«Είναι δικό μου!»

Το παιδί σας αρνείται να μοιραστεί το αγαπημένο του παιχνίδι με το παιδί φίλου σας που έχει έρθει για να παίξουν;

Γύρω στα δύο έτη, η παραπάνω συνήθεια πιθανόν να είναι από τις αγαπημένες των παιδιών, όπως και η φράση «Είναι δικό μου!». Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως δεν θα μάθουν να μοιράζονται. Απλώς, σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξής τους, τα παιδιά εστιάζουν στις δικές τους επιθυμίες και θα πρέπει να διδαχθούν από τους ενήλικες την δεξιότητα να μοιράζονται.

Τα παιδιά, στο περιβάλλον του σπιτιού τους, είναι κτητικά, καθώς θέλουν να ελέγχουν τον χώρο και τα πράγματά τους. Επίσης, σε αυτήν την ηλικία είναι αρκετά παρορμητικά, συνεπώς δεν θα σκεφτούν ότι δεν είναι σωστό ή τις συνέπειες, αν αρπάξουν το παιχνίδι από τον φίλο τους.

Τη στιγμή που το παιδί σας μπορεί να αρπάξει απότομα το παιχνίδι από τον φίλο του, είναι πολύ πιθανόν να έρθετε σε δύσκολη θέση και να ντραπείτε. Μην νιώσετε άσχημα ή ότι δεν μεγαλώνετε σωστά το παιδί σας, καθώς η διεκδίκηση ενός παιχνιδιού θα το βοηθήσει στο να μάθει να μοιράζεται.

Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά μαθαίνουν την έννοια της ιδιοκτησίας, ανακαλύπτουν δηλαδή ότι κάτι τους ανήκει. Άρα, τους είναι δύσκολο να μοιραστούν αυτό που μόλις έμαθαν ότι είναι δικό τους. Για να κατακτήσουν την δεξιότητα αυτή, θα χρειαστεί ένα με δύο χρόνια.

Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, σε στιγμές που το παιδί σας διεκδικεί έντονα τα παιχνίδια του από τους φίλους του;

Αρχικά, δεν χρειάζεται να επιμείνετε, καθώς ένα παιδί δεν μπορεί να μοιραστεί κάτι με το ζόρι, ειδικά όταν δεν του έχει δοθεί άλλη επιλογή. Ούτε η τιμωρία είναι λύση, γιατί θα νιώσει ότι μπορούν όλοι να πάρουν τα πράγματά του και αυτό θα το κάνει ακόμα πιο κτητικό. Μπορείτε να του προτείνετε, όμως, να παίξουν με την σειρά με τον φίλο του, επειδή αυτό, συνήθως, γίνεται πιο εύκολα αποδεκτό από τα μικρά παιδιά.

Καλό θα ήταν, επίσης, να πείτε στο παιδί σας πώς νιώθουν οι άλλοι σε μία τέτοια στιγμή. Αν του εξηγήσετε πώς μπορεί να νιώθει ο επισκέπτης σας, θα μάθει να μοιράζεται πιο εύκολα, καθώς θα μπει στη θέση του.

Επιπλέον, προσπαθήστε να λειτουργήσετε σαν πρότυπο για το παιδί, εκμεταλλευόμενοι κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται να μοιραστείτε κάτι με τον/την σύζυγό σας, ακόμα κι ένα κομμάτι γλυκό.

Τέλος, όποτε το παιδί σας μοιράζεται οτιδήποτε μαζί σας, επαινέστε το. Είναι πιθανό να κάνει το ίδιο και την επόμενη φορά!

Share

Συντάκτης

Ελισάβετ Παναγιωτίδου

Λογοθεραπεύτρια

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”