Πρέπει να ζητάμε συγγνώμη στα παιδιά μας;

Ο ρόλος του γονέα είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο δύσκολους και απαιτητικούς στη ζωή μας. Η σχέση που έχουμε με τα παιδιά μας χαρακτηρίζεται από πολλές διακυμάνσεις, διότι, εκτός από τις όμορφες και μοναδικές στιγμές που μας προσφέρουν, υπάρχουν και αυτές που είναι περίπλοκες, με αποτέλεσμα, κάποιες φορές, να μην ξέρουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τις διαχειριστούμε.

Μια από αυτές, λοιπόν, είναι όταν αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε κάνει λάθος εμείς οι γονείς, είτε λόγω συμπεριφοράς (π.χ. επειδή ήμασταν άδικοι απέναντί τους ή υπερβολικά αυστηροί), είτε επειδή δεν καταφέραμε να κρατήσουμε την υπόσχεση που είχαμε δώσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, σκεφτόμαστε εάν θα πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από τα παιδιά μας ή εάν αυτή μας η κίνηση θα δείξει ότι είμαστε αδύναμοι, δίνοντάς τους «αέρα», ώστε να εκμεταλλευτούν αντίστοιχες συμπεριφορές και καταστάσεις στο μέλλον.

Αναλογιζόμενοι ότι λειτουργούμε ως ένα πρότυπο, τουλάχιστον μέχρι την εφηβική ηλικία όπου οι συνθήκες αρχίζουν να αλλάζουν, είναι σημαντικό να τους μάθουμε την αξία που έχει η αναγνώριση, η συζήτηση και η αποφυγή ψεμάτων ή συμπεριφορών, που μπορεί να πληγώνουν τους ανθρώπους που έχουν απέναντί τους.

Έτσι, λοιπόν, εάν βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου γνωρίζουμε πως έχουμε κάνει κάποιο λάθος, χρησιμοποιώντας τη λέξη «συγγνώμη», δεν τους δείχνουμε ότι είμαστε αδύναμοι, αντιθέτως, τους δίνουμε να καταλάβουν ότι το σημαντικότερο είναι να αναγνωρίζουμε το λάθος μας. Καλό, όμως, είναι να μην μένουμε μόνο στη λέξη, αλλά να περνάμε και σε συζήτηση μαζί τους. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουν να καταλάβουν ότι δεν χρησιμοποιούμε το «συγγνώμη» απλά και μόνο για να αποφύγουμε αυτό που έχει δημιουργηθεί, αλλά επειδή έχουμε καταλάβει τη δύσκολη θέση στην οποία μπορεί να τα έχουμε φέρει και γι’ αυτό θέλουμε να επανορθώσουμε. Η συζήτηση μπορεί να ολοκληρωθεί με μια υπόσχεση, ότι αν βρεθούμε ξανά σε μια ανάλογη κατάσταση, θα προσπαθήσουμε, είτε να μην κάνουμε ξανά το ίδιο λάθος, είτε να το αντιμετωπίσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο, χωρίς να παρασυρθούμε και να αφήσουμε τα συναισθήματά μας να μας κατακλύσουν εκείνη τη στιγμή.

Ακόμη και αν δεν θέλουμε να πούμε «συγγνώμη», η ειλικρινής συζήτηση και η αναγνώριση του λάθους, θα βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα ότι όλοι, κάποια στιγμή στη ζωή μας, μπορεί να πούμε ή να δράσουμε με έναν τρόπο που δεν θα αρέσει σε κάποιους. Το σημαντικό είναι να το αναγνωρίσουμε και όχι να το αποφύγουμε.

Τέλος, καλό είναι να θυμόμαστε πως, από αυτές τις ιδιαίτερες στιγμές, μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά μας τον τρόπο με τον οποίον μπορούν να δημιουργήσουν έναν καλύτερο και πιο όμορφο κόσμο.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Άρτεμις Φουντή

Λογοθεραπεύτρια

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”