Καταιγισμός ερωτήσεων

Όσο τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερα και προσπαθούν να κατανοήσουν αυτά που ανακαλύπτουν, εμπλουτίζονται οι γνώσεις τους, ο πνευματικός τους κόσμος διευρύνεται και η περιέργειά τους οξύνεται. Τα αλλεπάλληλα «γιατί;», «πώς;», «πότε;», «τι;» των παιδιών, αποτελούν διέξοδο για νέους ορίζοντες, καθώς και τον δικό τους τρόπο για να δείξουν ότι διψάνε για μάθηση.

Σε αυτή την ηλικία ( 4-5 ετών), ο εγκέφαλος τους εμφανίζει διπλάσια δραστηριότητα από τον εγκέφαλο ενός ενήλικα. Αυτή τη χρονική στιγμή, αναδύεται και η επιθυμία τους για εξερεύνηση, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να σας βομβαρδίζουν με 76 ερωτήσεις μέσο όρο την ημέρα, αναζητώντας για απαντήσεις.

Η φαινομενικά ατελείωτη ακολουθία ερωτήσεων, άλλοτε μπορεί να είναι χαριτωμένη και άλλοτε εξαντλητική και η στάση σας είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η βαρύτητα των απαντήσεών σας έχει τεράστια σημασία. Ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνεστε στις πολλαπλές ερωτήσεις τους, μπορεί να ενθαρρύνει την περιέργειά τους για νέες πληροφορίες ή μπορεί να καταστείλει τη δίψα τους για μάθηση, οπότε καλό θα ήταν να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Χρησιμοποιήστε έναν ενθαρρυντικό τόνο, που να δείχνει ότι είστε πρόθυμοι να τα βοηθήσετε να κατανοήσουν αυτά που θέλουν να μάθουν και όχι ότι θέλετε να τα αποφύγετε και να σταματήσουν να μιλούν. Επιβραβεύστε τα που επιθυμούν διαρκώς να μαθαίνουν και ενισχύστε ακόμη παραπάνω το κίνητρο τους για μάθηση.

Πολλές φορές, ο κατακλυσμός από ερωτήσεις πραγματοποιείται με απώτερο σκοπό να σας τραβήξουν την προσοχή, οδηγώντας σας σε συζητήσεις που τα παιδιά βρίσκουν ενδιαφέρουσες. Μπορεί, μάλιστα, και με αυτόν τον τρόπο να διεκδικούν περισσότερο και πιο ποιοτικό χρόνο μαζί σας. Δώστε τους την ευκαιρία, λοιπόν, και απαντήστε τους με κάθε λεπτομέρεια. Το κυριότερο είναι να τα κάνετε να αισθανθούν πως οι απορίες τους και οι ερωτήσεις τους είναι πάντοτε καλοδεχούμενες.

Ένα κόλπο που βοηθάει τα παιδιά, ενώ παράλληλα επιτρέπει και σε εσάς να κάνετε ένα διάλειμμα από τις συνεχείς απαντήσεις, είναι να αντιστρέψετε την ερώτηση και να περιμένετε την απάντηση. Όποια και να είναι η απάντηση, αυτό που έχετε καταφέρει είναι, πρώτον να δουλέψει με έναν πιο ενεργό τρόπο το μυαλό τους και δεύτερον, να αυξήσετε την κριτική τους σκέψη, γεγονός που θα τα βοηθήσει σημαντικά μετέπειτα στο σχολείο, καθώς θα βρίσκονται εκείνα πλέον στην θέση του αποδέκτη των ερωτήσεων.

Η αξία των ερωτήσεων είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς μέσω αυτών τα παιδιά προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τον κόσμο που τα περιβάλλει. Η υπομονή και η ενθάρρυνσή σας, μπορούν να ενισχύσουν την φυσική τους βούληση για γνώση και να τα βοηθήσει να αναπτύξουν για όλη τους τη ζωή την αγάπη για τη μάθηση.

Share

Συντάκτης

Άρτεμις Φουντή

Λογοθεραπεύτρια

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”