Η επιστροφή στο σχολείο μετά τις γιορτές

Στις αρχές του νέου έτους, οι μαθητές επιστρέφουν στο σχολείο μετά από 15 περίπου ημέρες χαλάρωσης και ξεκούρασης. Μέσα σε αυτές τις μέρες, τα παιδιά, πιθανόν, να είχαν νυχτερινές εξόδους και να έπεφταν για ύπνο αργά, είδαν πολλές ταινίες, πέρασαν αρκετές ώρες μπροστά σε οθόνες, έφαγαν αρκετά γλυκά και παρευρέθηκαν σε οικογενειακά δείπνα. Σίγουρα θα είναι δύσκολο να επανέλθουν στην παλιά τους ρουτίνα. Ακολουθώντας, όμως, μερικές απλές συμβουλές, θα μπορέσουμε να τα επαναφέρουμε ομαλά.

Αρχικά, καλό θα ήταν να βγουν από την πρίζα οι συσκευές. Η διαδικασία αυτή μπορεί να ξεκινήσει δύο με τρεις μέρες πριν την έναρξη των σχολείων, ώστε να μειωθούν οι ώρες μπροστά στην οθόνη σταδιακά και να μην τους το στερήσουμε ολοκληρωτικά. Ακόμη, συζητώντας μαζί τους για όλη αυτή τη διαδικασία που θα ακολουθήσουμε και εξηγώντας τον λόγο, αποφεύγουμε τυχόν συγκρούσεις μαζί τους και εκρήξεις.

Επιπλέον, πρέπει να προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε και μια φυσιολογική ώρα για τον ύπνο, καθώς, σύντομα, θα πρέπει να ξυπνάνε πάλι νωρίς για το σχολείο. Και αυτό θα το επιδιώξουμε σταδιακά, ξεκινώντας κάποιες μέρες νωρίτερα, ώστε να φτάσουμε στην επιθυμητή ώρα.

Όσον αφορά το πρωινό ξύπνημα, καλό είναι να θυμόμαστε πάντα το πρωινό. Ένα καλό πρωινό αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες, ώστε να παραμείνει το παιδί συγκεντρωμένο στη διάρκεια των μαθημάτων.

Σχετικά με την προετοιμασία του παιδιού για το σχολείο, μπορούμε να οργανωθούμε μαζί του. Ελέγχουμε αν έχει όλα τα σχολικά είδη και προμηθευόμαστε όσα μπορεί να χρειάζεται. Ακόμη, καλό θα ήταν να ελέγξουμε προσεκτικά τις εργασίες και τις σημειώσεις του, γιατί μπορεί να έχει ξεχάσει κάτι μετά από τόσες μέρες. Έτσι, το παιδί θα επιστρέψει στο σχολείο έτοιμο!

Ένα σημαντικό κομμάτι που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι, μέσα στην περίοδο των γιορτών, το παιδί μπορεί να συνηθίσει στη διαδικασία ο μπαμπάς και η μαμά να τα κάνουν όλα. Συνεπώς, καλό είναι να το προετοιμάσουμε, ώστε να απαγκιστρωθεί από εμάς και να βρει την ανεξαρτησία του. Μπορούμε να του δείξουμε ότι είμαστε διαθέσιμοι σε περίπτωση που μας χρειαστεί, αλλά καλό θα ήταν μην επεμβαίνουμε πολύ όταν κάνει τα μαθήματά του. Θα κάνει λάθη και θα το διορθώσουμε. Δεν θα καταφέρει να μάθει αλλιώς αν δεν κάνει τίποτα μόνο του.

Πέρα από τις υποχρεώσεις του σχολείου, τα παιδιά έχουν και μια σειρά δραστηριοτήτων μετά από αυτό, με αρκετές να αναστέλλονται λόγω των γιορτών. Κάνοντας έναν έλεγχο μαζί με το παιδί, διαμορφώνουμε μια εικόνα, ώστε να είμαστε ενήμεροι για το πού έχει να πάει.

Τέλος, για να γίνει πιο ενδιαφέρον όλο αυτό, μπορεί να λειτουργεί ομαδικά, κάνοντάς το οικογενειακή υπόθεση. Το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα καλύτερο, μιας και η καλύτερη ομάδα είναι μια δεμένη οικογένεια!

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Ελισάβετ Παναγιωτίδου

Λογοθεραπεύτρια

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”