Μαμά μη φεύγεις!

Οι γονείς πολλές φορές νιώθουν ένοχοι όταν πρόκειται να φύγουν από το σπίτι, αφήνοντας το παιδί τους με κάποιον άλλο, κυρίως εάν πρόκειται να το αφήσουν για προσωπικούς λόγους, π.χ. για να πάνε στο κομμωτήριο. Το παιδί σας εκείνη την στιγμή θα νιώσει το άγχος του αποχωρισμού και είναι πιθανό να έρθετε αντιμέτωποι με μια κατάσταση, η οποία δε θα σας είναι καθόλου ευχάριστη. Το ένστικτο επιβίωσης του παιδιού, το οδηγεί να θέλει να μείνει μαζί σας, καθώς ο δεσμός μητέρας- παιδιού είναι ισχυρός.

Παρόλο που μπορεί το άτομο, με το οποίο αφήνετε το παιδί, να σας κάνει να νιώθετε ασφάλεια και σιγουριά, αν κι εσείς εκπέμψετε αναστάτωση βλέποντας το παιδί να διαμαρτύρεται, οι «δέκτες» του θα την αντιληφθούν και αυτή η συμπεριφορά θα ενισχυθεί.

Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει το παιδί σας, έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία του, το πόσο ευαίσθητο είναι και το πόσο ανεκτικό στις αλλαγές. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι προηγούμενες εμπειρίες που είχε το παιδί, τις προηγούμενες φορές που χρειάστηκε να σας αποχωριστεί. Αν είχε περάσει όμορφα, θα είναι σίγουρα ευκολότερο αυτή τη φορά. Το σίγουρο είναι πως έχει συνηθίσει να μένει στο σπίτι με τη μαμά ή τον μπαμπά, οπότε, με οποιονδήποτε άλλο, δε θα είναι το ίδιο.

Ενημερώστε το παιδί για την έξοδό σας, αρκετά νωρίτερα, λέγοντάς του τι ώρα θα φύγετε, πού θα πάτε και τι ώρα θα επιστρέψετε. Πείτε του με ποιον θα μείνει όση ώρα λείπετε και υποσχεθείτε πως, επιστρέφοντας, θα παίξετε με το αγαπημένο του παιχνίδι.

Όταν έρθει η ώρα να φύγετε, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να δείξετε εμπιστοσύνη στον άνθρωπο με τον οποίο θα αφήσετε το παιδί σας, να τον έχετε ενημερώσει για το ποια παιχνίδια ή ασχολίες του αρέσουν και να αποβάλετε τις άσχημες σκέψεις.

Βοηθήστε το παιδί να στρέψει την προσοχή του σε μια ασχολία που του αρέσει, πριν φύγετε. Αγκαλιάστε το και χαιρετίστε το, αποφεύγοντας τους επανηλειμμένους χαιρετισμούς. Ένας χαιρετισμός με «αυτοπεποίθηση» θα του επιβεβαιώσει πως θα είναι όλα καλά, καθώς εσείς θα φύγετε από το σπίτι.

Για να εξασκηθεί σωστότερα το παιδί, θα ήταν καλό να αυξάνετε σταδιακά τον χρόνο που μένει μακριά σας. Το παιδί θα μάθει να ηρεμεί όλο και γρηγορότερα κάθε φορά, θα συνηθίζει πιο εύκολα τον αποχωρισμό κι εσείς θα εξασκηθείτε στο να ρυθμίσετε καλύτερα τα συναισθήματά σας, με αποτέλεσμα να επιβιώσετε ευκολότερα ο ένας χωρίς τον άλλο.

Share

Συντάκτης

Άρτεμις Φουντή

Λογοθεραπεύτρια

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”