Ανθρώπινες Στιγμές

Οι μικρές εκείνες ευκαιρίες να δείξεις την ανθρωπιά σου στους άλλους. Οι μικρές αυτές καταστάσεις που σου επιτρέπουν να εκφράσεις αγάπη και συμπόνια για κάποιον άλλον, οι οποίες, παρότι εμφανίζονται καθημερινά, συνήθως περνούν ανεκμετάλλευτες επειδή είμαστε απασχολημένοι.

Τώρα όσο ποτέ είναι ο καιρός  να εκμεταλλευτούμε αυτές τις ευκαιρίες και να δημιουργήσουμε ¨ανθρώπινες στιγμές,¨να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με τρόπο ουσιαστικό.

Οι ανθρώπινες στιγμές μας αφήνουν ανεξίτηλες αναμνήσεις, οι οποίες σε τελική ανάλυση είναι το πολυτιμότερο πράγμα στη ζωή. Η πραγματική και μακροχρόνια ευτυχία προέρχεται από τη σταδιακή συσσώρευση όμορφων αναμνήσεων και ξεχωριστών στιγμών.

Γιατί μια κορυφαία ζωή δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια σειρά σπουδαίες αναμνήσεις πλεγμένες μαζί.

Σταματήστε να επιπλήττετε τα παιδιά σας και αρχίστε να τα επαινείτε για να γίνουν τόσο σπουδαία όσο ξέρουμε ότι μπορούν να γίνουν.

Να επαινείτε τα παιδιά σας όταν κάνουν κάτι καλά. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι η συμπεριφορά που επιδοκιμάζεται είναι αυτή που επαναλαμβάνεται.

Να αναγνωρίζετε και να το εκτιμάτε  όταν σας βοηθούν με τα πιάτα ή με το μαγείρεμα. Να τα επαινείτε συνεχώς και με ειλικρίνεια, κάθε φορά που μαθαίνουν κάτι καινούργιο ή δοκιμάζουν να παίξουν ένα καινούργιο παιχνίδι. Ο ειλικρινής έπαινος είναι ένα από τα ισχυρότερα κίνητρα για την ανθρώπινη καρδιά, αλλά παρόλα αυτά σπάνια τον χρησιμοποιούμε.

Και προσπαθήστε να μην θυμώνετε τόσο εύκολα με τα παιδιά, όταν γεμίζουν ψίχουλα ή σπάνε ένα καινούργιο πιάτο. Παιδιά είναι και έτσι κάνουν τα παιδιά. Είναι ένας από τους τρόπους να μαθαίνουν. Κάποτε  ένας φίλος, πετυχημένος   επιχειρηματίας μου είπε  ότι το μυστικό της απίστευτης αυτοπεποίθησης που είχε προερχόταν από την παιδική του ηλικία. Το μυστικό ήταν ότι ο πατέρας του όποτε έσπαγε ένα πιάτο, έχυνε κάτι ή έκανε κάποιο λάθος, αντί να θυμώνει, τον ρωτούσε «ποιο είναι το δίδαγμα?» Αυτή η απλή ερώτηση οδήγησε στην διαμόρφωση ενός από τους δυνατότερους χαρακτήρες που έχω συναντήσει. Να θυμάστε, το λάθος είναι λάθος μόνο όταν το κανείς δεύτερη φορά. Την πρώτη φορά είναι μια διδακτική εμπειρία που είναι απαραίτητη για την εξέλιξη του παιδιού.

Ο σημαντικότερος  τρόπος με τον οποίο εξελισσόμαστε ως άνθρωποι είναι μέσα από τις αποτυχίες και τα λάθη μας.

Τώρα που το σκέφτομαι, οι μεγαλύτερες αποτυχίες  οδήγησαν  τελικά στη μεγαλύτερη πρόοδο. Η αποτυχία είναι ο δρόμος προς την επιτυχία. Μέσα από την αποτυχία μαθαίνουμε πως να πετύχουμε. Οι καλοί γονείς ανταμείβουν τις καλές αποτυχίες. Όταν τα παιδιά σας έχουν θάρρος να τολμήσουν κάτι καινούργιο και να αποτύχουν, πρέπει να τους ανταμείβεις και να τους ενθαρρύνεις. Αυτό θα τους γεμίσει αυτοπεποίθηση και θα τους εμπνεύσει να συνεχίσουν να εξελίσσουν και να δοκιμάζουν τα όρια των ικανοτήτων τους. Αν κάνουν κάποιο λάθος, βοηθήστε  τους να καταλάβουν τι πήγε στραβά και μετά να το  ξεπεράσουν.

Και ποτέ μην χρησιμοποιήστε αρνητική ή επικριτική γλώσσα μαζί τους. Η επικριτική γλώσσα κάνει τα παιδιά να μαραζώνουν εσωτερικά και πνιγεί την λάμψη που τα κάνει τόσο ξεχωριστά. Είναι πραγματικά λυπηρό να ακούω γονείς να φωνάζουν στα παιδιά τους μέσα στο σούπερ μάρκετ για τα πιο  ανόητα ατυχήματα που μπορεί  να συμβούν στον καθένα. Αυτό δείχνει ότι οι γονείς πρέπει να προσέχουν την συμπεριφορά τους και όχι τα παιδιά.

Οι άνθρωποι δεν θα σε ακολουθήσουν αν δεν σε εμπιστεύονται. Πρέπει να αντιληφθούμε μια και καλή ότι το πρωταρχικό σου καθήκον ως γονιός είναι να χτίζεις εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη αποτελεί θεμέλιο κάθε σπουδαίας οικογενειακής κουλτούρας. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι να κρατάτε  τις υποσχέσεις σας  και να μένετε πιστοί στις δεσμεύσεις σας.   

ROBIN SHARMA

   Η ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ

Share

Συντάκτης

Τούφας Κωνσταντίνος

MSc Λογοθεραπευτής S.I.

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”