«Αφήστε με ήσυχο να φορέσω ό,τι θέλω!»

Τα παιδιά, μεγαλώνοντας, αναπτύσσουν κάποια στιγμή τη δεξιότητα να ντύνονται μόνα τους. Τότε, επιθυμούν περισσότερη ανεξαρτησία για να νιώθουν ότι μπορούν και μόνα τους να αποφασίζουν τι θα φορέσουν. Πότε πρέπει να τα αφήσουμε όμως να επιλέξουν μόνα τους και πότε να επιμείνουμε σε αυτό που λέμε εμείς;

Τις χειμωνιάτικες μέρες, μπορεί να ακούσετε πολλές φορές το παιδί σας να λέει: «Όχι μπουφάν!». Τέτοιες στιγμές, μην δείτε την άρνηση του παιδιού σαν απειλή απέναντι στον ρόλο σας, αλλά σαν μία στιγμή αποτίμησης της ανεξαρτησίας του.

Σίγουρα αγχώνεστε ότι το παιδί θα αρρωστήσει και ότι πολλοί θα σας κρίνουν ως κακό γονιό, αν το παιδί σας δεν φορέσει μπουφάν. Να θυμάστε πάντα όμως, πως τα παιδιά δεν νιώθουν το κρύο όπως εμείς οι ενήλικες, καθώς έχουν πιο γρήγορο μεταβολισμό και είναι πολύ δραστήρια. Οπότε, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε τόσο πολύ.

Επιπλέον, κάποια παιδιά, με δυσκολίες στην αισθητηριακή επεξεργασία και κυρίως υπερευαίσθητα στην απτική αμυντικότητα, δυσκολεύονται να φορέσουν κάποια, κυρίως, χειμωνιάτικα υφάσματα, χοντρά ή σφιχτά ρούχα και, γενικότερα, δεν ανέχονται να έρθουν σε επαφή με επιφάνειες και υφάσματα που τους προκαλούν «αναστάτωση».

Όλα τα παιδιά έχουν αγαπημένα ρούχα, το θέμα για αυτά όμως, είναι, κυρίως, να τους προσφέρουν άνεση. Ορισμένα μπουφάν λοιπόν, μπορεί να τα περιορίζουν ή να τα ενοχλούν και γι’ αυτό να μην θέλουν να τα φορέσουν.

Συνεπώς, τέτοιες στιγμές άρνησης, οφείλουμε να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να μιλάμε στο παιδί με ήρεμο τρόπο.

  • Συναισθανθείτε το παιδί σας, αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά του και δώστε του την ευκαιρία να πει αυτό που θέλει για να ηρεμήσει.
  • Ελέγξτε ποια υφάσματα ανέχεται το παιδί σας, διότι το κάθε παιδί είναι διαφορετικό.
  • Μπορείτε επίσης να του δώσετε δύο εναλλακτικές για μπουφάν και να επιλέξει μόνο του, ώστε να έχει άποψη.
  • Είναι προτιμότερο, ένα παιδί με αισθητηριακές δυσκολίες να ντύνεται με περισσότερες λεπτές μπλούζες που ανέχεται να φοράει, ώστε να βγάλει κάποια, όταν ζεσταθεί.
  • Είναι αναγκαίο σε μια τέτοια περίπτωση να αφαιρέσουμε τις ετικέτες από τα ρούχα που πρόκειται να φορέσει.
  • Υπάρχει και η εναλλακτική να το αφήσουμε να μάθει μόνο του τις συνέπειες. Του επιτρέπουμε να ανακαλύψει από μόνο του πως είναι να νιώθεις κρύο (έχοντας πάντα μαζί μας ένα πανωφόρι, έτσι ώστε να το φορέσει αν το χρειαστεί και το ζητήσει).

Ωστόσο, σε περιπτώσεις ακραίου καιρού, εξηγούμε στο παιδί πως δεν μπορούμε να το αφήσουμε να επιλέξει, γιατί πρέπει να φορέσει οπωσδήποτε κάτι ζεστό. Δώστε του, όμως, τη δυνατότητα, να διαλέξει τα ρούχα που θα φορέσει μέσα στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο θέτουμε όρια και αναγνωρίζουμε τις επιλογές του.

Share

Συντάκτης

Ελισάβετ Παναγιωτίδου

Λογοθεραπεύτρια

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”