Classic Blog without Sidebar

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΜΕΣΩ ΦΑΥ

Ενημερωθείτε σήμερα! Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της. Συμπληρώστε το ιστορικό. Κλείστε ραντεβού …
Διαβάστε Περισσότερα

Τι είναι ο τραυλισμός; Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Ο τραυλισμός είναι μια διαταραχή στη ροή της ομιλίας που χαρακτηρίζεται από επαναλήψεις, επιμηκύνσεις ή διακοπές (μπλοκαρίσματα ) στον ήχο, τη συλλαβή ή τη λέξη. Συχνά, συνοδεύεται από δευτερεύοντα συμπτώματα, όπως σωματικές αντιδράσεις, οι οποίες εκδηλώνονται με μυϊκές συσπάσεις (τικ) στο πρόσωπο ή/ και το σώμα και από συναισθηματικές δυσκολίες. Τα πρώτα συμπτώματα, συνήθως, εμφανίζονται κατά την προσχολική ηλικία μεταξύ των 2 και 5 ετών. Ποια είναι τα συμπτώματα του τραυλισμού; Επιπλέον, ο τραυλισμός εκδηλώνεται με δευτερεύουσες συμπεριφορές, στην προσπάθεια του ατόμου να ελαχιστοποιήσει ή να αποκρύψει τη δυσκολία του. …
Διαβάστε Περισσότερα

Γονεϊκή αποδοχή και απόρριψη

Οι γονείς αποτελούν τα πιο σημαντικά πρόσωπα στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Έχοντας αυτόν τον ρόλο, είναι υπεύθυνοι, όχι μόνο για τη προστασία, τη φροντίδα και τη διατροφή του παιδιού, αλλά και για την παροχή στοργής και αποδοχής. Αν δεν προσφέρουν και δεν καλύπτουν αυτές τις ανάγκες, τότε ενδέχεται να επηρεάσει τη μετέπειτα ψυχολογική προσαρμογή και να αποτελέσει προγνωστικό παράγοντα για την ικανότητα προσαρμογής στο μέλλον, κυρίως όσον αφορά στις ενήλικες διαπροσωπικές σχέσεις.  Ο πυρήνας της σχέσης γονέα-παιδιού χτίζεται γύρω από τη γονεϊκή αποδοχή και απόρριψη. Με τον όρο γονεϊκή αποδοχή αναφερόμαστε σε βιώματα ζεστασιάς, …
Διαβάστε Περισσότερα

Επηρεάζει η πιπίλα την ανάπτυξη της ομιλίας του παιδιού;

Η χρήση της πιπίλας είναι αρκετά διαδεδομένη κατά τη διάρκεια της νεογνικής περιόδου, καθώς ηρεμεί και ανακουφίζει τα βρέφη από διάφορους πόνους ή ενοχλήσεις. Ωστόσο, όσο το μωρό μεγαλώνει και, συγκεκριμένα, μετά το πρώτο έτος της ηλικίας του, καλό θα ήταν να αρχίζουμε τον περιορισμό της, διότι, η παρατεταμένη χρήση της, μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία, αλλά και την ομιλία του.   Αρχικά, η συνεχόμενη χρήση της πιπίλας, μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση της παραγωγής ομιλίας. Καθώς το στόμα του βρέφους είναι συνεχώς καλυμμένο, επαναπαύεται στην κίνηση του …
Διαβάστε Περισσότερα

Γιατί το μπουσούλημα θεωρείται τόσο σημαντικό ορόσημο για την ανάπτυξη του παιδιού;

Η ηλικία στην οποία ένα παιδί αρχίζει να μπουσουλάει μπορεί να διαφέρει σημαντικά, αλλά, συνήθως, πραγματοποείται μεταξύ των 6 έως 10 μηνών. Αυτό συμβαίνει, γιατί το κάθε παιδί αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό και έχει άλλη αναπτυξιακή πορεία. Ορισμένα, ωστόσο,  μπορεί να παραλείψουν το στάδιο του μπουσουλήματος και να προχωρήσουν κατευθείαν στο περπάτημα. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι πρόκειται για ένα σημαντικό στάδιο στην ανάπτυξη του παιδιού, το οποίο έχει πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις, καθώς συμβάλλει στους παρακάτω τομείς: 1. Ανάπτυξη Κινητικών Δεξιοτήτων: Βοηθά στην ανάπτυξη των αδρών κινητικών δεξιοτήτων …
Διαβάστε Περισσότερα

Ξεσπάσματα θυμού

Η συμπεριφορά των παιδιών μπορεί, συχνά, να είναι πηγή σύγχυσης και απογοήτευσης για εμάς τους γονείς. Τα ξεσπάσματα, η περιφρόνηση, η ντροπαλότητα και η επιθετικότητα, είναι μερικές μόνο από τις πτυχές που μπορεί να παρουσιάσουν, η κατανόηση και η αποτελεσματική διαχείριση των οποίων μπορεί να αποτελεί μια πρόκληση, όπου χρειάζεται η δική μας υπομονή για σωστή καθοδήγηση και παρέμβαση. Τα παιδιά μπορεί να επιδεικνύουν ανυπακοή, με σκοπό να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους ή να δοκιμάσουν τα όριά μας. Επομένως, είναι σημαντικό να παραμένουμε ήρεμοι και συγκρατημένοι, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με …
Διαβάστε Περισσότερα

