Τηλε-θεραπείες

Υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου Τηλε-θεραπείες

Οι υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου αφορούν παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, εφήβους και ενηλίκους.

Η τεχνολογική πρόοδος, τα νέα μοντέλα επικοινωνίας, καθώς επίσης και οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, έχουν φέρει στην επιφάνεια την ανάγκη, αλλά και τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως εργασία, θεραπεία και υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους.

Μερικές φορές είναι δύσκολο για κάποιον να παρευρεθεί σε μία συνεδρίαδια ζώσης.  Οποιοσδήποτε κι αν είναι ο λόγος, έχει αποδειχθεί ότιοι τήλε-συνεδρίες είναι το ίδιο αποτελεσματικές. Σε μια τηλε-θεραπεία όλα διαχειρίζονται, όπως θα ήταν σε μία συνεδρία με φυσική παρουσία, βρισκόμενοι ταυτόχρονα, στην άνεση του σπιτιού σας, του γραφείου ή ακόμα και κατά τη διάρκεια των διακοπών σας.

Θέματα που μπορούμε να διαχειριστούμε:

 • Συμβουλευτική καθοδήγηση γονέων
 • Διερεύνηση και θεραπεία διαταραχών των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας
 • Αξιολόγηση και θεραπεία διαταραχών των εφήβων
 • Εξειδικευμένα προγράμματα ενηλίκων(ομάδες γονέων).

Αξιοποιούμε την εμπειρία μας και παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες τηλε-θεραπείας προς όλους, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής σας και τους λόγους που συντρέχουν. Μπορείτε να κάνετε μία συνεδρία μαζί μας, εφόσον έχουμε προγραμματίσει την ακριβή ώρα.

Πως γίνεται η αξιολόγηση;

Πρώτα, χρειάζεται να συμπληρώσετε το ιστορικό και να μας το στείλετε, ώστε να προγραμματίσουμε μία συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ανάλογα με τη φύση της δυσκολίας, την ηλικία και το πρωτόκολλο αξιολόγησης που ακολουθείται για τη διερεύνηση των διαταραχών, υπάρχει η δυνατότητα συνολικής ή μερικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, μέσω διαδικτύου.

Έλεγχος Χημείας

Η «χημεία» που έχουμε με κάποιον, αυτή η σύναψη δύο ανθρώπων που μοιράζονται μια ιδιαίτερη σύνδεση, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η συμβουλή μας είναι: ποτέ μη μένεις σε μια σχέση όταν «κάτι δε σου πάει καλά». Μία δωρεάν συνεδρία(15 λεπτών), μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για να διαπιστώσετε αν είμαστε εμείς οι άνθρωποι που θαθέλατε νασας βοηθήσουν και πόσο οικεία αισθάνεστε μαζί μας, ώστε να μας εμπιστευτείτε και συνεργαστείτε μαζί μας.

Αφού αποφασίσουμε να δουλέψουμε μαζί, αυτό που ζητάμε από εσάς είναι να είστε στην ώρα σας και να επιδείξετε αφοσίωση και σεβασμό στη δουλειά μας. Κάθε συνεδρία διαρκεί 45 λεπτά. Αυτό που σας οδήγησε στην αναζήτηση βοήθειας, θα είναι ο κυριότερος σκοπός μας, αλλά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας απασχολεί, άμεσα ή έμμεσα, θα το διερευνήσουμε μαζί, ακολουθώντας το δικό σας ρυθμό κατά τη διάρκεια των συνεδριών μας.

Τέλος, θα θέσουμε τους πρώτους μας στόχους και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Κάποιοι στόχοι ίσως χρειάζεται να επιτευχθούν ταχύτερα, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο και υπομονή για να υλοποιηθούν. Όλα εξαρτώνται από τις ανάγκες σας. Το σημαντικότερο είναι να εκφράσετε τις προσδοκίες σας και μην διστάσετε να λεκτικοποιήσετε τις σκέψεις σας. Αυτός ο χρόνος αφιερώνεται αποκλειστικά σε εσάς και είναι σημαντικό να τον αξιοποιήσετεστο μέγιστο βαθμό.

