Τα οφέλη του παιχνιδιού σε εξωτερικό χώρο

Ο καιρός ανοίγει, η διάθεση αλλάζει, μικροί και μεγάλοι θέλουμε να βρεθούμε έξω. Γενικά, το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους βοηθά τα παιδιά να αναπτυχθούν σωματικά, κοινωνικά, συναισθηματικά, διανοητικά. Ακόμα, προσφέρει ευκαιρίες στα παιδιά, προκειμένου να αναπτύξουν την φαντασία τους, να γίνουν πιο ανεξάρτητα, να μάθουν να λαμβάνουν αποφάσεις, να συνεργάζονται και να επικοινωνούν καλύτερα.

Τα σωματικά οφέλη για ένα παιδί είναι πολλά. Τα παιδιά, ενώ παίζουν, αναπτύσσουν τις κινητικές τους δεξιότητες, αδρής και λεπτής κίνησης. Ενισχύουν τον συντονισμό τους, την ισορροπία τους, τον στασικό τους έλεγχο, αποκτούν καλύτερη γνώση του σώματός τους, δυναμώνουν και μαθαίνουν να τοποθετούν σωστά το σώμα τους στον χώρο. Επίσης, ετοιμάζουν τα χέρια τους με δυνατές και σταθερές συλλήψεις, από την ευκαιρία που δίνει το σκαρφάλωμα ή το μονόζυγο σε μία παιδική χαρά ή ακόμα και σε ένα δέντρο.

Τα κοινωνικά οφέλη εμφανίζονται αμέσως μπροστά τους, καθώς, ένας δημόσιος χώρος, είναι γεμάτος από παιδιά και ευκαιρίες για αλληλεπίδραση, προκειμένου να αναπτυχθούν φιλίες, να επιλύσουν προβλήματα, να συνυπάρξουν με παιδιά διαφορετικής ηλικίας και να μοιραστούν τα παιχνίδια.

Τα συναισθηματικά οφέλη δεν είναι λίγα, αφού τα παιδιά αναγκάζονται να προσαρμοστούν σε μια ομάδα, να γίνουν αποδεκτά και, με τον τρόπο αυτό, αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους. Ενώ, σαν μέλος μιας ομάδας, δημιουργούν μια θετική αυτοεικόνα.

Τα διανοητικά οφέλη ενός εξωτερικού παιχνιδιού προκύπτουν αμέσως, καθώς τα παιδιά εφευρίσκουν παιχνίδια, κατά συνέπεια ενισχύουν την φαντασία τους, εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους και αναπτύσσουν δεξιότητες συνεργασίας. Εξάλλου, και οι έρευνες υποστηρίζουν πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα σε ένα ασταθές και μη δομημένο περιβάλλον!

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Αναστασιάδου Δημητρά

Εργοθεραπεύτρια S.I.

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

“Εκπαίδευση Τουαλέτας”