Το Θαύμα της Ανατροφοδότησης

Αρκετός κόσμος πιστεύει, ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να αποκτήσουν γνώσεις. Λάθος! Όλοι οι άνθρωποι έχουμε αυτή την ικανότητα …

Υπάρχει μια μελέτη που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Χιούστον και αναφέρεται σε αυτή ακριβώς την ικανότητα, κάνοντας λόγο για το θαύμα της θετικής  ανατροφοδότησης.

Μια ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου, πήρε άδεια από το Υπουργείο Παιδείας για να επισκεφτεί 10 Δημοτικά Σχολεία. Ενημέρωσαν, λοιπόν, τους δασκάλους ότι,στα πλαίσια μιας έρευνας του πανεπιστήμιου τους, θα χορηγήσουν ένα τεστ στα παιδιά, για να δουν ποια από αυτά είναι πιο ευφυή και θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη τους σε βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές, αφού ολοκλήρωσαν τα τεστ, βγαίνοντας από τις αίθουσες, τα έσκισαν. Δεν τους ενδιέφεραν στην πραγματικότητατα τα αποτελέσματα.

Μία εβδομάδα αργότερα, ξαναπήγαν στο δημοτικό και πληροφόρησαν τους δασκάλους για τους 5 πιο έξυπνους μαθητές. Τα ονόματα τα διάλεξαν τυχαία, έπειτα από κλήρωση.

Οι δάσκαλοι δεν το πίστευαν… Κάποιοι από τους μαθητές που ανέφεραν οι επιστήμονες, πράγματι ήταν έξυπνοι, ενώ κάποιοι άλλοι είχαν πολύ χαμηλές αποδόσεις. Πάρα την διαφορετική άποψη των δασκάλων, οι επιστήμονες επέμεναν ότι η έρευνα έδειξε πως αυτοί είναι οι πιο έξυπνοι και τους διευκρίνισαν ότι θα τους παρακολουθούνε για χρόνια.

Τρία μόλις χρόνια αργότερα,το 92% αυτών των παιδιών, που πρωτύτερα δεν θεωρούνταν ευφυή από τους δασκάλους, είχαν γίνει πλέον διάνοιες. Αυτό συνέβη, γιατί, κάθε φορά που   οι μαθητές έκαναν λάθη, οι δάσκαλοι τους ενθάρρυναν, διότι είχαν πιστέψει στην «ψεύτικη» έρευνα.

Αν, λοιπόν, έχουμε δίπλα μας ανθρώπους να μας λένε: «Μπορείς να το κάνεις!», «Μπράβο!», «Προχώρα, είμαστε δίπλα σου!», μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Ίσως και «θαύματα»…!

Share

Συντάκτης

Τούφας Κωνσταντίνος

MSc Λογοθεραπευτής S.I.

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”