Ευτυχισμένοι μαθητές

Η πλειονότητα των γονέων μπορεί να ανησυχεί για την απόδοση των παιδιών τους στο σχολείο. Ορισμένα παιδιά βρίσκουν το διάβασμα πιο εύκολο από κάποια άλλα. Είναι σημαντικό, όμως, να θυμόμαστε πως στο σχολείο εκδηλώνεται μόνο μία περιορισμένη γκάμα ικανοτήτων ενός παιδιού.

Σε όποιο ακαδημαϊκό στάδιο κι αν βρίσκεται το παιδί, είναι καλό να ενισχύουμε την ανθεκτικότητά του για να νιώσει ικανό σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής, δίνοντας βάση σε χαρακτηριστικά όπως η καλοσύνη ή η δημιουργικότητα, κ.ά.

Τονίστε ότι δεν περιμένετε πάντα από τα παιδιά σας να παίρνουν άριστα, είτε τα πηγαίνουν καλά στο σχολείο, είτε όχι. Αρκεί να βάζουν τα δυνατά τους. Η προσπάθεια είναι αυτή που μετράει. Διευκρινίστε, επίσης, ότι η αγάπη σας για το παιδί είναι δίχως όρους και δεν θα χρειαστεί ποτέ να την «κερδίσει» με καλούς βαθμούς.

Αναγνωρίζοντας και δίνοντας αξία σε κάθε χαρακτηριστικό του παιδιού, όπως το χιούμορ, η γενναιοδωρία, η επιμονή, κ.ά., το βοηθάτε να δει τον εαυτό του ως προσωπικότητα που δεν καθορίζεται από τους βαθμούς. Επιπλέον, όταν ένα παιδί δεν κάνει κάτι με ευκολία, συνήθως οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει εξασκηθεί καλά σε αυτό. Συνεπώς, πρέπει να αναγνωρίζουμε πως η μάθηση είναι μια συνεχής διαδικασία και πως η επανάληψη συμβάλλει στη βελτίωση του παιδιού.

Ακόμη, κάνοντας το σπίτι σας καταφύγιο για το παιδί, το βοηθάτε να νιώσει πως μπορεί να χαλαρώσει μόλις επιστρέψει σε αυτό, να αποσυρθεί για λίγο από άγχος του σχολείου, να γεμίσει τις μπαταρίες του και να κάνετε πράγματα μαζί. Επιπρόσθετα, το να βρείτε χρόνο για παιχνίδι με τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό. Μην ξεχνάτε πως το παιχνίδι και η μάθηση είναι αλληλένδετα.

Αντί να συγκρίνουμε ένα παιδί με τους υπόλοιπους συμμαθητές και φίλους του, είναι προτιμότερο να αναδείξουμε τη μοναδικότητά του. Ο συνδυασμός των χαρακτηριστικών που έχει ένα παιδί, το κάνει αυτό το μοναδικό πλάσμα που είναι. Επιπλέον, ο μοναδικός ανταγωνιστής τους είναι ο εαυτός τους και αυτό πρέπει να το πιστέψουν, ώστε να νιώθουν ότι επιτυγχάνουν κάθε φορά που βελτιώνονται σε κάτι.

Τέλος, εξηγώντας στα παιδιά πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος, μπορεί να τα οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η εξάσκηση τον κάνουν πιο δυνατό. Ο εγκέφαλος είναι ένας μυς που γίνεται δυνατότερος με την άσκηση, δημιουργώντας έτσι «μονοπάτια» που συνδέουν τα νευρικά κύτταρα και δημιουργούν ένα δίκτυο που οδηγεί στην κατάκτηση δεξιοτήτων.

Να θυμάστε πάντα πως ο καλύτερος δείκτης πρόγνωσης για τη μελλοντική ευτυχία, αλλά και επιτυχία ενός παιδιού είναι η συναισθηματική του ευημερία και όχι οι βαθμοί του σχολείου.

Share

Συντάκτης

Τούφας Κωνσταντίνος

MSc Λογοθεραπευτής S.I.

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”