Πρόσεχε τις λέξεις σου!

Το αναθρέψαμε με μεγάλες προσδοκίες… Προσέξαμε πάρα πολύ. Έμαθε να εκφράζεται και να μιλάει πολύ σωστά… Έχει πολύ καλό λεξιλόγιο και οι γνώσεις του ξεπερνούν τις αναμενόμενες για την ηλικία του… Όλοι λένε τα καλύτερα γι’ αυτόν… Γιατί όμως βρίζει;

Τα «άσχημα» λόγια, είναι τα λόγια που συνήθως λέμε με μεγάλη ένταση, ιδιαίτερο ύφος και συνήθως κρύβουν μια συναισθηματική φόρτιση, η οποία γίνεται αντιληπτή από τα παιδιά. Τα μικρά παιδιά, έχοντας ως πρότυπο τους ενήλικες, μιμούνται τις πράξεις και τις λέξεις μας, χωρίς να τις φιλτράρουν, με αποτέλεσμα να μιμούνται και τις «κακές» λέξεις. Οπότε, την επόμενη φορά που θα αποφασίσεις να βρίσεις εκτονώνοντας έτσι την ένταση, το άγχος, τα νεύρα, το θυμό σου, ξανασκέψου το!

Επίσης, στα μικρά παιδιά αρέσει να «πειραματίζονται» με τις λέξεις της γλώσσας μας. Εντυπωσιάζονται με τη «δύναμη» που έχουν οι βρισιές και πολλές φορές τις χρησιμοποιούν για να ερευνήσουν τον αντίκτυπο αυτών των λέξεων στη συμπεριφορά των ενηλίκων. Περιμένουν να δουν τι είναι ικανοί να κάνουν οι μεγάλοι, ακούγοντας την «κακιά» λέξη που μόλις είπαν. Δύσκολα κατανοούν πως αυτές οι λέξεις μπορεί να πληγώσουν, να θυμώσουν ή να προσβάλλουν κάποιον.

Σε αντίθεση, τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, γνωρίζουν τον αντίκτυπο που έχουν οι «κακές» λέξεις. Χρησιμοποιώντας τις βρισιές, τα παιδιά εκφράζουν θυμό, φόβο, απόγνωση και γενικά συναισθήματα, στα οποία δυσκολεύονται να εκφραστούν λεκτικά. Ένας ακόμη λόγος που βρίζουν τα μεγαλύτερα παιδιά, είναι γιατί πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα εντυπωσιάσουν. Θέλουν να εντυπωσιάσουν κάποιο συνομήλικο, να του ελκύσουν την προσοχή ή σε άλλη περίπτωση, θέλουν με αυτόν τον τρόπο να δείξουν στους ενήλικες ότι έχουν μεγαλώσει και ότι χρειάζονται την ανεξαρτητοποίησή τους.

Όποιος και αν είναι ο λόγος, για τον οποίο ένα παιδί χρησιμοποιεί «κακές» λέξεις, είναι σημαντικό να μην αντιδράσουμε σπασμωδικά ή βίαια, διότι με αυτόν τον τρόπο ενδέχεται να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την υπάρχουσα κατάσταση. Σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε εντελώς τη λέξη που ειπώθηκε, ώστε να μην το ενθαρρύνουμε να την επαναλάβει. Επίσης, μπορούμε να εξηγήσουμε ότι μια τέτοια λέξη προκαλεί αρνητικά συναισθήματα σε αυτόν που την ακούει και σίγουρα δε θέλει να πληγώσει αυτούς που αγαπάει. Σε ένα μεγαλύτερο παιδί, θα πρέπει να εξηγήσουμε τις συνέπειες που έχουν οι άσχημες λέξεις, να θέσουμε τα όριά τους μέσα στο σπίτι, να ζητήσουμε σεβασμό από τα ίδια και φυσικά, βασική προϋπόθεση είναι να αναγνωρίσουμε το δικό μας τρόπο ομιλίας και αν χρειαστεί να τον αναθεωρήσουμε.

Για οποιαδήποτε ανησυχία σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 23320 26526.

 
Share

Συντάκτης

Αμαλία Παπαδοπούλου

Λογοθεραπεύτρια

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”