«Βία», μια λέξη που φοβόμαστε…

«Βία», μια λέξη που φοβόμαστε…  

Η βία είναι μέρος της καθημερινότητας μας. Παρακολουθούμε βία στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο, στα βιντεοπαιχνίδια. Την παρατηρούμε στη συμπεριφορά των άλλων, μπορεί και να την ζούμε από πρώτο χέρι. Ακόμη, πολλά παιδιά, δυστυχώς, είναι θύματα σωματικής και λεκτικής βίας.

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας ότι η βία ποτέ δε βγαίνει σε καλό. Ένα παιδί μπορεί να κάνει με τα χέρια του διασκεδαστικά και εποικοδομητικά πράγματα για να τιθασεύει τα έντονα συναισθήματα θυμού ή ζήλιας, βρίσκοντας εναλλακτικές λύσεις όταν του έρχεται να χτυπήσει κάποιον.

Τα χέρια είναι για να παίζουμε, να χαιρετάμε, να αγκαλιάζουμε, να χειροκροτάμε, να μετράμε, να βοηθάμε τους άλλους, να κατασκευάζουμε πράγματα, να συνεργαζόμαστε και να μας κρατάνε ασφαλείς. Τα χεριά ΔΕΝ είναι για να δέρνουμε, ούτε για να σπρώχνουμε ή να τσιμπάμε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να χειριστούμε τα συναισθήματά μας, χωρίς να καταφύγουμε σε επιθετική συμπεριφορά.

Πώς; Τραγουδώντας, χορεύοντας, ζωγραφίζοντας, συζητώντας…

Νομίζετε ότι παιδιά που χτυπούν αλλά παιδιά είναι πιο δυνατά ή πιο θαρραλέα;

Ας το συζητήσουμε…

Ο Κωστας  δεν το πιστεύει.  Εξηγεί στη Μαρια ότι, πολύ απλά, τα παιδιά δεν έχουν μάθει να λύνουν τις διάφορες τους με τη συζήτηση.  Της εξηγεί ότι μόνο η συζήτηση βοηθάει τους ανθρώπους να συμφιλιωθούν, ενώ οι καβγάδες δημιουργούν ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Αν τσακώνεστε συχνά, δοκιμάστε να το περιορίσετε συζητώντας, όπως κάνει και ο Κώστας.

Θα δείτε πως τα πράγματα θα πάνε πολύ καλυτέρα. 

Share

Συντάκτης

Τούφας Κωνσταντίνος

MSc Λογοθεραπευτής S.I.

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”