Βαριέμαι…

Τον τελευταίο καιρό, ακούμε συχνά από τα παιδιά τις φράσεις «Βαριέμαι…», «Δεν ξέρω τι να κάνω…», «Δεν ξέρω με τι να παίξω…». Οι γονείς ανησυχούν ακούγοντας αυτά τα λόγια και σπεύδουν να προσφέρουν στα παιδιά ερεθίσματα, ώστε να γεμίσουν τον χρόνο τους με δραστηριότητες, να αναπτύξουν τις γνώσεις τους και να τα κάνουν πάλι χαρούμενα.

 Όμως, έχει αποδειχτεί πως το να μην κάνει κάτι ένα παιδί, είναι από μόνο του ευεργετικό για το παιδί, καθώς διεγείρει την σκέψη και ενισχύει τη δημιουργικότητα. Σκεφτείτε πόσες ιδέες σας «κατέβηκαν», κοιτώντας απλά το ταβάνι ή τον τοίχο ή έξω από το παράθυρο; Αυτές οι στιγμές που δεν κάνουμε  τίποτε, είναι τελικά πολύ σημαντικές, γιατί κοιτάμε μέσα μας! Κάνουμε αυτοκριτική, μαθαίνουμε για τον εαυτό μας και γινόμαστε καλύτεροι!

Όταν ένα παιδί «βαριέται», συνήθως αυτό σημαίνει πως έχει ελεύθερο χρόνο για να κάνει ό,τι θέλει! Άρα είναι ευκαιρία το παιδί να ερευνήσει, να πειραματιστεί, να δοκιμάσει, να γνωρίσει τι του αρέσει και τι όχι και τελικά να αποκτήσει την αυτονομία του και ως παιδί, αλλά και ως ενήλικας.

Δεν πρέπει να νιώθουμε πως το φταίξιμο είναι δικό μας, επειδή το παιδί «δεν έχει τίποτα να κάνει». Μπορούμε να το δούμε σαν μια ευκαιρία το παιδί να ονειροπολήσει, να χαλαρώσει από την πίεση της ημέρας και να απελευθερώσει τη φαντασία του και να βρει μόνο του πράγματα που το ενδιαφέρουν.

Αλλά κάποιες άλλες φορές, η λέξη «βαριέμαι» μπορεί να έχει άλλες σημασίες ή απλά θέλουν να τραβήξουν την προσοχή του ενήλικα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εκείνη της στιγμή είναι να συναισθανθούμε το παιδί, να αναγνωρίσουμε την κατάσταση της ανίας του και να ρωτήσουμε το παιδί πως θα μπορούσε να βγει από αυτήν την κατάσταση της «βαρεμάρας». Είναι σημαντικό να δώσει μόνο του τρόπους αντιμετώπισης. Αν δυσκολεύεται μπορούμε να δώσουμε χαρακτηριστικά στη λέξη «βαριέμαι». «Βαριέμαι» μπορεί να σημαίνει νιώθω δυσάρεστα, δε θέλω να κάνω αυτό που πρέπει, θέλω να περάσω λίγο χρόνο με τον μπαμπά ή τη μαμά, δυσκολεύομαι σε κάτι με το οποίο ασχολούμαι εκείνη τη στιγμή, είμαι κουρασμένος κ.ά.. Αφού έχει μάθει το παιδί τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τη λέξη «βαριέμαι», είναι σημαντικό να το καθοδηγήσουμε να εκφράσει τις πραγματικές του σκέψεις, τα πραγματικά του συναισθήματα και να αναγνωρίσει τελικά μόνο του τι συμβαίνει.

Για να μάθει το παιδί να υπερνικά τη «βαρεμάρα», απαιτείται καθημερινή προσπάθεια και εξάσκηση.

Share

Συντάκτης

Τούφας Κωνσταντίνος

MSc Λογοθεραπευτής S.I.

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”