Ώρα για ύπνο!

Ο ύπνος είναι βασικός για την ανάπτυξη των παιδιών. Είναι τόσο σημαντικός όσο και η υγιεινή διατροφή και η άσκηση. Η ώρα του ύπνου όμως, μπορεί να γίνει συχνά μια “μάχη” ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά, κατά την οποία οι γονείς χρειάζεται να επιστρατεύσουν όλα τους τα όπλα.

Πολλές φορές θα ακούσετε μια παρέα παιδιών να συζητούν για την ώρα που κοιμάται ο καθένας και, κάποια από αυτά, να καυχιούνται για την ώρα που τους επιτρέπουν οι γονείς τους να κοιμηθούν. Τα υπόλοιπα παιδιά, θέλοντας να παραμείνουν μέλη της ομάδας, θα προσπαθήσουν να κάνουν το ίδιο, ώστε την επόμενη μέρα να μπορούν να συγκριθούν με τους φίλους τους. Αυτά τα παιδιά που είναι συνήθως σχολικής ηλικίας, μπορούν να οριοθετηθούν, εξηγώντας τους τα οφέλη ενός σωστού ύπνου και τις παρενέργειες που μπορεί να έχει την επόμενη μέρα ένας άστατος ύπνος. Βέβαια, η συζήτηση πρέπει να γίνει κάποια άλλη ώρα μέσα στην ημέρα, που θα επικρατεί ηρεμία και στα δύο “στρατόπεδα”.

Τα παιδιά μπορεί να σκαρφιστούν διάφορες δικαιολογίες για να μην κοιμηθούν. Η πιο συχνή είναι η φράση ”δε νυστάζω”. Αυτή η φράση ακούγεται συχνά από τα παιδιά που εκείνη την ώρα κάνουν κάτι απολαυστικό για εκείνα, όπως όταν βρίσκονται μπροστά από μια ηλεκτρονική συσκευή.

Οι ηλεκτρονικές συσκευές προσφέρουν ευχαρίστηση στα παιδιά και τους είναι πολύ δύσκολο να σταματήσουν αυτήν την απόλαυση και να ακολουθήσουν τον κανόνα του ύπνου.

Το μπλε φως, όμως, που εκπέμπει μια συσκευή, διαταράσσει το ορμονικό σύστημα των παιδιών, με αποτέλεσμα να μη νυστάζουν. Οι εναλλαγές εικόνων που προσφέρει η ηλεκτρονική συσκευή, κάνει τον εγκέφαλο να παραμένει σε εγρήγορση και να δυσκολεύεται να μεταβεί σε κατάσταση ύπνου. Ο υπερδιεγερμένος εγκέφαλος του παιδιού, λοιπόν, σε συνδυασμό με το θυμό του γονέα, ο οποίος προσπαθεί να πείσει το παιδί να κλείσει τη συσκευή, θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερη ένταση και θα παραταθεί η έναρξη της χαλάρωσης.

Για να γίνει πιο ομαλή η μετάβαση του παιδιού στο κρεβάτι, είναι αναγκαίο να έχουμε θέσει εξ αρχής κάποιο χρονικό όριο, για το οποίο χρειάζεται να ξαναμιλήσουμε στα παιδιά 5 λεπτά πριν τη λήξη του. Είναι ασφαλέστερο για τα παιδιά να αποφεύγουν την χρήση της οθόνης πριν τον ύπνο. Προτιμήστε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, την ανάγνωση ενός παραμυθιού, τη συζήτηση μεταξύ των μελών της οικογένειας ή τη διήγηση μιας ιστορίας.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναθεωρούμε συχνά την ώρα ύπνου του κάθε παιδιού, αναλογιζόμενοι τις εξωσχολικές δραστηριότητες που πληθαίνουν καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά, αλλά και την ηλικία τους.

Share

Συντάκτης

Αμαλία Παπαδοπούλου

Λογοθεραπεύτρια

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”