Δεν θα τα μαζέψω!

Το παιχνίδι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το παιδί. Ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός, καθώς αναπτύσσει τη συναισθηματική και διανοητική ανάπτυξη του παιδιού. Το μόνο μειονέκτημα, ίσως, του παιχνιδιού στην ηλικία των 5 ετών περίπου, είναι ο χαμός που θα αφήσει γύρω του το παιδί.

Το σπίτι σας μπορεί να είναι γεμάτο από παιχνίδια και το παιδί σας να μην μαζεύει κανένα από αυτά όταν του το ζητάτε. Όταν παίζει, είναι απορροφημένο και στήνει τα παιχνίδια του όπου έχουν νόημα για το ίδιο. Συνήθως τα απλώνει γύρω του, σε σημεία που μπορεί να τα φτάσει εύκολα. Με αυτόν τον τρόπο, χρησιμοποιεί τη φαντασία του και δημιουργεί νέα παιχνίδια, συνδυάζοντάς τα. Σίγουρα θα προτιμούσατε να κυριαρχεί περισσότερη τάξη στο σπίτι σας, αλλά αυτό το “χάος” δεν ενοχλεί καθόλου το παιδί σας. Θα μάθει να βάζει το καθετί στη θέση του με τον καιρό.

Όταν του ζητάτε να συμμαζέψει, λοιπόν, νιώθει ότι του ζητάτε να διαλύσει αυτό που μόλις δημιούργησε, τον δικό του κόσμο. Και αυτό είναι πολύ δύσκολο για εκείνο. Επομένως, θα ήταν καλό να δίνετε αρκετές προειδοποιήσεις όταν πλησιάζει η ώρα να συμμαζέψει. Ακόμη, θα ήταν συνετό να του κάνετε σαφές ότι θα το βοηθήσετε, καθώς θα ήταν αποθαρρυντικό για το παιδί, σε αυτή την ηλικία, να πρέπει να συμμαζέψει μόνο του.

Το να είστε συγκεκριμένοι, επίσης, στο πώς θέλετε να σας βοηθήσει το παιδί, θα το καθοδηγήσει καλύτερα, από το να ακούσει ένα απλό: «Μάζεψε!». Θα μπορούσατε, επιπλέον, να κάνετε το μάζεμα μέρος του παιχνιδιού, βάζοντας ένα τραγούδι να σας συνοδεύει ή ένα χρονόμετρο που θα σημάνει τη λήξη.

Μακροπρόθεσμα, βοηθήστε  το παιδί να δει πως μαζεύοντας τα παιχνίδια του θα έχει περισσότερο χώρο να τρέχει και θα τα κρατάει κάπου ασφαλή, καθώς σε αυτήν την ηλικία είναι διχασμένα ανάμεσα στο να ακολουθούν τα δικά τους θέλω και στην επιθυμία τους να βοηθούν τους ενήλικες. Τέλος, το καθημερινό πρόγραμμα στο συμμάζεμα την ίδια ώρα, θα βοηθούσε το παιδί να αποκτήσει και να αυτοματοποιήσει αυτή τη συνήθεια.

Μην ξεχνάτε: «Ένα σπίτι με παιδιά δεν μπορεί να είναι μουσείο. Αν το παιδί σας βοηθά στο να υπάρχει λιγότερη ακαταστασία, είστε στον σωστό δρόμο.

Share

Συντάκτης

Ελισάβετ Παναγιωτίδου

Λογοθεραπεύτρια

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”