Δραστηριότητες προσχολικής ηλικίας

Οι κατάλληλες δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής ηλικίας βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο των συζητήσεων γονέων και εκπαιδευτικών. Είναι γεγονός πως χρειάζεται να δίνουμε μεγάλη βαρύτητα, καθώς το παιδί πρέπει να είναι έτοιμο για την ομαλή μετάβασή του στο δημοτικό.

Ορισμένες από τις βασικές δεξιότητες που θα πρέπει να έχει αναπτύξει ένα  παιδί με την εισαγωγή του στην Α΄ δημοτικού είναι:

 • η κατάκτηση της  τριποδικής λαβής,
 • η διατήρηση της καθιστής θέσης,
 • η έναρξη και η λήξη των δραστηριοτήτων,
 • η γραφή του ονόματός του,
 • η αναγνώριση όλων των κεφαλαίων γραμμάτων του αλφάβητου και ορισμένα πεζά, καθώς και η παραγωγή τους,
 • η αναγνώριση των αριθμών, η γραφή τους από μνήμης και η αρίθμηση ως το 10,
 • η αναγνώριση σχημάτων και χρωμάτων,  
 • η χρήση του ψαλιδιού και να είναι σε θέση να παράγει δικές του ιδέες στις κατασκευές του.

Εάν ένα παιδί, στο τέλος των μεγάλων νηπίων, κατέχει τα παραπάνω, τότε μπορούμε να πούμε ότι είναι έτοιμο για την εισαγωγή του στο δημοτικό.

Παρακάτω θα αναφερθούν πέντε δραστηριότητες  που θα μπορούσαν όλοι οι γονείς να δουλέψουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, προκειμένου να ενισχύσουν τις δεξιότητες που προαναφέρθηκαν.

 1. Μπόουλινγκ με μπουκάλια από αναψυκτικά. Θα χρειαστείτε 6 μπουκάλια από αναψυκτικά, τέμπερες για να γράψετε πάνω σε αυτά τους αριθμούς από το 1 έως το 6 και μια μικρή μπάλα. Έτσι, θα εξασκηθεί στην γραφή των αριθμών με έναν ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο.
 2. Καρτέλες και αυτοκόλλητα με την αλφαβήτα. Ζητήστε από το παιδί να  εντοπίσει τα γράμματα του ονόματός του ανάμεσα από τις καρτέλες και να κολλήσει πάνω τους το αντίστοιχο αυτοκόλλητο. Αν θέλουμε να το  διαβαθμίσουμε περισσότερο, μετά ζητάμε να μας το γράψει.
 3. Εκτυπώστε σχέδια με τουβλάκια και ζητήστε από το παιδί να τα αντιγράψει. Πρέπει να χρησιμοποιήσει το ίδιο μέγεθος και το ίδιο χρώμα με αυτά της εικόνας.
 4. Χειροτεχνίες με ψαλίδι. Για να γίνουν πιο ενδιαφέρουσες, μπορούν να ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα του παιδιού, π.χ. χειροποίητη κατασκευή μιας αποκριάτικης μάσκας spiderman.
 5. Μεταφορά αντικειμένων με τη λαβίδα του πάγου, μέσα από διαδρομές, για ενίσχυση της τριποδικής λαβής.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως, όλες οι παραπάνω δραστηριότητες, μπορούν εξίσου να ενισχύσουν την συγκέντρωση και την προσοχή του παιδιού, καθώς και την αρχή και το τέλος μιας εργασίας.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Αναστασιάδου Δημητρά

Εργοθεραπεύτρια S.I.

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”