Θεραπεία

Στο τέλος της αξιολογητικής διαδικασίας, θα μπορούμε να συμπεράνουμε ποιο πρόγραμμα μπορεί να είναι το πιο αποδοτικό για εσάς, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σας και θα συζητηθούν οι προϋποθέσεις. Το εξ αποστάσεωςθεραπευτικό πρόγραμμα, θα πραγματοποιείται με την χρήση ειδικών διαδικτυακών εφαρμογών.

Οι διαδικτυακές εφαρμογές που χρησιμοποιούμε είναι ευρέως διαδεδομένες, με στόχοτην εύκολη πρόσβαση σε αυτές από όλουςκαι σας καθοδηγούμε για τη σωστή χρήση τους. Ελέγχουμε τη σύνδεση και τις εφαρμογές πριν τη θεραπεία. Η ταχύτητα της διαθέσιμης σύνδεσης στο Internet παίζει σημαντικό στην ποιότητα της επικοινωνίας.

Παρέχονται όλα τα προγράμματα του Κέντρου με τηλε-θεραπεία;

Δεν παρέχονται όλα τα προγράμματα του Κέντρου με τηλε-θεραπεία, καθώς θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προδιαγραφές. Σκοπός είναι να μην επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Τι ισχύει ως προς την εχεμύθεια;

Για μία υγιή θεραπευτική σχέση, σημαντικό στοιχείο είναι η εχεμύθεια και σας διασφαλίζουμε ότι θα βρίσκεστε σε ένα ασφαλές περιβάλλον, για να μιλήσετε για οτιδήποτε σας απασχολεί.

Καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του παιδιού/ενηλίκου με Τήλε- θεραπεία;

Διερευνώντας τις δυσκολίες και αποτυπώνοντας τις συνολικές ανάγκες του παιδιού ή του ενηλίκου, θα απαντηθεί αυτό το ερώτημα. Σε κάθε περίπτωση, θα σας ενημερώσουμεεκτενώς για τα πλεονεκτήματα ή/και τους περιορισμούς της θεραπείας μέσω διαδικτύου.

Ποιο είναι το κόστος και με ποιους τρόπους μπορώ να πληρώσω;

Το κόστος της κάθε συνεδρίας είναι 40 ευρώ και μπορεί να καταβληθεί μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ή με μετρητά.

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστώ;

Αυτό θα εξαρτηθεί από την εκάστοτε περίπτωση και από τους στόχους που θα θέσουμε από κοινού.

Τι συμβαίνει αν ακυρώσω μια συνέδρια;

Εφόσον η ακύρωση πραγματοποιηθεί 24 ώρες πριν από τη συνεδρία μας, δεν υπάρχει πρόβλημα. Δυστυχώς, σε κάθε άλλη περίπτωση, το ποσό θα πρέπει να καταβάλλεται ακέραιο. Θεμελιώδης αρχή της συνεργασίας μας είναι ο αμοιβαίος σεβασμός για τον χρόνο του άλλου.

