Γιατί είσαι στεναχωρημένη μαμά;

Όποτε κλαίει το παιδί σας, είτε επειδή χτύπησε ή από εκνευρισμό, εσείς ανταποκρίνεστε αμέσως. Ίσως να εκπλαγείτε, όταν δείτε πως κι εκείνο θέλει να σας παρηγορήσει, αν καταλάβει ότι είστε λυπημένη. Όσο μεγαλώνει, αρχίζει να καταλαβαίνει πως κι εσείς έχετε συναισθήματα που επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες. Συνεπώς, αντιλαμβάνεται πως κάτι συνέβη που σας έκανε να κλάψετε.

Μην διστάζετε να δείξετε την ευάλωτη πλευρά σας στο παιδί σας. Τα παιδιά μαθαίνουν την συναισθηματική κατανόηση από τους φροντιστές τους. Αν το παιδί σας μπορεί να δείξει κατανόηση σε αυτό που βιώνετε, σημαίνει πως έχει μάθει την ενσυναίσθηση μέσα από την ανατροφή που του δώσατε.

Σίγουρα, για κάθε παιδί, είναι δύσκολο, ίσως και τρομακτικό, να βλέπει τους γονείς του να νιώθουν αναστατωμένοι. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως οι γονείς είναι οι συναισθηματικοί βράχοι των παιδιών. Επίσης, τα παιδιά βάζουν τον εαυτό τους στο κέντρο κάθε κατάστασης, άρα μπορεί να πιστεύουν ότι κλαίτε εξαιτίας τους. Αυτό που μπορείτε να κάνετε εκείνη τη στιγμή, είναι να τα καθησυχάσετε, καθώς, αυτό που θέλουν τα παιδιά είναι να νιώθουν ασφαλή και ότι τα φροντίζετε και τα αγαπάτε.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να είστε ανοιχτή με το παιδί και να του εξηγήσετε ότι το κλάμα είναι μία φυσιολογική αντίδραση και ότι μπορεί να βοηθήσει να βγάλουμε τη στεναχώρια από μέσα μας και μας βοηθά να νιώθουμε καλύτερα μετά.

Επιπλέον, μπορείτε να συζητήσετε τα συναισθήματά σας, καθώς αυτό θα το βοηθήσει να αναπτύξει την συναισθηματική του νοημοσύνη. Χωρίς πολλές λεπτομέρειες, εξηγήστε του τους βασικούς λόγους που είστε στεναχωρημένη, χρησιμοποιώντας το ρήμα «νιώθω». Έτσι, θα το βοηθήσετε να μάθει κι εκείνο να παίρνει την ευθύνη για τα συναισθήματά του.

Τέλος, αφού κλάψετε, δώστε στο παιδί σας πολλά χαμόγελα και αγκαλιές. Δώστε του να καταλάβει ότι δεν κλάψατε επειδή έκανε ή είπε κάτι το ίδιο, ώστε να ηρεμήσει και να νιώσει καλύτερα.

Μην ξεχνάτε να συζητάτε και για τα θετικά συναισθήματα. Πρέπει να καταλάβει πως υπάρχουν ποικίλα συναισθήματα και κανένα από αυτά δεν είναι κακό.

Share

Συντάκτης

Αμαλία Παπαδοπούλου

Λογοθεραπεύτρια

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”