Παιδί και Χαρισματικότητα

Ο όρος “Χαρισματικότητα” είναι πολυδιάστατος και δύσκολα μπορεί να δεχθεί μία μόνο σημασία. Πρόκειται για μια εγγενή και όχι επίκτητη ικανότητα, που αποδίδεται, συνήθως, σε άτομα με εξαιρετικές προδιαγραφές σε πολυάριθμους τομείς. Η ειδοποιός, όμως, διαφορά που ξεχωρίζει τα χαρισματικά παιδιά από την πλειοψηφία των συνομηλίκων τους, είναι οι ασύγχρονες γνωστικές και συναισθηματικές τους ανάγκες. Επομένως, η όποια αναφορά γίνεται στα χαρισματικά παιδιά, αποσκοπεί, κυρίως, στην αποκάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών που παρουσιάζουν στο οικογενειακό και σχολικό πλαίσιο και όχι στην διαφοροποίησή τους από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Βέβαια, η αναγνώριση …
Διαβάστε Περισσότερα

Γιατί να μη πιέσω το παιδί μου να φάει κάτι που δεν θέλει;

«Αν δεν αδειάσεις το πιάτο σου, δε θα σηκωθείς από το τραπέζι.», «Αν φας τέσσερις κουταλιές ακόμα από το φαγητό σου, θα σου δώσω γλυκό.», αυτές είναι μερικές μόνο από τις φράσεις που λέμε, συχνά, οι γονείς στα παιδιά, όταν εντάσσονται στη διατροφή τους στερεές τροφές. Αυτό, όμως, αρνείται, όχι μόνο να φάει, αλλά και να δοκιμάσει διάφορα είδη φαγητών, επιλέγοντας τελικά ελάχιστα μόνο από αυτά. Υπολογίζεται ότι 16-75% των μικρών παιδιών, παρουσιάζουν ιδιορρυθμίες και ιδιοτροπίες στη διατροφή τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, κατά την περίοδο αυτή, το παιδί …
Διαβάστε Περισσότερα

Πότε ένα παιδί χρειάζεται Eργοθεραπεία;

Πολλά παιδιά, καθώς μεγαλώνουν, δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας, όπως π.χ. στην ένδυση, στο κράτημα του μολυβιού, στη χρήση ψαλιδιού, στις κατασκευές, στο κατέβασμα της σκάλας, κ.ά.. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορα ερωτήματα και ανησυχίες στους γονείς, οι οποίοι, πιθανόν, να αναρωτηθούν αν χρειάζονται εργοθεραπεία. Σύμφωνα πάντα με τα ηλικιακά ορόσημα, ένας εγοθεραπευτής, μέσω της αξιολόγησης, θα κρίνει αν ένα παιδί χρειάζεται να παρακολουθήσει πρόγραμμα εργοθεραπείας. Κάποιες πιθανές δυσκολίες που δείχνουν πως το παιδί ίσως χρειάζεται εργοθεραπεία είναι: Δεν χρειάζεται να συγκρίνουμε τα παιδιά μεταξύ τους, καθώς …
Διαβάστε Περισσότερα

Λογοθεραπεία σε ενήλικες

Πολλοί από εμάς, όταν ακούμε τον όρο «Λογοθεραπεία», το μυαλό μας πάει σε μικρά παιδιά που δυσκολεύονται να μιλήσουν ή να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους. Η λογοθεραπεία, όμως, είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές επικοινωνίας, ομιλίας, φωνής και μάσησης-κατάποσης παιδιών, εφήβων, αλλά και ενηλίκων. Κάποιες διαταραχές, λοιπόν, εκδηλώνονται από την παιδική ηλικία, άλλες, όμως, εμφανίζονται κατά την ενήλικη ζωή, έπειτα από κάποια ασθένεια ή τραυματισμό, όπως: Στις παραπάνω περιπτώσεις, ο ενήλικας μπορεί να εκδηλώσει: Και στις τρεις παραπάνω διαταραχές, εντοπίζονται δυσκολίες στην άρθρωση και ο λόγος είναι …
Διαβάστε Περισσότερα

«Απτονομία: Η Πρόκληση της Έλλειψης Ελευθερίας και Αυτοδιάθεσης»

Η απτονομία αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στην ανθρώπινη εμπειρία, που προσφέρει τη δυνατότητα ελέγχου και δράσης στον κάθε άνθρωπο. Ωστόσο, για ορισμένους, δεν είναι δεδομένη. Αντίθετα, αντιμετωπίζουν την έλλειψη ελευθερίας και αυτοδιάθεσης, καθιστώντας τη ζωή τους μια συνεχή πάλη για αυτονομία και αξιοπρέπεια. Σε πολλές περιπτώσεις, η απτονομία περιορίζεται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως νομικά συστήματα, κοινωνικές δομές ή φυσικούς περιορισμούς. Οι άνθρωποι με αναπηρία, για παράδειγμα, μπορεί να αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην κινητικότητα και την πρόσβαση σε υπηρεσίες και ευκαιρίες. Οι άνθρωποι που βρίσκονται υπό κηδεμονία ή φυλάκιση, επίσης υποβάλλονται σε …
Διαβάστε Περισσότερα
Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”