Τα «γιατί;» των παιδιών

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, στην ηλικία των τριών έως πέντε ετών περίπου, αρχίζει να αυξάνεται το ενδιαφέρον και η περιέργεια που έχουν για τον κόσμο γύρω τους. Αυτό συμβαίνει, διότι τα ερεθίσματα και οι πληροφορίες που λαμβάνουν, συνήθως, τους δημιουργούν μια σειρά από ερωτήσεις. Αυτή η συνθήκη μπορεί να σας φέρει σε μια αγχώδη ή κουραστική κατάσταση, καθώς αισθάνεστε ότι πρέπει συνεχώς να έχετε μια απάντηση, ακόμη και για τις πιο απίθανες ερωτήσεις.

Το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις απορίες των παιδιών εκφράζονται σε εσάς, οφείλεται στο γεγονός ότι είστε τα άτομα, με τα οποία έχουν την μεγαλύτερη οικειότητα. Μέσω αυτής της διαδικασίας, επομένως, καταφέρνουν να τραβήξουν την προσοχή σας και να πραγματοποιήσουν μαζί σας συζητήσεις, μέσω των οποίων θα μπορέσετε να ενισχύσετε την μεταξύ σας επικοινωνία, χτίζοντας μια σχέση βαθιάς εκτίμησης και εμπιστοσύνης.  

Επίσης, οι ερωτήσεις που σας θέτουν είναι υψίστης σημασίας για την ανάπτυξή τους. Συνεπώς, όσο πιο ολοκληρωμένες και λεπτομερείς είναι οι απαντήσεις που λαμβάνουν, τόσο θα εμπλουτίζεται και το λεξιλόγιό τους. Ακόμη, έτσι αποκτούν νέες πληροφορίες, οι οποίες θα διευρύνουν περαιτέρω τις γνώσεις τους, γεγονός που τα βοηθά να μαθαίνουν πιο γρήγορα.

Εάν για τον οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να εκφέρετε κάποια γνώμη σε ένα θέμα, καλό θα ήταν να μην δείξετε ότι είστε αδιάφοροι, στην προσπάθειά σας να αποφύγετε την ερώτηση, ούτε να καταφύγετε σε μια ανακριβή απάντηση, για την οποία δεν είστε σίγουροι. Αντ’ αυτού, πείτε, για αρχή, στο παιδί σας την αλήθεια, ότι, δηλαδή, πρόκειται για κάτι, το οποίο ούτε εσείς γνωρίζετε.    

Στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσατε να αντιστρέψετε την ερώτηση και να ζητήσετε από το ίδιο να σας θέσει την δική του άποψη. Με τον τρόπο αυτό, καλλιεργείτε την κριτική του σκέψη και το προετοιμάζετε για το σχολείο, όταν πια θα βρίσκεται το ίδιο στη θέση αυτού που θα δέχεται ερωτήσεις και θα οφείλει να δώσει μια απάντηση.  

Τέλος, μπορείτε να αναζητήσετε από κοινού πληροφορίες και να δείξετε στα παιδιά σας ότι, κάθε πρόκληση είναι μια νέα ευκαιρία για μάθηση και, μέσω της αναζήτησης και της έρευνας, έχουμε πάντα τη δυνατότητα να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, οξύνοντας περαιτέρω τον ζήλο τους για νέες εμπειρίες.

Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, μέσα από τα «γιατί» των παιδιών, δεν μαθαίνουν μόνο τα ίδια, αλλά και εσείς, καθώς μπορείτε να ανταλλάξετε ιδέες και απόψεις, αλλά και να εξερευνήσετε πληροφορίες, μέσα από τις οποίες αντλείτε νέες γνώσεις και εμπειρίες. 

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Άρτεμις Φουντή

Λογοθεραπεύτρια

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”