Τι είναι sensory play; Και ποια τα οφέλη του.

Το sensory play ή αλλιώς αισθητηριακό παιχνίδι, είναι ένας μοναδικός και συναρπαστικός τρόπος, για να μάθουν τα παιδία να παίζουν και να εμπλέκονται σε διάφορες δραστηριότητες, διεγείροντας τις αισθήσεις τους, σε ένα περιβάλλον που δεν είναι δομημένο.

Οι αισθήσεις αποτελούνται από  την αφή, την όσφρηση, την όραση, την ακοή και την γεύση. Μέσω του συγκεκριμένου παιχνιδιού, λοιπόν, τα παιδιά καλούνται να αλληλεπιδράσουν και να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο που τους περιβάλλει. Το αισθητηριακό παιχνίδι περιλαμβάνει και αλλά δυο αισθητηριακά συστήματα, αρκετά σημαντικά για την ανάπτυξη του κάθε παιδιού, το αιθουσαίο και το ιδιοδεκτικό.

Αισθητηριακά παιχνίδια:

  • Για το οπτικό αισθητηριακό παιχνίδι, τα παιδιά μπορούν να παίζουν κρυφτό, θέατρο σκιών, αλλά και να εμπλακούν σε δραστηριότητες με πολύχρωμα και έντονα χρώματα.
  • Για το ακουστικό αισθητηριακό παιχνίδι, μπορούν να ακούνε διάφορα παιδικά τραγούδια, να διαβάζουμε μαζί τους παραμύθια απλά ή παραμύθια που αναπαράγουν ήχους.
  • Για το απτικό παιχνίδι, τα παιδιά χρειάζεται να πιάνουν ποικίλα υλικά με τα χέρια τους. Μπορούν να διαμορφωθούν κατάλληλες δραστηριότητες, που να περιέχουν διαφόρων ειδών υλικά, όπως αλεύρι, ζύμη, ρύζι, δημητριακά, λάσπη, πλαστελίνη ή άμμο, κ.ά..
  • Στο παιχνίδι που αφορά την όσφρηση και την γεύση, μπορούν να μυρίσουν διαφόρων ειδών λουλούδια, όπως και διάφορα φαγητά. Η δοκιμή διαφορετικών φρούτων, ενεργοποιεί την αίσθηση της γεύσης.
  • Όσον αφορά το αιθουσαίο αισθητηριακό παιχνίδι, τα παιδιά μπορούν να εμπλακούν σε δραστηριότητες, όπως η αιώρηση (διαφόρων ειδών κούνιες), πέρασμα εμπόδιων, τρέξιμο, πατίνι ή ποδήλατο, κ.ά..
  • Για το ιδιοδεκτικό αισθητηριακό παιχνίδι, μπορούν να σπρώξουν, να τραβήξουν ή να κουβαλήσουν αντικείμενα με βάρος, να μιμηθούν ζώα (π.χ. πήδημα καγκουρό ή βατράχου), να παίξουν παιχνίδια με μαξιλάρια ή πουφ (τρακαρίσματα ή βύθιση σε αυτά), να σκαρφαλώσουν, να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, όπως είναι κολύμβηση, κ.ά..

Τα παιδιά, μέσω του αισθητηριακού παιχνιδιού, μπορούν:

  • Να βελτιώσουν την λεπτή κινητικότητα,
  • τον οπτικοκινητικό και αμφιπλεύρο συντονισμό,
  • τη συγκέντρωση,
  • την παρατήρηση.
  • Να μάθουν για την δύναμη και την θερμοκρασία, χρησιμοποιώντας την αφή τους.
  • Να αναπτύσσουν τη φαντασία τους, τη δημιουργική σκέψη, καθώς και να επιλύουν μόνα τους τα προβλήματα που προκύπτουν.
  • Να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους.
  • Να μαθαίνουν μέσω της εξερεύνησης.
  • Να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες.

Τέλος, είναι συνετό να θυμόμαστε ότι το αισθητηριακό παιχνίδι είναι σημαντικό από την γέννηση, έως και την πρώιμη ηλικία των παιδιών, καθώς αρχίζουν από νωρίς να εξερευνούν τις υφές, τους ήχους, τις γεύσεις και τις μυρωδιές που υπάρχουν γύρω τους. Ας προσπαθούμε, λοιπόν, να αναζητούμε ευκαιρίες που θα το ενισχύσουν, δίνοντάς τους την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους, είτε στο σπίτι, είτε σε εξωτερικούς χώρους, όπως είναι τα πάρκα ή οι παιδικές χαρές. Όσο τα παιδιά εμπλέκονται σε αυτές τις δραστηριότητες, διεγείρονται οι αισθήσεις τους, γεγονός που συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Κατερινα Νούση

Εργοθεραπεύτρια

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”