Οι προσδοκίες των παιδιών από το σχολείο

Το σχολείο παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή ενός παιδιού, διαμορφώνοντας την ακαδημαϊκή, κοινωνική και συναισθηματική του ανάπτυξη. Η κατανόηση των προσδοκιών που έχουν τα παιδιά από το σχολείο, είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ενισχύει την ανάπτυξη και τον ενθουσιασμό τους για μάθηση.

Τα παιδιά θέλουν το σχολείο να είναι το μέρος, όπου θα αισθάνονται ασφάλεια και θα υποστηρίζονται. Επιθυμούν ένα περιβάλλον που θα μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, να κάνουν φίλους και να λαμβάνουν καθοδήγηση. Η δημιουργία ενός θετικού σχολικού κλίματος που προάγει το σεβασμό και την ενσυναίσθηση, συμβάλλει στην κάλυψη αυτών των προσδοκιών και ενισχύει τη συνολική ευημερία των παιδιών.

Τα παιδιά, από πολύ νωρίς, έχουν φυσική περιέργεια και δίψα για γνώση. Περιμένουν από το σχολείο να παρέχει ελκυστικές και ουσιαστικές μαθησιακές εμπειρίες που τραβούν το ενδιαφέρον τους και πυροδοτούν το πάθος τους για μάθηση.

Οι μαθητές βλέπουν τους δασκάλους τους ως πρότυπα και αναζητούν υποστηρικτικές σχέσεις μαζί τους. Περιμένουν από αυτούς να είναι προσιτοί, να κατανοούν και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Η οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων δασκάλου-μαθητή που βασίζονται στην εμπιστοσύνη, την ανοιχτή επικοινωνία και τον αμοιβαίο σεβασμό, δημιουργεί ένα θετικό περιβάλλον μάθησης.

Τα παιδιά εκτιμούν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και αναμένουν από το σχολείο να παρέχει ευκαιρίες για να κάνουν φίλους, να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, να καλλιεργήσουν την αίσθηση της συντροφικότητας και να νιώσουν ότι ανήκουν σε μια ομάδα. Η ενθάρρυνση της ομαδικής εργασίας και η προώθηση πρακτικών χωρίς αποκλεισμούς, μπορεί να ενισχύσει τις κοινωνικές εμπειρίες των παιδιών στο σχολείο.

Επίσης, υπάρχει πάντα η επιθυμία των παιδιών για αναγνώριση και έπαινο. Αναμένουν ότι οι προσπάθειες και τα επιτεύγματά τους θα αναγνωριστούν και θα επιβραβευτούν. Η ανατροφοδότηση συμβάλλει στην κάλυψη αυτών των προσδοκιών και ενισχύει την αυτοεκτίμηση και το κίνητρο των παιδιών να γίνουν καλύτερα.

Καθώς μεγαλώνουν, αναπτύσσουν προσδοκίες, οι οποίες σχετίζονται με το επαγγελματικό τους μέλλον. Περιμένουν από το σχολείο να τους παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις, τις δεξιότητες, αλλά και την καθοδήγηση για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να προετοιμαστούν για το μέλλον τους.

Είναι σημαντικό οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να προσπαθούν από κοινού, ώστε να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες των παιδιών για την καλλιέργεια της μάθησης και της ευτυχίας τους.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Αμαλία Παπαδοπούλου

Λογοθεραπεύτρια

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”