ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ( M-CHAT, ACHENBACH,) M-CH.A.T.

M-CHAT

Μετά από την επιτυχία που σημείωσε το CHAT στη Μεγάλη Βρετανία , μία δεύτερη ομάδα ερευνητών στις Ηνωμένες Πολιτείες τροποποίησε το ερωτηματολόγιο για να είναι καλύτερα προσαρμοσμένο στο Αμερικανικό κοινό ,και δημιούργησαν το M-CHAT (Modified Checklist for Autism in Toddlers). Αυτό το ερωτηματολόγιο αποτελείται από 23 ερωτήσεις που συμπληρώνει ο γονέας στην τακτική επίσκεψη στον παιδίατρο όταν το παιδί είναι 18 μηνών. Η πρώτη έρευνα σε 1076 παιδιά έδειξε ότι το 70% των παιδιών για τα οποία πρότειναν περαιτέρω αξιολόγηση διαγνώσθηκαν με μία διαταραχή του αυτιστικού φάσματος (Journal of Autism and Developmental Disorders, 2001).

 Και στις δύο περιπτώσεις, οι έρευνες απέδειξαν ότι αυτά τα διαγνωστικά εργαλεία, αν και δεν αντικαθιστούν την πλήρη αξιολόγηση για παιδιά που φαίνονται να έχουν αυτιστικά στοιχεία, είναι πολύτιμα για να εντοπίσουν τα παιδιά για τα οποία είναι απαραίτητη η πλήρης αξιολόγηση . Το πιο σημαντικό στοιχείο, εκτός από το γεγονός ότι τα ερωτηματολόγια είναι εύχρηστα και δεν απαιτούν ιδιάτερο χρόνο ή κόπο από τον παιδίατρο ή τον γονέα, είναι το γεγονός ότι εντοπίζουν πιθανά προβλήματα σε πολύ πρώιμη ηλικία. Πολλαπλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η πρώιμη εντατική παρέμβαση έχει την μεγαλύτερη πιθανότητα να φέρει μόνιμα θετικά αποτελέσματα στη λειτουργικότητα των παιδιών με αυτιστικές διαταραχές.

M-CHAT
(Να συμπληρωθεί όταν το παιδί είναι 18 μηνών)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ:
Παρακαλώ συμπληρώστε τις εξής ερωτήσεις ανάλογα με το πώς είναι το παιδάκι σας συνήθως. Εάν υπάρχει κάτι που κάνει σπανίως ή πoυ έχει κάνει μόνο μία – δύο φορές, απαντήστε ότι δεν το κάνει.
 
1. Χαίρεται το παιδάκι σας όταν το κουνάτε ή το παίζετε στα γονατά σας?
ΝΑΙ   ΟΧΙ
 
2. Ενδιαφέρεται το παιδί σας για άλλα παιδιά?
ΝΑΙ   ΟΧΙ
 
3. Αρέσει στο παιδί σας να σκαρφαλώνει, π.χ. στις σκάλες ή στα έπιπλα?
ΝΑΙ   ΟΧΙ
 
4. Αρέσει στο παιδί σας να παίζει «κοο-κοο»,κρυφτό, κλπ.?
ΝΑΙ   ΟΧΙ
 
5. Παίζει ποτέ το παιδί σας ότι μιλάει στο τηλέφωνο, φροντίζει τις κούκλες σαν μωρά,ή άλλα παιχνίδια «στα ψέματα»?
ΝΑΙ   ΟΧΙ
 
6. Όταν το παιδί σας θέλει κάτι ,χρησιμοποιεί το δείκτη του χεριού του να το ζητήσει?
ΝΑΙ   ΟΧΙ
 
7. Όταν κάτι το ενδιαφέρει ,το παιδί σας χρησιμοποιεί το δείκτη του χεριού του να σας το δείξει?
ΝΑΙ   ΟΧΙ
 
8. Το παιδί σας παίζει κανονικά με μικρά παιχνίδια (π.χ. αυτοκινητάκια,τουβλάκια),ή μόνο τα βάζει στο στόμα ή τα πετάει κάτω?
ΝΑΙ   ΟΧΙ
 
9. Σας φέρνει παιχνίδια ή αντικείμενα να σας τα δείξει?
ΝΑΙ   ΟΧΙ
 
10. Σας κοιτάζει στα μάτια για πάνω από 1-2 δευτερόλεπτα?
ΝΑΙ   ΟΧΙ
 
11. Εκδηλώνει το παιδί σας ποτέ ιδιαίτερη ευαισθησία σε θορύβους (π.χ. κλείνοντας τα αυτιά του)?
ΝΑΙ   ΟΧΙ
 
