Τονώνοντας την αυτοπεποίθηση των παιδιών

Στα μάτια των παιδιών, ακόμη και η πιο μικρή δυσκολία μοιάζει με αξεπέραστο εμπόδιο. Η υπομονή και η επιμονή τους μειώνεται εύκολα και, πολλές φορές, φτάνουν στο σημείο να παρατούν οποιαδήποτε προσπάθεια, άλλοτε με θυμό και άλλοτε με απογοήτευση.

Η ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα να αντιμετωπίζει κανείς τις δυσκολίες και τα λάθη και να συνέρχεται από τις απογοητεύσεις. Για την ανάπτυξη αυτής της δεξιότητας, το παιδί σας χρειάζεται να μάθει τις ικανότητές του μέσα από δοκιμές και λάθη. Είναι αναγκαίο να κατανοήσει πως η επιμονή, η υπομονή και η εκμάθηση μέσα από τα λάθη, αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για την αυτοβελτίωσή του.

Από την στιγμή που το παιδί σας θα ξεκινήσει να πηγαίνει στο σχολείο, αρχίζει να συνειδητοποιεί πως ο καθένας διαθέτει διαφορετικές δεξιότητες και συγκρίνει τον εαυτό του με τους άλλους. Η αποτίμηση που κάνει το ίδιο το παιδί στον εαυτό του, αποτελεί ένα φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξής του. Από εδώ και πέρα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ενισχύσετε την εμπιστοσύνη του παιδιού στον εαυτό του.

Εξηγήστε του πως το κάθε παιδί μαθαίνει και απορροφά τις γνώσεις με το δικό του ρυθμό, αλλά στο τέλος, όλα τα παιδιά θα αποκτήσουν τις προσωπικές τους δεξιότητες. Μη θεωρείτε τίποτα δεδομένο και απλό. Μπορεί να φαντάζει εύκολο για εσάς, αλλά για το παιδί σας δεν είναι. Όταν το βλέπετε να προσπαθεί, ενισχύστε την αυτοπεποίθησή του, επιβραβεύοντας την προσπάθεια και τον κόπο που καταβάλλει και παρακινήστε το να προσπαθήσει ξανά και ξανά.

Μια τονωτική «ένεση» αυτοπεποίθησης και μια υπενθύμιση ότι μπορεί να τα καταφέρει, είναι πάντα σημαντική και απαραίτητη για κάθε παιδί. Υπενθυμίστε του όλες εκείνες τις φορές που κατάφερε και έφερε μικρές ή μεγάλες νίκες, όπως ένα διαγώνισμα στο σχολείο που κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία ή ένα παιχνίδι με τους φίλους του, στο οποίο κέρδισε ύστερα από προσπάθεια. Όταν τα παιδιά βλέπουν τι έχουν καταφέρει, πεισμώνουν, ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους και συνεχίζουν να καταβάλλουν μεγαλύτερο μόχθο για να πετύχουν ακόμη περισσότερα.

Τα παιδιά χρειάζονται ευκαιρίες, προκειμένου να ξεδιπλώσουν τις δεξιότητες και να αισθανθούν ότι η συμβολή τους εκτιμάται. Ενθαρρύνετέ τα να παίρνουν πρωτοβουλίες και παροτρύνετέ τα να βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού όπως, καθαρίζοντας το δωμάτιο τους, τακτοποιώντας τα παιχνίδια τους, στρώνοντας το τραπέζι.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως κάποιοι τρόποι συμπεριφοράς, κάποιες αρετές και αξίες μαθαίνονται από την οικογένεια. Για αυτό, μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά, ήδη από πολύ μικρή ηλικία, την επιμονή και τον τρόπο που εσείς οι ίδιοι αντιμετωπίζετε τα προβλήματα και τις κακουχίες. Με ενσυναίσθηση το παιδί μαθαίνει να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του, με τέτοιο τρόπο που θα το βοηθήσει στο μέλλον, όταν έρθει αντιμέτωπος με μια παρεμφερή κατάσταση.

Σαν γονείς, μπορείτε να ενθαρρύνετε τη συνεργασία, περισσότερο από τον ανταγωνισμό, να παρακινείτε το παιδί να έχει αισιόδοξη οπτική σε όλες τις καταστάσεις και να του δείχνετε ότι είναι μοναδικό για εσάς, όπως και η αγάπη που αισθάνεστε για εκείνο.

Η αγάπη των γονιών και η άνευ όρων αποδοχή του χαρακτήρα και των συνηθειών τους, είναι το μεγαλύτερο όπλο των παιδιών, για να αποδεχτούν, να πιστέψουν και να αγαπήσουν, τελικά, τον εαυτό τους.

Share

Συντάκτης

Άρτεμις Φουντή

Λογοθεραπεύτρια

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”