Συμπεριφοράς

  1. ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Ο φόβος είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα που δημιουργείται εξαιτίας μιας κατάστασης απειλής. Ο κίνδυνος είναι πραγματικός και ο φόβος διαρκεί όσο και η κατάσταση που τον προκαλεί. Το άγχος αντίθετα, είναι ένα συναίσθημα του οποίου η πηγή δεν είναι γνωστή, ίσως ούτε πραγματικά απειλητική για το άτομο. Οι αγχώδεις διαταραχές είναι διαταραχές στις οποίες το άτομο αισθάνεται έντονο άγχος. Η αιτία του είναι κάποια κατάσταση η οποία ενδέχεται να μην είναι απειλητική για το άτομο. Το άγχος συνοδεύεται από αίσθημα παλμών , εφίδρωση, πόνο ή δυσφορία στο στήθος, αίσθημα ζάλης, κ.ά. Η επίδραση του άγχους είναι τόσο ισχυρή, ώστε η λειτουργικότητα του ατόμου στη δουλειά ή το σχολείο διαταράσσεται. Η ένταση των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλλει, ωστόσο το άτομο αισθάνεται έντονη δυσφορία.

 

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΓΧΟΥΣ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Άγχος αποχωρισμού μπορείνα εμφανιστεί από τον 7ο μήνα έως το δεύτερο χρόνο της ζωής ενός παιδιού και προκαλείται από το φόβο απώλειας της φροντίδας και της προστασίας που παρέχεται από το κύριο πρόσωπο αναφοράς, κυρίως τη μητέρα. Είναι φυσιολογικό φαινόμενο και συνήθως μετά το 2ο χρόνο αρχίζει σταδιακά να μειώνεται. Μπορεί ωστόσονα κορυφωθεί ως απάντηση σε έναν αποχωρισμό ή μια απώλεια.

Η διαταραχή άγχους αποχωρισμού χαρακτηρίζεται από έντονα συμπτώματα δυσφορίας κάθε φορά που το παιδί βιώνει αποχωρισμό από το γονιό, τα οποία δημιουργούν δυσλειτουργία στην καθημερινότητα του. Το άγχος μπορεί να εμφανίζεται ως

-υπερβολική ανησυχία ότι κάτι κακό μπορεί να συμβεί στους γονείς,

-έντονη δυσφορία κάθε φορά που απομακρύνεται από τους οικείους,

-άρνηση να πάει στο σχολείο,

-έντονο φόβο να κοιμηθεί μόνο του,

-εφιάλτες σχετικούς με την απομάκρυνση από τους γονείς,

-σωματικά συμπτώματα (πονοκέφαλος, ναυτία, εμετός) σε περιπτώσεις αποχωρισμού

Η διαταραχή αυτή μπορεί να συνυπάρχει με κάποια διαταραχή στον ύπνο, ή σχολική φοβία.

 

  1. ΔΙΑTAΡΑΧΕΣ ΔΙΑΓΩΓΗΣ

Η διαταραχή αυτή αναφέρεται σε ένα επαναλαμβανόμενο και επίμονο πρότυπο συμπεριφοράς του παιδιού ή του εφήβου, κατά το οποίο παραβιάζονται βασικά δικαιώματα των άλλων.Το παιδί ή ο έφηβος είναι πιθανό να είναι επιθετικός με ανθρώπους ή ζώα, να εμπλέκεται σε καταστροφή περιουσίας τρίτων, σε απάτες, κλοπές, ή σοβαρές παραβιάσεις κανόνων. Η συμπεριφορά αυτή είναι επαναλαμβανόμενη, εκδηλώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και προκαλεί σημαντική διατάραξη στην κοινωνική και σχολική λειτουργικότητά του.

Η έναρξη της διαταραχής μπορεί να είναι στην παιδική ηλικία (όταν υπάρχει ένα τουλάχιστον διαγνωστικό κριτήριο πριν την ηλικία των 10), ή στην εφηβική ηλικία (μετά την ηλικία των 10). Στη δεύτερη περίπτωση το άτομο έχει συνήθως πιο φυσιολογικές σχέσεις με τους συνομηλίκους του και είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίζει επιθετικότητα. Η βαρύτητα της διαταραχής μπορεί να είναι ήπια, μέτρια, ή σοβαρή, ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης που προκαλούν τα συμπτώματα της στους άλλους.

  1. ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΠΕΚΚΡΙΣΗΣ (ΕΝΟΥΡΗΣΗ)

Η ενούρηση αποτελεί μία από τις πιο συχνές διαταραχές της παιδικής ηλικίας.Χαρακτηρίζεται από κατ’επανάληψη κένωση της ουροδόχου κύστης, την ημέρα ή και τη νύχτα, η οποία δεν είναι αναμενόμενη για την ηλικία του παιδιού, δεν οφείλεται σε ιατρική κατάσταση ή στη δράση κάποιας ουσίας.

Η ενούρηση συνήθως εμφανίζεται τη νύχτα, αλλά μπορεί να συμβεί και κατά τη διάρκεια της μέρας και είναι συνήθως ακούσια. Το παιδί βρέχεται τις περισσότερες φορές 2-3 ώρες μετά την έναρξη του ύπνου, ενώ συχνά επεισόδια ενούρησης συμβαίνουν μετά από λήψη πολλών υγρών. Μπορεί να πρόκειται για κατάσταση που σχετίζεται με ανεπαρκή εκπαίδευση τουαλέτας ή ψυχοκοινωνικές δυσκολίες του παιδιού και να συνυπάρχει με εγκόπριση, διαταραχή υπνοβασίας ή διαταραχή ενύπνιου τρόμου.

 Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει δευτερογενή προβλήματα στο παιδί, καθώς περιορίζει τη συμμετοχή του σε δραστηριότητες. Ενδέχεται να παρατηρηθούν φόβος απόρριψης από τους συνομηλίκους, άγχος, καταθλιπτική διάθεση και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ποιοί είμαστε

Το κέντρο λογοθεραπείας & μαθησιακών δυσκολιών, δημιουργήθηκε από έμπειρους ειδικούς επιστήμονες ψυχικής υγείας, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών λογοθεραπείας, ειδικής αγωγής και ψυχολογικής υποστήριξης σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

 


Επικοινωνία

  info(@) toyfas.gr
  (+30) 2332026526
  (+30) 2332026526
  Στουγιαννάκη 9, Νάουσα

Our Map

Περισσότερα