Παιδικές Φιλίες

Η φιλία είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία, το οποίο βιώνεται πολύ νωρίς στη ζωή των ανθρώπων. Όλα ξεκινούν, όταν τα παιδιά εισέρχονται στο σχολικό πλαίσιο, όπου, τα περισσότερα, τότε αρχίζουν να κοινωνικοποιούνται, πλησιάζοντας τα άλλα παιδιά, στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν τις πρώτες τους φιλίες. Μη νομίζετε όμως, πως οι σχέσεις αυτές είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς οι παιδικές φιλίες περνούν από διάφορες διακυμάνσεις.

Οι φιλίες στην ηλικία των 4-6 ετών μπορούν να είναι πολύ δυνατές και μέσα από αυτές το παιδί σας μπορεί να αποκτήσει τον “καλύτερό του φίλο”, με τον οποίο έχει κοινά ενδιαφέροντα και προτιμήσεις. Η στενή αυτή σχέση, συνήθως, μειώνει την ανασφάλεια των παιδιών, τα κάνει να νιώθουν περήφανα που κάποιος τους έχει ξεχωρίσει από το πλήθος και υπάρχει αποκλειστικότητα μεταξύ των δύο.

Αυτή, ωστόσο, η αποκλειστικότητα μπορεί να επιφέρει και τις ανάλογες συγκρούσεις και τριβές, μιας και τα παιδιά πολλές φορές θυμώνουν, όταν ο φίλος τους επιλέξει να παίξει με κάποιον άλλο.

Προσπαθήστε λοιπόν, να υπενθυμίζετε στα παιδιά σας, ότι, παρόλο που είναι πιο κοντά με κάποιον από τους συμμαθητές τους, καλό θα ήταν να διατηρούν φιλικές σχέσεις και με τα υπόλοιπα παιδιά, έτσι ώστε να μην τους δίνουν την εντύπωση ότι είναι λιγότερο σημαντικοί και να μην αισθάνεται κανένας μοναξιά.

Στην προσχολική ηλικία, ωστόσο, οι φιλικές σχέσεις των παιδιών μπορούν να εναλλάσσονται πολύ εύκολα, καθώς όλα εξαρτώνται από τη διάθεσή τους τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μπορεί για παράδειγμα, το παιδί σας να σας ανακοινώσει, πως δεν θέλει να καλέσει στο πάρτι του έναν από τους συμμαθητές του με τον οποίο πριν λίγο καιρό έκανε πολλή παρέα. Αυτό συμβαίνει διότι σε αυτή την ηλικία τα παιδιά δεν έχουν αναπτύξει πλήρως την ενσυναίσθησή τους και επομένως, δεν μπορούν να κατανοήσουν πως τα λόγια και οι πράξεις τους μπορούν να πληγώσουν εξίσου τους άλλους.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς, είναι να είστε δίπλα στα παιδιά σας και να ακούτε τους προβληματισμούς τους. Καλό είναι να συζητάτε μαζί τους, τους λόγους για τους οποίους έχουν αποφασίσει να αποκλείσουν έτσι ξαφνικά ένα παιδί από ένα τόσο χαρούμενο κοινωνικό γεγονός και ζητήστε τους να σκεφτούν πως θα αισθανόταν τα ίδια εάν τους συνέβαινε κάτι αντίστοιχο.

Προσπαθήστε να είστε ένα πρότυπο καλοσύνης προς τα παιδιά σας, καθώς οι συμπεριφορές σας φιλτράρονται από αυτά, περνώντας τους πολλά υποσυνείδητα μηνύματα. Και να θυμάστε, ότι η φιλία είναι μια σχέση που χρειάζεται κόπο και φροντίδα για να μπορέσει να ανθίσει και να κρατήσει στον χρόνο.

Share

Συντάκτης

Άρτεμις Φουντή

Λογοθεραπεύτρια

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”