“Βρεγμένες” Νύχτες

Ένα παιδί που εκπαιδεύεται στην χρήση της τουαλέτας, κατά το τελευταίο στάδιο της εκπαίδευσης, ίσως παρουσιάσει νυχτερινή ενούρηση. Αυτό είναι κάτι αναμενόμενο, διότι μέχρι να «εγκατασταθούν» αυτά τα νέα δεδομένα στον εγκέφαλο του παιδιού, χρειάζεται χρόνος και το κάθε παιδί έχει το δικό του χρόνο κατάκτησης. Η νυχτερινή ενούρηση, αρχίζει να μας ανησυχεί όταν συνεχίζει να εμφανίζεται σε ένα παιδί άνω των 5 ετών και όταν διαρκεί για πάνω από 3 μήνες, με συχνότητα 1 φορά την εβδομάδα.

Η κληρονομικότητα είναι ο πιο συχνός λόγος της νυχτερινής ενούρησης, καθώς έχουν προσδιοριστεί συγκεκριμένα γονίδια, τα οποία είναι υπεύθυνα για την ενούρηση. Επίσης, η καθυστέρηση στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, η λεκτική και κινητική ανωριμότητα, ο βαθύς ύπνος κάποιων παιδιών, η μειωμένη χωρητικότητα της κύστης και οι συναισθηματικές δυσκολίες του παιδιού, είναι κάποιοι ακόμη λόγοι που δεν μπορούμε να τους αγνοήσουμε.

Η ενούρηση συνήθως βιώνεται σαν ένα ακόμη «βαρύ» φορτίο, το οποίο έχει να αντιμετωπίσει μια οικογένεια, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το γεγονός ότι το παιδί κάποια στιγμή θα σταματήσει να «βρέχει» το κρεβάτι του, δεν είναι και τόσο παρήγορο, όταν χρειάζεται να ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας και να αλλάξετε σεντόνια. Παρ’ όλ’ αυτά, είναι σημαντικό να κρατήσετε την ψυχραιμία σας εκείνη την στιγμή και να είστε ένας παρηγορητικός γονιός. Το παιδί νιώθει ντροπή εκείνη την στιγμή, η αυτοεκτίμησή του πληγώνεται και βιώνει άγχος, το οποίο μπορεί επίσης να επιφέρει τη νυχτερινή ενούρηση.

Τρόποι αντιμετώπισης της νυχτερινής ενούρησης:

  • Διατηρείστε στην ψυχραιμία σας, χωρίς να σχολιάζετε την κατάσταση και απλά αλλάξτε τα σεντόνια.
  • Συναισθανθείτε το παιδί, λέγοντάς του πως και κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας αντιμετώπιζε την ίδια δυσκολία με αυτό.
  • Αφήστε το παιδί να αναλάβει το άλλαγμα των σεντονιών, όταν ξυπνήσει και καταλάβει τι συνέβη.
  • Κρατήστε μια σταθερή ώρα ύπνου.
  • Ξυπνήστε το παιδί κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να πάει στην τουαλέτα.
  • Περιορίστε τα υγρά μια ώρα πριν την ώρα του ύπνου.
  • Μη φοράτε πάνα σε παιδί άνω των 8 ετών.
  • Ανακαλύψτε πιθανές συναισθηματικές δυσκολίες που μπορεί να προκαλούν τη νυχτερινή ενούρηση.
Share

Συντάκτης

Αμαλία Παπαδοπούλου

Λογοθεραπεύτρια

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”