Οργανώνοντας το πάρτι γενεθλίων του παιδιού

Τα γενέθλια του παιδιού είναι μια σπουδαία μέρα και φυσικά είναι πολύ σημαντικό να τα γιορτάσετε. Σηματοδοτούν το πέρασμα ενός ολόκληρου χρόνου, κατά τον οποίο το παιδί έχει αποκτήσει πολλές εμπειρίες και έχει διδαχτεί πολλά πράγματα και αυτό χρειάζεται να το γνωρίζει.

Για να το πετύχετε αυτό, θα ήταν ωραίο να δείχνατε στο παιδί πώς ήταν η χρονιά που πέρασε από τα προηγούμενα γενέθλιά του, βλέποντας φωτογραφίες και συζητώντας γεγονότα που έχουν συμβεί.

Πριν το πάρτι, μπορείτε να προσδιορίσετε τον τόπο και την ώρα που θα διεξαχθεί, να συζητήσετε με το παιδί τι θα ήθελε να περιλαμβάνει ο εορτασμός των γενεθλίων του, ποιο θα ήθελε να είναι το θέμα και ποιους θα ήθελε να καλέσει. Ένα παιδί άνω των τεσσάρων ετών, είναι ικανό να εκφράσει τις προτιμήσεις του σε αυτά τα θέματα.

Αν το παιδί καλέσει ένα μέρος των παιδιών της τάξης όπου φοιτά, ζητήστε του να δείξει ενσυναίσθηση προς τα υπόλοιπα παιδιά και να μη συζητάει για το πάρτι μπροστά τους. Μιλήστε του για τα συναισθήματα που θα νιώσουν όσοι δεν έχουν προσκληθεί.

Τα παιδιά θα απολαύσουν καλύτερα ένα πάρτι σχεδιασμένο για την ηλικία τους. Για το λόγο αυτό, βρείτε δραστηριότητες που ταιριάζουν σε αυτήν, ώστε να μένουν απασχολημένα και να αποφευχθούν καυγάδες.  Παιδιά κάτω των τριών ετών, μπορούν να απασχοληθούν με δραστηριότητες όπως πλαστελίνη, άμμος, νερό, παζλ, ζωγραφική, κ.λπ., ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν πιο εύκολα να παίξουν ομαδικά παιχνίδια. Εξτρά συμβουλή είναι να γεμίσετε το χώρο με μπαλόνια, για να μειώσετε την υπερβολική κινητικότητα των παιδιών και να αποφύγετε ατυχήματα.

Επίσης, θα βοηθούσε να ενημερωθούν οι γονείς των παιδιών για τον τρόπο που θα εξελιχθεί το πάρτι και τις ασχολίες που θα υπάρχουν, με στόχο να προετοιμάσουν τα παιδιά τους και να ξέρουν κι εκείνα με τη σειρά τους τι να περιμένουν. Ζητήστε κι εσείς από τους προσκεκλημένους να σας γνωστοποιήσουν αν υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα όσον αφορά τους ίδιους, όπως π.χ. κάποια διατροφική συνήθεια ή αλλεργία που πρέπει να ληφθεί υπόψιν.

Συζητήστε με το παιδί τον τρόπο με τον οποίο θα υποδέχεται τους καλεσμένους του και θυμίστε του να τους καλωσορίζει όλους, ανεξαρτήτως συμπάθειας, να είναι ευγενικό και να λέει ευχαριστώ. Αφήστε το άνοιγμα των δώρων για το τέλος του πάρτι, ώστε να μην τα αποσπούν από τον βασικό λόγο που βρίσκονται εκεί.

Επιτρέψτε στα παιδιά να διασκεδάσουν με το δικό τους ρυθμό και να είστε δίπλα να τους προσφέρετε, ανά πάσα στιγμή, τη συμβουλή σας, αν χρειαστεί!

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Αμαλία Παπαδοπούλου

Λογοθεραπεύτρια

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”