Οι νυχτερινοί τρόμοι των παιδιών

Αρκετοί γονείς αναφέρουν ότι τα παιδιά τους ξυπνάνε τρομαγμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας, πιθανόν λόγω κάποιου τρομακτικού εφιάλτη. Οι περισσότεροι προσπαθούν να τα καθησυχάσουν και επιστρέφουν πάλι για ύπνο. Ωστόσο, υπάρχουν και περιγραφές γονέων, οι οποίοι αναφέρουν ότι το παιδί τους μπορεί να βιώνει έναν δραματικό τρόμο και δεν τους αφήνει να το βοηθήσουν, με αποτέλεσμα να αισθάνονται ανήμποροι. Αυτή η κατάσταση αποκαλείται νυχτερινός τρόμος.

Οι νυχτερινοί τρόμοι αποτελούν μια από τις συχνότερες διαταραχές ύπνου της βρεφικής και παιδικής ηλικίας. Αν και μοιάζουν με εφιάλτη, πρόκειται για μια άλλη κατάσταση, καθώς κυριαρχεί ο τρόμος. Για παράδειγμα, στις περιπτώσεις ενός εφιάλτη, οι γονείς μπορούν να ξυπνήσουν το παιδί τους, να του μιλήσουν και να το ηρεμήσουν. Από την άλλη πλευρά, όμως, στους νυχτερινούς τρόμους, οι γονείς δεν μπορούν να το ξυπνήσουν και να το βοηθήσουν με κάποιον τρόπο. Αν και οι νυχτερινοί τρόμοι μπορεί να αναστατώσουν τους γονείς που γίνονται μάρτυρές του, συνήθως, δεν είναι αιτία ανησυχίας ή σημάδι βαθύτερου ιατρικού θέματος.

Οι τρόμοι εμφανίζονται, κυρίως, κατά τη διάρκεια του βαθύτερου σταδίου του ύπνου, το οποίο είναι, συνήθως, το πρώτο μισό του κύκλου του ύπνου. Τα παιδιά μπορεί να σηκωθούν από το κρεβάτι τους φωνάζοντας ή ουρλιάζοντας. Μπορεί να κάνουν  έντονες, απότομες κινήσεις με τα χέρια και τα πόδια τους ή ακόμα και να περπατήσουν νευρικά στο σπίτι σα να ψάχνουν κάτι και δεν το βρίσκουν. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου έχουν γρήγορη ανάσα και ταχυκαρδία. Ακόμα κι αν φωνάζουν και κλαίνε, στην πραγματικότητα κοιμούνται και δεν συνειδητοποιούν τι κάνουν. Δηλαδή, στο διάστημα αυτό, δεν έχουν επαφή με το περιβάλλον, δεν αναγνωρίζουν τους γονείς και δεν μπορούν να παρηγορηθούν.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε εσείς εκείνη την ώρα είναι να παραμείνετε ήρεμοι και να μην επιχειρήσετε να τα ξυπνήσετε ή να τα αγκαλιάσετε για να τα ηρεμήσετε, εκτός εάν το παιδί κινδυνεύει να χτυπήσει. Στην πραγματικότητα, οι προσπάθειές σας να τα βοηθήσετε ή να τα ησυχάσετε, συχνά, κάνουν το επεισόδιο χειρότερο.

Eίναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι νυχτερινοί τρόμοι είναι συχνοί στα παιδιά και αποτελούν κομμάτι της υγιούς ψυχοκινητικής τους ανάπτυξης. Δεν προκαλούν καμία αναπτυξιακή ή άλλη βλάβη στο παιδί και κάποια στιγμή θα τους ξεπεράσει το παιδί από μόνο του. Η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό, ωστόσο, κρίνεται αναγκαία, όταν η συχνότητα των νυχτερινών τρόμων προβληματίζει τους γονείς, εάν είναι τόσο έντονοι που υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού του, εάν διαταράσσεται συστηματικά ο ύπνος όλης της οικογένειας ή εάν φαίνεται να επηρεάζεται η καθημερινότητά του λόγω υπνηλίας.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Κατερίνα Μπόσι

Ψυχολόγος

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”