Θεραπεία μέσω τεχνολογικών Εφαρμογών

Μέσα από τη θεραπεία και τη συμβουλευτική στο οικογενειακό περιβάλλον,είναι πιθανόν να έρθουν στην επιφάνεια πλευρές της οικογενειακής ρουτίνας και λειτουργίας, που διαφορετικά δε θα ήταν ορατές. Η διεξαγωγή της συνεδρίας στο σπίτι, πιθανόν να διακοπεί από την έκτακτη και αναπάντεχηπαρείσφρηση των παιδιών. Σε τέτοια περίπτωση, οι γονείς καλούνται να οριοθετήσουν τα παιδιά τους και οι θεραπευτές να πραγματοποιήσουνδιαδραστική θεραπεία και παρέμβαση στην κρίση.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, θεραπευτές με πολυετή εμπειρία στη συμβουλευτική και την οικογενειακή θεραπεία, έπειτα από κατάλληλη εκπαίδευση και εποπτεία στην τηλε-θεραπεία, παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέσω τεχνολογικών εφαρμογών, όταν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι. Τέτοιοι λόγοι μπορεί να είναι η διαμονή σε απομακρυσμένη περιοχή, η ύπαρξη σωματικού νοσήματος που συνεπάγεται κινητικά προβλήματα και δυσκολίες στις μετακινήσεις, συνθήκες κρίσης στην οικογένεια που δεν επιτρέπουν την απομάκρυνση κάποιων μελών, η απαγόρευση κυκλοφορίας εν μέσω πανδημίας, η κατ’ εξαίρεση θεραπεία με αφορμή κάποιο έκτακτο γεγονός, προκειμένου να αποφευχθεί η ακύρωση/αναβολή της συνεδρίας. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η τηλεθεραπεία ανοίγει το δρόμο για άτομα και οικογένειες που χρειάζονται ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Η τεχνολογία, λοιπόν, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την παροχή συστημικής συμβουλευτικής και οικογενειακής θεραπείας. Μέσω της συμβουλευτικής με έναν θεραπευτή, οι γονείς μπορούν να βοηθηθούν στο γονεϊκό τους ρόλο, να ενισχυθεί η ποιότητα της σχέσης τους με το παιδίκαι, γενικότερα, ησυνεργασία μεταξύ της οικογένειας. Η οικογενειακή θεραπεία έχει στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας της οικογένειας, ενισχύοντας το κάθε μέλος ξεχωριστά, αλλά και την ομάδα ως σύνολο. Η εξ αποστάσεως θεραπεία δεν μας αποσυνδέει, αλλά μας συνδέει με έναν διαφορετικό τρόπο.

Η Ομάδα Λογοθεραπείας της Εργοθεραπείας και της Ψυχολογικής Υποστήριξης προσφέρει συνεδρίες και μέσω τηλεδιάσκεψης. Αν και η φυσική παρουσία στον ίδιο χώρο είναι εξαιρετικά σημαντική για τη δημιουργία θεραπευτικής σχέσης, η εμπειρία μας έχει δείξει, ότι οι θεραπείες μέσω τηλεδιάσκεψης έχουν πολλά και σημαντικά οφέλη.

Σε περιπτώσεις πρώιμης παρέμβασης στο λόγο και την επικοινωνία (ηλικίες 2;6-4;6 χρονών) είναι απαραίτητη η εμπλοκή των γονέων και η εφαρμογή των στόχων στο φυσικό περιβάλλον του σπιτιού. Σε περιπτώσεις που οι θεραπείες πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως, οι γονείς θα εκπαιδευτούν έτσι ώστε να αναλάβουν το ρόλο του συν-θεραπευτή. Θα πρέπει να δουλέψουν με το παιδί, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, τους επιμέρους θεραπευτικούς στόχους που τίθενται, σε συνεργασία με το θεραπευτή. Ο θεραπευτής έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει την αλληλεπίδραση των γονέων με το παιδί και τις συνθήκες της επικοινωνίας τους στο φυσικό περιβάλλον της οικογένειας και να παρέμβει άμεσα, όπου υπάρχει ανάγκη.

Σε περιπτώσεις παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, οι συνεδρίες σχεδιάζονται ανάλογα με το επίπεδο και τις ανάγκες του παιδιού. Στις μικρότερες ηλικίες, συνήθως, απαιτείται η παρουσία ενός γονιού είτε στον ίδιο χώρο, είτε σε αναμονή σε άλλο χώρο για παροχή βοήθειας. Για την τηλεδιάσκεψη είναι απαραίτητη η επιλογή ενός ήσυχου χώρου που θα βρίσκεται το παιδί, με όσο το δυνατόν λιγότερους περισπασμούς.