12. Το παιδί σας χαμογελάει όταν το κοιτάτε ή του χαμογελάτε?
ΝΑΙ   ΟΧΙ
 
13. Σας μιείται το παιδί (όταν ,π.χ. κάνετε μια αστεία γκριμάτσα)?
ΝΑΙ   ΟΧΙ
 
14. Ανταποκρίνεται όταν το καλείτε με το όνομά του?
ΝΑΙ   ΟΧΙ
 
15. Εάν του δείξετε κάποιο παιχνίδι ή άλλο αντικείμενο σε απόσταση,θα το κοιτάξει?
ΝΑΙ   ΟΧΙ
 
16. Το παιδί σας περπατάει?
ΝΑΙ   ΟΧΙ
 
17. Εάν εσείς κοιτάτε κάτι ,θα το κοιτάξει και το παιδί σας?
ΝΑΙ   ΟΧΙ
 
18. Κάνει το παιδί σας ασυνήθιστες κινήσεις με τα δάχτυλά του κοντά στο πρόσωπό του?
ΝΑΙ   ΟΧΙ
 
19. Προσπαθεί το παιδί σας να τραβήξει τη προσοχή σας στις δραστηριότητες του?
ΝΑΙ   ΟΧΙ
 
20. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ εάν το παιδί σας δεν ακούει?
ΝΑΙ   ΟΧΙ
 
21. Το παιδί σας καταλαβαίνει τι λέει ο κόσμος στο περιβάλλοντα χώρο του?
ΝΑΙ   ΟΧΙ
 
22. Έχετε προσέξει το παιδί σας καμμιά φορά να χαζεύει χωρίς να κοιτάζει κάτι συγκεκριμένο, ή να περπατάει γύρω-γύρω χωρίς σκοπό?
ΝΑΙ   ΟΧΙ
 
23. Όταν αντιμετωπίζει κάτι ασυνήθιστο ,το παιδί σας κοιτάζει το πρόσωπό σας για τη δική σας αντίδραση?
ΝΑΙ   ΟΧΙ

 

Achenbach

Το Σύστημα Achenbach για Εμπειρικά Βασισμένη Αξιολόγηση (ΣΑΕΒΑ) για παιδιά προσχολικής ηλικίας αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των επιστημόνων της ψυχικής υγείας οι οποίοι ασχολούνται με την κλινική πράξη και έρευνα.


Πρόκειται για έναν έγκυρο και απλό τρόπο αξιολόγησης προβλημάτων συμπεριφοράς και γλωσσικής ανάπτυξης παιδιών προσχολικής ηλικίας. Το πλεονέκτημα του ΣΑΕΒΑ έγκειται στη δυνατότητα που προσφέρει στον ειδικό να συγκεντρώσει πληροφορίες για το άτομο που τον ενδιαφέρει από πολλαπλές πηγές: το γονέα, τον εκπαιδευτικό, τους συγγενείς. Με αυτόν τον τρόπο, διαμορφώνει μια πιο αντικειμενική και αξιόπιστη εικόνα για το συναισθηματικό και το γνωστικό κόσμο του, απαλλαγμένη από υποκειμενικά κριτήρια.Το ΣΑΕΒΑ για παιδιά προσχολικής ηλικίας περιλαμβάνει τρία διαφορετικά εργαλεία: τη Λίστα Ελέγχου Παιδικής Συμπεριφοράς (ΛΕΠΣ) για παιδιά 1 ½ - 5 ετών, τη Φόρμα Αναφοράς για τον/ τη Νηπιαγωγό-Βρεφονηπιοκόμο (ΦΑΝ-Β) για παιδιά 1 ½ - 5 ετών, και το Ερωτηματολόγιο Γλωσσικής Ανάπτυξης (ΕΓΑ) για παιδιά 18 έως 35 μηνών. Όλα αυτά τα εργαλεία έχουν προσαρμοστεί και σταθμιστεί στον ελληνικό πληθυσμό, διαδικασία η οποία περιγράφεται σε ξεχωριστό κεφάλαιο στο τέλος του εγχειριδίου.

Ποιοί είμαστε

Το κέντρο λογοθεραπείας & μαθησιακών δυσκολιών, δημιουργήθηκε από έμπειρους ειδικούς επιστήμονες ψυχικής υγείας, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών λογοθεραπείας, ειδικής αγωγής και ψυχολογικής υποστήριξης σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

 


Επικοινωνία

  info(@) toyfas.gr
  (+30) 2332026526
  (+30) 2332026526
  Στουγιαννάκη 9, Νάουσα

Our Map

Περισσότερα