Θέλω να είμαι αρχηγός!

Το παιχνίδι των παιδιών είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να μάθουν να συνεργάζονται μεταξύ τους. Μέσα απ΄ το παιχνίδι, μαθαίνουν  να μοιράζονται, να βρίσκουν λύσεις, να συνυπάρχουν, να συμβιβάζονται, να υποχωρούν και να υπερασπίζονται τον εαυτό τους. Επίσης, μαθαίνουν να γενικεύουν τους κανόνες που ήδη γνωρίζουν, όπως είναι η εναλλαγή σειράς.

Κάποια παιδιά, μπορεί να θέλουν να επιβληθούν και να γίνουν οι «αρχηγοί» του παιχνιδιού, με αποτέλεσμα να μη γίνονται πάντα αποδεκτά από την υπόλοιπη παρέα. Τότε είναι που θα ξεκινήσουν οι προστριβές μεταξύ τους, ή αλλιώς, οι «γκρίνιες» για τους περισσότερους γονείς.

Οι ενήλικες που είστε παρόντες, σίγουρα θα θέλετε να μπείτε ανάμεσά τους για να τους βοηθήσετε να βρουν μια λύση. Παρ’ όλ’ αυτά, είναι προτιμότερο να αφήσετε τα παιδιά να χειριστούν μόνα τους την ένταση, να αποφασίσουν τα ίδια ποιανού χατίρι θα γίνει και να επέμβετε μόνο αν υπάρξει κάποιας μορφής βία. Προσπαθήστε να επαινέσετε τη σωστή συμπεριφορά ή να αποτρέψετε μια «μη αποδεκτή». Να θυμάστε, όμως, ότι αυτοί οι καβγάδες συνήθως λήγουν σύντομα και τα παιδιά επιστρέφουν στο παιχνίδι.

Αν το παιδί σας, σας παρακαλέσει να παρέμβετε, καλό θα ήταν να  αποφύγετε να κάνετε τον διαιτητή και να προσπαθήσετε να γίνετε ένας καλός ακροατής, ακούγοντας όλες τις πλευρές που διαφώνησαν, ώστε να νιώθουν όλοι ικανοποιημένοι. Παροτρύνετε τα παιδιά να συζητήσουν μεταξύ τους, γνωστοποιώντας τους τα συναισθήματα που μπορεί να προκαλούνται στους γύρω τους από τη δική τους συμπεριφορά, π.χ. «Νομίζω πως οι άνθρωποι θυμώνουν όταν τους αρπάζουν κάτι μέσα από τα χέρια τους».

Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να μοιραστεί τα παιχνίδια του με τα υπόλοιπα παιδιά, ή αν στο σπίτι προτιμάει να κάνει τον αρχηγό, τότε προτιμήστε να βγαίνετε έξω για παιχνίδι, όπου, ανακαλύπτοντας και εξερευνώντας τη φύση μαζί με τους φίλους του, δένονται περισσότερο και διαφωνούν λιγότερο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι διαφωνίες αποτελούν σημαντικό κομμάτι της αλληλεπίδρασης των ανθρώπων. Στην κοινωνία υπάρχουν αρχηγοί- ηγέτες, με τους οποίους όλοι θα χρειαστεί να έρθουμε αντιμέτωποι. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να μάθουν να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους, ώστε να αντιδρούν όσο το δυνατόν λιγότερο παρορμητικά απέναντι σε καταστάσεις και ανθρώπους.

Share

Συντάκτης

Άρτεμις Φουντή

Λογοθεραπεύτρια

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”