Οι επιμέρους θεραπευτικοί στόχοι δουλεύονται μέσω δραστηριοτήτων ζωγραφικής, παιχνιδιού προσποίησης, βιωματικών παραδειγμάτων σε ρουτίνες του παιδιού και συμπλήρωσης υλικού που αποστέλλεται με e-mail και τυπώνεται από τους γονείς.Χρησιμοποιούνται, επίσης, ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια,τα οποίαείναι χρήσιμα για να ενδυναμωθεί η σχέση παιδιού και θεραπευτή, είτε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, είτε με τους γονείς σε δεύτερο χρόνο, για την ενίσχυση και τη γενίκευση των στόχων της συνεδρίας.

Τι είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν οι γονείς για την εξ αποστάσεως θεραπεία;

Η επιλογή διακοπής των συνεδριών θεραπείας ή η αναβολή της έναρξής τους για μεταγενέστερη χρονική στιγμή, δεν είναι απαραίτητα εύκολη απόφαση για τους γονείς. Η εναλλακτική της τηλε-θεραπείας μπορεί εξίσου να τους προβληματίζει. Τα σχόλια που ακολουθούν, ίσως βοηθήσουν τους γονείς στη λήψη αποφάσεων.

 1. Υπό προϋποθέσεις, η τηλεθεραπεία μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των παιδιών που έχουν ανάγκη τη θεραπεία, εξίσου αποτελεσματικά με τις θεραπείες διά ζώσης.
 2. Η διακοπή της θεραπείας για μικρό χρονικό διάστημα, για ορισμένα παιδιά μπορεί να συνεπάγεται απώλεια των δεξιοτήτων που κατακτήθηκαν με προσπάθεια πολλών μηνών. Για κάποια παιδιά, η διατήρηση δεξιοτήτων μπορεί να είναι ο κυριότερος στόχος της τηλε-θεραπείας.
 3. Η τηλε-θεραπεία είναι θεραπεία, δεν είναι «μάθημα». Δεν είναι ύλη που «πρέπει» να διδαχθεί ή ασκήσεις που πρέπει να γίνουν. Προς την ίδια κατεύθυνση, η τηλεθεραπεία δεν είναι δημιουργική απασχόληση. Δεν είναι τρόπος για να απασχολείται το παιδί με κάτι ή με κάποιον.
 4. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, κάθε οικογένεια είναι διαφορετική, όπως διαφορετικός είναι και ο τρόπος που εκδηλώνεται η δυσκολία σε κάθε παιδί. Το αν η τηλε-θεραπεία μπορεί να είναι θεραπευτική επιλογή για το συγκεκριμένο παιδί και την οικογένειά του και υπό ποιες προϋποθέσεις, θα πρέπει να διερευνηθεί και να συζητηθεί ανοιχτά με τον λογοθεραπευτή και την οικογένεια.
 5. Η κλινική εμπειρία του λογοθεραπευτή, η γνώση του στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης και διαδικτυακών εφαρμογών που χρησιμοποιούνται στην τηλε-θεραπεία, μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμπειρία τηλε-θεραπείας του πελάτη.
 6. Η τηλεθεραπεία απαιτεί σημαντικό χρόνο προετοιμασίας από την πλευρά του θεραπευτή και η εξέλιξη της συνεδρίας στο δεδομένο χρόνο της, μπορεί να είναι πιο αργή. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι και το παιδί θα εξελίσσεται με πιο αργό ρυθμό. Συμπληρώστε το ιστορικό και επικοινωνήστε μαζί μας.

  Με εκτίμηση, η ομάδα μας.

  Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
  Newsletter

  Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

  Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
  “Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

  20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

  “Ο ύπνος των παιδιών”