειδικά όταν πρόκειται για υλικά αγαθά και εμφανείς επιδείξεις πλούτου. «Κάποτε έπεσα πάνω σε έναν από τους πιο πλούσιους άνδρες στη Φινλανδία. Είχε το παιδί του σε ένα καρότσι και πήγαινε προς το σταθμό του τραμ. Θα μπορούσε να είχε αγοράσει ένα ακριβό αυτοκίνητο ή να προσλάβει οδηγό, αλλά επέλεξε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Έτσι μοιάζει η επιτυχία στη Φινλανδία: όπως όλοι οι άλλοι», εξηγεί.

Να μην συγκρίνεις, λοιπόν, τον εαυτό σου με τους άλλους. Να θέτεις τους δικούς σου στόχους που θα σε ικανοποιούν και να μη ζηλεύεις τον πλούτο και την περιουσία του συνανθρώπου σου.

Συμβουλή ευτυχίας: Εστίασε σε αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο και λιγότερο στο να φαίνεσαι επιτυχημένος .Το πρώτο βήμα για την πραγματική ευτυχία είναι να θέσεις τα δικά σου στάνταρ και όχι να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. 

2. «Δεν παραβλέπουμε τα οφέλη της φύσης»

Σύμφωνα με έρευνα του 2021, το 87% των Φινλανδών θεωρεί ότι η φύση είναι σημαντική για εκείνους, επειδή τους προσφέρει ψυχική ηρεμία, ενέργεια και χαλάρωση.

Στη Φινλανδία, οι εργαζόμενοι δικαιούνται τέσσερις εβδομάδες θερινών διακοπών. Πολλοί χρησιμοποιούν αυτόν τον χρόνο για να βγουν στην εξοχή και να βυθιστούν στη φύση. Όσο λιγότερες ανέσεις, ακόμη και σε σημείο που δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό στο σπίτι, τόσο το καλύτερο. 

Αγάπησε τη φύση, λοιπόν, βυθίσου σε αυτήν, νιώσε τις ευεργετικές της ιδιότητες και εισέπραξε λίγη από τη ζωντάνια που μπορεί να σου προσφέρει. Προστάτεψέ την, χρησιμοποιώντας όλες αυτές τις συμβουλές που γνωρίζεις για να τη διατηρήσεις περισσότερα χρόνια και αυτή θα στο ανταποδώσει προσφέροντας σου ευημερία.

Συμβουλή ευτυχίας: Το να περνάμε χρόνο στη φύση αυξάνει τη ζωτικότητά μας, την ευημερία μας και μας δίνει μια αίσθηση προσωπικής ανάπτυξης. Βρείτε τρόπους για να προσθέσετε λίγο πράσινο στη ζωή σας, ακόμη και αν πρόκειται απλώς για αγορά μερικών φυτών για το σπίτι σας.

3. «Δεν σπάμε τον κύκλο εμπιστοσύνης της κοινότητας»

Έρευνες έχουν δείξει πως, όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα εμπιστοσύνης σε μια χώρα, τόσο πιο ευτυχισμένοι είναι οι πολίτες της.

Να εκτιμάς, να σέβεσαι και να είσαι ειλικρινής με τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεσαι. Να υποστηρίζεις τα άτομα του περίγυρού σου και να τους βοηθάς, όταν νιώσεις ότι έχουν ανάγκη. Με αυτόν τον τρόπο, θα νιώσεις χρήσιμος για τον συνάνθρωπο και, κατ’ επέκταση, για τη κοινωνία, μέσα στην οποία ζεις και μεγαλώνεις.

Το πείραμα «χαμένου πορτοφολιού», που έγινε το 2022, εξέτασε την τιμιότητα των πολιτών, ρίχνοντας 192 πορτοφόλια σε 16 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Στο Ελσίνκι, 11 από τα 12 πορτοφόλια επιστράφηκαν στον ιδιοκτήτη τους. Οι Φινλανδοί τείνουν να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και εκτιμούν την ειλικρίνεια. Αν ξεχάσετε το λάπτοπ σας σε μια βιβλιοθήκη ή χάσετε το τηλέφωνό σας στο τρένο, μπορείτε να είστε αρκετά σίγουροι ότι θα το πάρετε πίσω.

Τα παιδιά παίρνουν, επίσης, συχνά το λεωφορείο για να γυρίσουν από το σχολείο και παίζουν έξω χωρίς επίβλεψη.

Συμβουλή ευτυχίας: Σκεφτείτε πώς μπορείτε να φανείτε χρήσιμοι στην κοινότητά σας. Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε περισσότερη εμπιστοσύνη; Πώς μπορείτε να υποστηρίξετε πολιτικές που βασίζονται σε αυτή την εμπιστοσύνη; Μικρές πράξεις, όπως το άνοιγμα της πόρτας σε αγνώστους ή η παραχώρηση μιας θέσης στην ουρά, κάνουν επίσης τη διαφορά.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να εντάξετε αυτές τις 3 συμβουλές στην καθημερινοτητά σας με τα παιδιά σας.

Με πληροφορίες από CNBC

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Τούφας Κωνσταντίνος

MSc Λογοθεραπευτής S.I.

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”